Dimarts, 06 de juny del 2023

El carro gros més gros

|

- Publicitat -
05.05.2014
Josep Torreño
Només queden tres dies per que els Arreplegats de la Zona Universitària tornin a intentar el 4de8. Una ocasió perfecta per viure el món casteller universitari d’aprop, un món casteller diferent i singular.

[dropcap]L[/dropcap]a gesta que els Arreplegats van aconseguir el 8 de maig de 2009 va ser única; Carregant i descarregant un castell de 8 (els primers a fer-ho al primer intent) amb un tronc només format per castellers majors d’edat i amb unes mides i pesos molt diferents que als de les colles convencionals.

Una enxaneta de 19 anys

Quan em van donar l’ordre de tirar amunt l’aixecadora ja estava al darrere dels dosos, recordo que vaig pujar com una bala i que el castell estava molt quiet” explica la Núria Díaz, la castellera que va coronar aquell carro gros universitari.

Publicitat

La Núria es va iniciar als castells l’any 1995 amb els Castellers d’Altafulla, on estiuejava, i un temps més tard va continuar fent castells a la seva ciutat amb els Castellers de Sant Cugat. ” Jo ja havia fet d’enxaneta però només en castells de 7. Així que aquell dia em vaig estrenar d’enxaneta en un castell de vuit amb 19 anys!” relata.

Ara ja fa unes temporades que milita als Castellers de Vilafranca, on participa en castells dels anomenats gamma extra, però tot i així aquesta experiència va ser tota una novetat “Aquell dia era un dia especial i, evidentment hi havia nervis, perquè el què anàvem a fer era molt gran. La gent que no era de la colla creien que era un castell impossible però jo confiava molt en el castell, sabia del cert que el descarregaríem, anàvem amb el 100% de garanties.”

“Com a consell que donaria a l’enxaneta, i també a la resta de castellers, és que vagin molt tranquils, que la feina ja està feta i que a plaça només es preocupin de gaudir del castell”

 

L’enxaneta Núria Díaz coronant el 4de8 dels Arreplegats de la Zona Universitària

Quan li preguntem per l’experiència d’aquell castell d’ara fa 5 anys, recorda amb entusiasme la seguretat que va mantenir tota l’estructura “quan vaig ser a dalt, vaig mirar avall a les cares de la gent: ningú s’ho creia!”.

Pels qui estàvem presents i vam contemplar el castell des de fora se’ns va encomanar l’eufòria d’aquells Arreplegats, certament espectacular, observant com després de la carregada encara tenia corda. “Baixant, vaig aturar-me a l’alçada de quints i vaig mirar dins del castell i vaig pensar: en aquest castell li falta l’agulla a dins. Va ser un somni fet realitat!” explica l’enxaneta, que també va ser-ho del primer pilar de 7 amb folre i manilles carregat dels universitaris.

Llegeix també  Els Xiquets de Reus encapçalen en solitari el grup de colles de 8 del Termòmetre Casteller

Tot i que ja no és membre activa dels Arreplegats, no es perdrà la cita de dijous vinent “crec que es pot tornar a repetir la historia i no m’ho puc perdre. Ara tindré una altra visió del 4 de 8, des de la pinya, però segur que serà molt emocionant!“.

L’enxaneta que intentarà coronar el segon 4de8 universitari serà la Cinta Lleixà, una altra jove però veterana castellera dels Castellers de Barcelona, i que ja va ocupar la posició de dosos en el primer 4de8 universitari.  L’experiència de la Núria serveix per enviar un consell senzill a la Cinta “com a consell que donaria a l’enxaneta, i també a la resta de castellers, és que vagin molt tranquils, que la feina ja està feta i que a plaça només es preocupin de gaudir del castell!”.  Unes paraules que semblen senzilles per tractar-se del carro gros més gros.

L’ “aliniació” del tronc del 4de8 dels Arreplegats que intentaran dijous

Enxaneta |  Cinta Lleixà
Aixecadora |  Maria Vicens
Dosos | Paula Cruz i Cèlia Viladot
Quints |  Àngela Quadras, Sara Balbas, Marta Bayó, Susa Servian
Quarts |  Pol Batlló, Alba García, Guillem Vinyes, Marco Safilippo
Terços |  Jaume Galofré, David Ubiedo, Marc Casanovas, Guiu Riera
Segons |  Jordi Rabassa, Miquel Rosell “Tiru”, Adrià Riudebàs, Oriol Viñas
Baixos  | Alan de Vilalta, Adrià Cortina, Arnau Villoro, Victor Niubó

Algunes curiositats

-Si bé la majoria del tronc el formen castellers de colles convencionals, dos dels baixos només fan castells amb Arreplegats.
-A cada pis hi ha com a mínim un casteller que no ha fet mai cap castell de 8 pisos, excepte a quarts. A més, un membre d’aquest pis s’ha estrenat en un castell de 8 fa poques setmanes.
-Només un dels baixos ja ha parat anteriorment algun castell de 8.
-Només tres components d’aquest 4de8 repeteixen: David Ubiedo el va parar a baixos i ara serà un dels terços. La Cinta Lleixà, aleshores una de les dosos, serà l’enxaneta. D’aquests tres, Miquel Rosell, “Tiru”, repeteix posició al pis de segons.

Si vols saber més sobre el 4de8 dels Arreplegats, hem entrevistat al seu cap de colla i que pots llegir a http://www.festadirecte.cat/la-situacio-es-immillorable-si-mantenim-el-respecte-pel-castell-fins-a-lhora-de-fer-lo/ o a Miquel Rosell, “Tiru”, a http://www.festadirecte.cat/miquel-rosell-tiru-el-4de8-darreplegats-es-lesfondrament-dun-mite-2/

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Més notícies