Diumenge, 28 de maig del 2023

(L'ALTRE) MÓN CASTELLER

Els 10 tipus de castellers i castelleres (que et farà ràbia descobrir que ets tu)

|

- Publicitat -

Les colles castelleres són un cau de personetes meravelloses que aglutinen el bo i millor de cada societat. També hi ha desferres que no tindràs mai prou lluny però avui ens fixarem en tot allò que acaba essent present més o menys a cada colla, a la teva colla, a la de la teva ciutat. Podries fins i tot ser tu, un d’aquests tipus:

1- L’activista

Publicitat

Sempre present a tots els saraus polítics i socioculturals del país. Fa castells per convicció, fins i tot potser li agraden. Porta de corcoll els equips de la tècnica perquè no saben mai si serà a l’assaig o a una kafeta, mani, acte anti-repre o documentant-se per una tesi de la universitat sobre el compàs ternari de la dansa dels malfogats de Castellrosó de Valafruga. Considera que els castellers són una mena d’exèrcit no armat de Catalunya i té cartells de la Guerra Civil a l’habitació (no sabries dir de quin bàndol, però).

2-Intercasteller/a

Els coneixen a totes les colles, no sempre per coses bones, però en general sempre tenen algun conegut a cada local d’assaig. 80 mocadors a la faixa. Són a totes les places, s’apleguen en grups de diferents colles i xerren per missatgeria grupal, fan contraband d’informació a priori poc interessant i fan safareig intersexual, que és allò a què aspiren. Saben com anirà una diada abans que les colles arribin a plaça. Desbarren de la pròpia colla de forma passiu-agressiva constantment. Sovint l’excusa és pimplar.

3-Factòtum de la ciutat

Fa castells però perquè també fa bastons però perquè també balla als diables però perquè també fa anar les cotonines però perquè també balla gegants però perquè balla les gitanes però perquè també fa l’arròs però perquè també dispara als trabucaires però perquè també porta l’àliga però perquè també

4-Sàvia/i

Se sap totes les alineacions de la colla des del segle XIX. Coneix a la perfecció els temps d’execució de cada castell i té una taula pròpia (a vegades taula informàtica, a vegades un vademecum manual excel·lent) on s’apunta l’alçada de tota la gent de tronc i fins el segon cordó de pinya de cada construcció. Arriba el primer a plaça i et saluda pel nom i cognom. Sap llatí.

5-Històric/a

Variant de l’anterior menys agressiva, apareix a plaça amb una camisa que sembla d’una altra colla per com de descolorida s’ha quedat. Pantalons lligats amb cinturó, salutació ferma i coneixement més aviat lleu sobre com va la temporada. Presència discreta a assajos i actuacions, però saps que la diada és grossa quan aquella camisa amb mil batalles apareix al local o sota el sol de justícia d’una diada al migdia. Saben on s’esmorza bé.

6-Tronketi

La pitjor gentussa del món casteller. La pel·lícula va exclusivament sobre la seva vida i tot passa perquè hi són. Arriben al principi de l’assaig i pràcticament tanquen el llums en sortir. El seu plat preferit és orella de cap de tronc / cap de colla, al dente. No saben com funciona una pinya, quan s’han de voltar proves on no hi pugen han de perdre uns 15-20 minuts reajustant-se la faixa, o la camisa, o la vora del pantaló, i, quan acaba un castell han de comentar qualsevol fotesa durant 20 minuts més a algú a qui no li importa gens ni mica el que li estan explicant. Fisioterapeuta propi i amants de l’escalada. Perfil de Tinder força esperpèntic.

7-Pinyaire

Amant del contacte físic i les abraçades forçoses i fermes. Plantofades amb el palmell ben obert a les espatlles alienes. Insults i renecs constants per qualsevol situació. No li agraden els assaigs (perquè es passen el dia fent proves avorridíssimes de tronc) i té gana 24/7. Farà un 3 de 6 amb la mateixa empenta que un 4 de 9 net. No té ni la més remota idea de quin dia de la setmana és, on s’està actuant ni quin castell estem a punt de parir. Es guia per instints innats i no es reconeix als mapes de pinyes. No coneix els seus companys de colla pel nom, amb prou feines identifica cares i interactua amb monosíl·labs molt sonors. Petons als morros amb gent diversa que no sap si són de la seva colla.

8-Social

Aparicions constants a places i local d’assaig a suministrar fato i amor a la resta de la colla. Amistat amb tothom i excel·lent tracte amb desconeguts, públic i altres colles. A vegades li demanen ajuda per tancar una pinya i té una gran capacitat per trobar algú que li cobreixi la posició de forma instantània. Fotografies poc clares del castell amb el mòbil (sovint a contrallum) i aplaudiments sonors per qualsevol fita, per petita que sigui. Intendència i logística coberta per qualsevol circumstància. Tot entusiasme, tot cor, tot colla.

9-Tangent

Podria estar a la colla com podria no ser-hi. S’ha deixat enganyar per provar això dels castells però això de la societat és allò que fan els altres. Poca presència a plaça i assistència aleatòria a l’assaig. La persona amb qui va entrar a la colla ja no hi és però no ho sap. És al grup de Whatsapp però el va arxivar al segon 2. La vida li va normal.

10-Gralla i timbal

Raça especial. De fet, dues races. Hi ha qui toca molt bé la gralla i després hi ha qui no sap que la toca com si estigués fent anar una radial molt rovellada. El mateix pel timbal. Sovint és gent que no té cap mena de vergonya per arrencar-se amb autèntics temacles per animar el personal en qualsevol situació, grada d’animació del Camp Nou. Part imprescindible de la colla que ningú sap molt bé per què són allà. Sentiments contraposats quan els demanen tocar era Pòlca der Òs. Formació musical desigual dins el mateix grup, algunes han arribat a la professionalitat del Liceu, altres no serveixen ni per tocar el xiulet a les manifestacions. Perxa humana, les més llestes aprofiten per cobrar peatges per aguantar-te les ulleres i les claus del cotxe mentre fas castells.

Llegeix també  10 apunts per entendre el món casteller que tampoc t'interessen (l'últim sí)
Publicitat

1 COMENTARI

  1. Aquí falten uns guants tipus de castellers que estan a les colles castelleres o en algunes els dj’s, el o els ingresseros i pokemongoneros, els otakus, frikis, gamers, etc; fotògrafs, els castellers universitaris (que també estan en colles universitàries)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.