Dimecres, 20 octubre 2021

Cesc Poch: "Al món casteller fa anys que vam descobrir que no hi ha sostre"

|

- Publicitat -
12.11.2014 ACN
Els de la camisa malva encaren la seva 36ena diada amb la mirada posada en el 4de10 amb folre i manilles
María Belmez | Terrassa

[dropcap]“A[/dropcap]l món casteller fa anys que vam descobrir que no hi ha sostre”, assegura el president de Minyons de Terrassa, Cesc Poch. Amb aquesta idea al cap, la colla terrassenca afronta quest cap de setmana la seva 36ena diada i ho fa d’una manera especial ja que aquest any compleix 35 anys d’història. Els de la camisa malva es preparen minuciosament per a l’ocasió i parts dels assajos previs es centraran en el quatre de deu, un castell “que no s’ha fet mai”. Assegura que les expectatives “són molt grans” però afegeix que tot dependrà de com vagin els darrers assajos. Poch celebra el moment que viu la colla, que s’ha rejovenit, i apunta cap a un futur amb nous reptes perquè estan “molt motivats”.

El 14 de juliol de 1979 els Minyons de Terrassa es van presentar públicament. Poch recorda que van ser una de les primeres colles grans en néixer fora de l’àmbit tradicional de tradició castellera i destaca l’aportació que van fer tant pel que fa a la incorporació de la dona als castells com la visió “d’activitat lúdica, d’oci i festiva” o l’assoliment ràpid de grans castells. Entre les construccions assolides, destaca el primer dos de nou el 1993 i el 1998 van descarregar el tres de deu, fita que han assolit tres vegades més, la darrera el passat mes d’octubre durant les festes de Sant Narcís de Girona. Per a Poch, això demostra que la colla viu “un moment fort a nivell de castellística” perquè feia 12 anys que no descarregava el tres de 10. “Estem de primera, com els millors anys i a nivell de gent també”, afirma.

En aquestes condicions la colla arriba a la seva 36ena diada, que tindrà lloc aquest diumenge a Terrassa, amb “una expectativa molt més alta del que es podia imaginar al principi de temporada”. Poch recorda que aquets any s’han fet sis torres de nou, s’ha descarregat el tres de deu, s’ha carregat el cinc de nou i avança que s’estan assajant “castells que no s’han fet mai”, com el quatre de deu. Assegura que les proves que s’han fet i el quatre de nou amb folre amb falsos laterals que es va fer a Granollers “fan pensar que es probable que aquest castell vagi a plaça” però puntualitza que tot depèn de com vagin els últims assajos.

Durant l’any del seu 35è aniversari, els Minyons han fet algunes actuacions especials com una pujada a la Mola, on van descarregar el tres de nou amb folre o a Montserrat, on van fer un pilar de quatre. A més, van fer un viatje al Marroc per fer un intercanvi cultural amb la zona de Rif.

Colla rejovenida

El president creu que un factor que ha afavorit a aquest moment que viu la colla és el seu rejoveniment. Explica que actualment la majoria dels Minyons tenen entre 16 i 25 anys i que a això han contribuït les aportacions de colles castelleres universitàries, com els Ganàpies de l’Autònoma de Barcelona (UAB), els Bergants de la Politècnica de Terrassa (UPC) i els Arreplegats de la Zona Universitària de Barcelona. A més, compten amb uns 50 nens a la canalla, que també involucra a les seves famílies.

En total, Minyons té uns 600 castellers en actiu que participen de les diverses actuacions de la temporada però aquesta xifra va créixer fins als més de 800 per exemple a les festes de Sant Narcís de Girona, quan es va fer una crida especial per fer pinya i aconseguir el tres de deu. Poch destaca “l’èxit social” que això significa.

En aquest sentit, reflexiona que el rejoveniment i el bon moment que viu el sector, especialment a l’àrea metropolitana de Barcelona, s’ha vist afavorit també per la crisi ja que fer castells “és una de les poques activitats d’oci gratuïtes que encara existeixen”. Recorda que per ser de Minyons de Terrassa no s’ha de pagar res ja que la quota de soci és voluntària i assegura que volen mantenir i defensar aquesta gratuïtat.

En l’altre cantó però, lamenta que s’hagi reduït el suport de l’administració als castellers. Afirma que hi ha suport de l’administració però que la crisi ha fet minvar les subvencions i el que reben per cada actuació. A més, afirma que li agradaria que els castells “fossin més presents a la ciutat”, especialment per aquelles colles que no són de l’àrea tradicional. “Fa 35 anys que existim i encara costa que ens segons quins àmbits de la nostra ciutat ens coneguin”, afirma.

“Hi ha repte casteller”

Poch és de la tesi que encara hi ha molt per explorar i provar en el món casteller. Assegura que els Minyons estan “sempre motivats perquè sempre es pot anar una mica més enllà” i que això es pot extrapolar a nivell general. “Jo dic que els humans ens hem anat superant al llarg de la història i els castellers són un exemple de superació humana”, afirma. En aquest sentit, assegura que es poden imaginar construccions noves i més altes i per això defensa que “no hi ha sostre”.

Per últim, reconeix que el moment “d’efervescència” que viu el país acompanya els castells ja que representen “un dels símbols de la identitat catalana”. Minyons de Terrassa va participar en l’acció ‘Catalans want to vote’ i a la Via Catalana, per la qual cosa Poch afirma que estan compromesos amb la defensa del dret a decidir però apunta que és una colla “molt plural” i també compromesa en molts altres aspectes, com per exemple el social.

927860

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.