Dissabte, 27 novembre 2021

El Museu casteller de Valls començarà a aixecar-se aquest any

|

- Publicitat -
31.03.2014 20:45hç
Roger Segura | Valls
L’edifici s’aixecarà en ple casc antic, en l’espai resultant de l’enderroc d’un àmbit de 22 finques deshabitades

[dropcap]E[/dropcap]l Museu Casteller de Catalunya està més a prop de ser una realitat. Aquest dilluns el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i l’alcalde de Valls, Albert Batet, han anunciat que el minuciós enderroc de la vintena de finques que donaran pas al nou equipament començarà després de Setmana Santa amb l’objectiu que les obres es puguin iniciar enguany. L’anunci s’ha fet en el marc d’una reunió de la Junta de Govern del Museu. L’equipament s’ubicarà al cor del barri antic de la capital de l’Alt Camp, entre les places de l’Oli i el Blat -denominat com el quilòmetre zero del món casteller-. Amb un cost estimat de 6 MEUR, el museu es planteja com un element de difusió i projecció del fet casteller.

Les institucions han donat aquest dilluns a la tarda l’impuls definitiu al futur Museu Casteller de Catalunya que es construirà a Valls. L’alcalde, Albert Batet, ha anunciat després de la reunió de la Junta de Govern del Consorci del Museu Casteller l’execució del projecte. L’edifici s’aixecarà al cor de la ciutat, entre les places del Blat i de l’Oli. Per tal de tirar-lo endavant, després de Setmana Santa s’iniciarà l’enderroc de les 22 finques deshabitades -entre solars i immobles molt deteriorats- del carrer dels Espardenyers, afectades pel projecte.

Publicitat

Batet ha recordat que l’enderroc l’enderroc serà complex en ser una zona de difícil accés, que requerirà de molt treball manual. Quan s’enllesteixin aquestes tasques està previst començar l’obra de l’edifici. “Haurà de permetre revitalitzar el barri antic i situar-nos com un actiu turístic i cultural de forma dinàmica i potent, de manera que haurem de gestionar-ho bé”, ha afegit el batlle de la capital de l’Alt Camp.

L’alcalde de Valls ha agraït la col·laboració de totes les administracions implicades -a més de l’Ajuntament, el projecte estarà finançat per la Generalitat i la Diputació- i de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i de les pròpies colles, la qual cosa situa aquesta iniciativa com un projecte “global”, segons ha subratllat Batet. “Ja tenim finançament, projecte i emplaçament i, tot i que l’enderroc no serà fàcil, prendrem les mesures de precaució necessàries”, ha insistit.

Per la seva banda, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha explicat que el d’aquest dilluns ha estat un pas més per a la “maduració” de tots els aspectes del projecte, com ara l’àmbit urbanístic i els continguts que mostrarà el futur museu. “Serà una manera magnífica d’explicar el món casteller, un món que és viu, i pel qual volem fer quelcom que signifiqui una gran experiència”, ha avançat Mascarell.

El conseller s’ha emplaçat a seguir treballant després d’avançar substancialment en els aspectes d’organització, gestió i finançament. “Estem en el camí que havíem de fer i amb el compromís i desig de tirar-ho endavant”, ha garantit. Mascarell ha subratllat que el del museu probablement sigui “la cirereta” que li falta al món casteller, un món que ha evolucionat “molt ràpidament” i que ha esdevingut “un dels elements més substancials de la cultura del nostre país i amb una projecció extraordinària”.

Batet ha recordat que aquest ha estat un projecte que s’ha hagut de racionalitzar per l’actual context econòmic, tot i que no es renuncia a que esdevingui un element singular per a la ciutat. El projecte inicial, totalment descartat, preveia la construcció d’un espectacular edifici soterrat de 3.000 m2 i 10.000 més en exterior que s’havia de fer a l’Àrea Residencial Estratègica (ARE) de Ruanes amb un pressupost que doblava l’actual. Varis Arquitectes, el gabinet que lidera l’arquitecte Dani Freixes, es manté al capdavant del projecte.

 

871706
Reunió del consorci del Museu Casteller, aquest dilluns a Valls
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.