Setmanari digtal

Divendres, 12 de agost del 2022

Els Arreplegats somien a descarregar el pilar de 7 amb folre i manilles

|

- Publicitat -

El tornaran a intentar aquest divendres en l’actuació del seu 18è aniversari 

Josep Torreño
Foto: Potti

El món casteller universitari també gaudeix d’un bon estat de forma. Per constatar-ho,  es posen a prova uns Arreplegats de la Zona Universitària que s’han marcat com a objectiu descarregar el pilar de 7 amb folre i manilles en el seu aniversari.

Publicitat

Aquest pilar de “gamma extra universitari” ja el van carregar al primer intent tot just farà 3 anys, dibuixant una espectacularitat enorme en l’estructura per la seva dimensió i alçada, però a la sortida de l’anxeneta va fer llenya.  La cita per intentar descarregar-se per primera vegada serà el proper divendres 3 de maig, a la Plaça de les Constel·lacions del Campus Nord de la UPC on també hi actuaran les colles dels Xoriguers de la Universitat de Girona, els Ganàpies de l’Autònoma i els Passarells del Tecnocampus de Mataró.

Cal tenir molt en compte que aquestes colles estan formades per joves estudiants universitaris i per tant, les mides i el pes dels castellers del tronc no tenen res a veure amb les construccions del món casteller convencional. Per posar un exemple, la canalla universitària té com a mínim 18 anys….i uns 40kg !

Un pilar de molta alçada

El pilar de 7 s’executa amb la tècnica del folre (una segona pinya damunt la pinya)  si parlem del món casteller convencional. Però a la versió universitària cal afegir-hi una tercera base: les manilles, d’altre manera amb tota probabilitat seria impossible d’assolir. Aquesta estructura de folre i manilles dels Arreplegats no es  presenta tant compacta com estem acostumats a veure, on els components d’aquests pisos no es respatllen tant amb el casteller del seu davant i això fa que hagin de mantenir encara més l’equilibri. Aquest pot ser un dels handicaps del pilar de 7 arreplegat  ” No és que vulguem fer les coses de manera diferent, és que ens hem d’adaptar a les peces de les que disposem, per tant hem de prescindir de certes posicions, que si bé ajudarien molt, no podem col·locar dalt d’un folre, i molt menys, d’unes manilles. Plantejar-se unes manilles, fer-ho amb garanties i de forma segura, amb uns assajos on som entre 60 i 80 persones és molt complicat” apunta Pol Batlló, el seu cap de colla, que també ens ha explicat que hi debutarà gairebé tothom a diferència del pilar coronat fa tres temporades.
Tot plegat, afegeix un mèrit i una dificultat molt gran, que comparant-lo amb el pilar de 8 podríem assegurar que té la mateixa alçada.

Pol Batlló té clar els objectius per aquest proper divendres que a banda del pilar de 7, seran el 3de7 aixecat per sota, el 5de7 o el 7de7, aquest darrer castell encara inèdit per ells,  construccions que com reconeix, costen molt d’assolir per diversos motius un d’ells pel moviment constant d’entrades i sortides de castellers que tenen aquests tipus de colles:  “aquests castells, al meu parer, tenen una dificultat afegida molt grossa en comparació a les mateixes estructures fetes per una colla convencional; pel pom,  per la constant renovació de troncs i pinyes i per la poca gent de la que disposem” 

Un carro molt gros

Cal subratllar que un dels èxits més importants d’aquesta colla  és el 4de8 que van descarregar (al primer intent) fa 4 temporades en la mateixa actuació d’aniversari. Un castell de 8 pisos que no és a l’abast de qualsevol colla convencional i que per molts condicionants, serà molt difícil tornar a ser  protagonitzat per una formació universitària.
L’anunci d’aquest castell va generar expectació a molts afeccionats dels castells, i fins hi tot algun veterà va tornar a recordar aquella època on per veure la mateixa construcció havien arribat a desplaçar-se molts kilòmetres.  Va ser com un retorn a altres temps, on un 4de8 era tota una proesa.

Si no l’heu vist mai, aquest vídeo és el testimoni d’aquell 4de8, un carro molt gros.

[vimeo id=4563893 width=”620″ height=”360″]

 

 

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.