Josep Torreño

Ajudar a identificar ràpidament als responsables sanitaris de les colles castelleres en cas d’una urgència i coordinar-se amb el personal de les ambulàncies a plaça. Aquest és l’objectiu principal d’un braçalet reflectant que ja s’ha introduït en les comissions sanitàries d’algunes formacions i que es preveu que al llarg de la temporada l’incorporin la resta de colles.

La introducció del braçalet reflectant es col·loca en un dels braços per damunt de la màniga de la camisa. Tot i que es va presentar l’any passat a Vilafranca durant la XIX Jornada de Prevencions i Lesions, no ha estat fins a la darrera edició d’aquestes, dutes a terme a Salt fa unes setmanes, que la Coordinadora ha començat a entregar-ne els primers.

La figura dels responsables mèdics a les colles és habitual des de fa unes temporades, però a partir d’ara s’identificaran visualment 

 

En el cas que la caiguda d’un castell provoqui una lesió al membre d’una colla, o a algú del públic col·laborant en una pinya, s’haurà d’avisar a algun dels responsables de les comissions sanitàries identificats amb aquest braçalet. Aquests responsables faran la primera atenció mèdica o, avisaran, si és necessari, al personal de les ambulàncies.

Els Castellers de Barcelona, amb braçalet i intercomunicadors

Toni Mañané, responsable sanitari dels Castellers de Barcelona, amb el braçalet identificatiu i l’intercomunicador (Foto Josep Torreño)

Els Castellers de Barcelona utilitzen el braçalet des de la temporada passada i el seu protocol a plaça en les seves actuacions és exclusiu. El seu equip mèdic i el del servei de les ambulàncies es coordinen entre ells utilitzant uns intercomunicadors. A través d’uns walkies s’indica per exemple a quina banda de la plaça es troba l’equip mèdic de la colla juntament amb els possibles lesionats per tal de localitzar-los ràpidament i fer una primera valoració in situ. D’aquesta manera el que es vol ésevitar cridar l’atenció del públic i no alarmar-los amb les lliteres dels metges amunt i avall localitzant els lesionats”, tal com ha explicat Toni Mañané, responsable sanitari dels barcelonins, a elmoncasteller.cat.
Mañané apunta que l’objectiu és que les colles amb qui comparteixin plaça també s’involucrin amb aquest sistema.

Per la seva part, el Director Científic i metge de la Coordinadora, Daniel Castillo, diu que la Coordinadora coneix el sistema dels Castellers de Barcelona però reconeix que,  de moment “no sabem quin grau d’eficàcia té a l’hora de millorar la coordinació i disminuïr els problemes amb el transport sanitari” i que per tant, no es plantegen fer-ho extensiu. En tot cas ho valorarien “si els resultats fossin molt bons, però ara mateix les prioritats són unes altres”.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.