El Concurs és una diada més, no pas un final

0
122

ernestgili

Ernest Gili  | Periodista casteller

Si t’agraden els castells aquesta setmana de ben segur que has xalat. Fotos i vídeos a tothora per Facebook, Twitter i Instagram. Resums del Concurs a dojo, vídeos espectaculars i amb milions de visites de la mà de RedBull TV i els castells tractats des de l’admiració a molts programes de televisió i de ràdio. Quin goig!

No ho sé vosaltres però jo des del cap de setmana passat encara sento dins meu aquella adrenalina castellera. Quin dissabte i quin diumenge! Però anem a pams.

Vermell o rosat? Els dos

El dissabte va ser vermell xicot però el rosat de Hangzhou va acaparar l’atenció de molts. A la tercera els Xicots van aixecar el ceptre de campions fent-se també amb la 9a posició final. Cal destacar que del primer concurs de dissabte al d’enguany només han mantingut la tde8f ja que els seus antics màxims 3de8 i 4de8 han esdevingut 3de9f i 5de8. 

La segona posició va ser la més internacional que ha viscut mai la Plaça de Braus ara Tarraco Arena Plaça. Veure a plaça els Xiquets de Hangzhou genera opinions de tot tipus. “Només s’haurien d’exhibir”, “Fer castells des de la distància és molt complicat i ja han demostrat la seva vàlua” i un grapat de consideracions encertades i d’altres que no tant. Vam veure un 3de9f que moltes colles voldrien poder portar a plaça. Quina execució. N’hi ha que diuen que veure’ls fer aquest castell tant mil·limetrat fa dolentes a aquelles ‘d’aquí’ que fa temps que hi van al darrere. Feu les vostres pròpies valoracions. Jo em quedo amb els seus castells, el seu rigor pujant, la seva col·locació i amb aquells dubtes de la canalla a tocar del 4de9f carregat. Ai sí haguessin guanyat dissabte! Tots aquells somriures i comentaris afables del principi en què s’haguessin transformat? Si ja hem vist males cares, crítiques i algun xiulet sense guanyar, no vull parar-m’hi ni a pensar.

Enhorabona Xicots per la constància, gràcies Xiquets per fer-nos veure que els castells poden sortir de ‘casa’.

Els 3de9f dels Xiquets de Hangzhou (esquerraa) i dels Xicots de Vilafranca (dreta)Meravellat dels blau Ter i verd clar

A vegades a part de reconèixer les posicions i els títols cal posar en valor les decisions. 5de8, 2de8f, 7de8 #itotdescarregat. Aquest va ser el Concurs dels Marrecs de Salt, una colla que fa 4 anys van marxar de la TAP amb un 4de8 carregat i dos castells de 7. Ells són el clar exemple de com han evolucionat els castells en els darrers temps. A part van plantejar una altre forma de viure aquest dia. Podien haver fet el seu primer intent als 9 pisos? Sí. Haguessin pogut anar a guanyar el Concurs de dissabte? Sí. I per què no ho van fer? Perquè per algunes colles aquest dia no és l’últim, és una diada on saps que portes moltes camises i en què pots plantejar-te aquelles proves que tens bé. Un dia en què et pots lluir i marxar suat però no adolorit, content i no amb mal regust de boca, satisfet i amb més reptes de cara al tram final de la temporada. Bona decisió Aram!

5de8Per últim un #enhorabona a una colla que potser com moltes als seus millors assaigs són una cinquantena de persones de mitja. Aquest és el cas d’uns Al·lots de Llevant que al Concurs van fer-se amb el seu primer castell de 8. Si trobem èpic fer castells des de la Xina, no ho és pas menys fer-ho a ses Illes. Al 2011 i 2012 els Castellers de Mallorca van carregar els seus únics 4de8 balears com ja havien fet els de Manacor a la Diada de Tots Sants de l’any 2009 i havien intentat a la seva diada al 2013. Ara ja podem dir que a Mallorca es descarreguen castells de 8.

El resum? Que bonic, que bonic i que bonic que és el fet casteller!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here