Setmanari digtal

Dilluns, 03 de octubre del 2022

Carles Ribas: "La Jove té capacitat per treballar i plantejar-se tot el que es proposi"

|

- Publicitat -

La Colla Jove Xiquets de Tarragona arriba forta a la cita de Sant Magí. Tretze construccions de 9 pisos, un 9de8 i un bon domini de la gamma alta de 8,  és l’aval que presenta aquesta formació a una setmana de la cita. En l’any del 35è aniversari de la colla, Sant Magí serà el primer dels grans compromisos on la Jove podrà demostrar el talent d’una colla que aspira a tot.
Per saber com hi arriba i quin és el seu futur més pròxim, parlem amb Carles Ribas i Batet, l’excap de pinyes dels liles que enguany estrena el càrrec de Cap de colla.


Com a casteller deu ser especial actuar a la Plaça de les Cols i enguany ho faràs com a cap de colla. Què sents a pocs dies de la diada de Sant Magí?

Com a casteller tarragoní, sempre és especial actuar a les Cols, ocupis el càrrec que ocupis, sempre és una responsabilitat. Pel que fa al paper de cap de colla, la veritat es que encara no he visualitzat ni imaginat com serà aquell dia, tenim un calendari tan exigent, que justet penso diada a diada…però espero fer una gran diada i gaudir-ho a la processó de la tarda.

Publicitat

Quina valoració fas del tram de temporada fins avui?

Crec que no podem queixar-nos d’aquet primer tram, avançant objectius, castells ben assolits, passes fermes i sòlides, sembrant una bona base per encarar aquet segon tram. Estic tremendament orgullós dels castellers de la colla i del seu rendiment a assaig i a plaça. 

Heu fet la millor arrancada de la vostra història i arribareu al 19 d’agost amb molts castells de 9. Tothom dóna per fet que per Sant Magí fareu una passa més, quins castells et planteges?

Portem uns resultats magnífics, fent passes a quasi cada diada, des de bon començament que hem avançat les dates dels castells, per Sant Magí procurarem seguir avançant a mesura que l’assaig ho marqui. Cert és que cada vegada que assolim un objectiu, el següent és més difícil, però intentarem fer una gran diada pel nostre patró.

Fer una gran passa imagino que serà portar  el primer 5de9 amb folre a les Cols. Les carectarístiques de la plaça és una dificultat extra per aquest castell?

La plaça de les Cols mai és una dificultat, tot al contrari, és un al·licient. Si et refereixes a la part més física de la pendent, els còdols, l’espai… un cop has sigut cap de pinyes, veus que no hi ha cap plaça plana, per tant, la plaça no és una dificultat. A més, l’any passat ja hi vam fer una prova fins a sisens que va sortir molt maca.

“Portem uns resultats magnífics, fent passes a quasi cada diada, des de bon començament que hem avançat les dates dels castells, per Sant Magí procurarem seguir avançant a mesura que l’assaig ho marqui.”

Com porteu el pilar de 8? Podríem veure’l a les Cols o preferiu una plaça amb millor refència visual com pot ser el Catllar?

En referència al pilar de 8, diré que és un castell difícil, i que si el portem a plaça, serà per que el treball a assaig és més que òptim, i en això estem, optimitzant-lo. Totes les places són bones, i totes tenen quelcom de dolent, la plaça de les Cols és una plaça difícil pel que fa els pilars, els punts de referència estan molt lluny i a la del Catllar, la falta de llum al ser vespre-nit, pot ser un handicap a tindre en compte, tot i això, el dia del pilar pot ser en qualsevol plaça, valorarem pros i contres, i tal decidirem, tal farem.

La relació amb el Catllar és especial per vosaltres. Si tot surt bé, podríem tornar a veure els castells de l’any passat?

Després de la plaça de les Cols, la del Catllar és la més estimada per la majoria dels castellers de la colla. És una plaça que hem fet gran, i que ella ens ha cuidat i ens ha fet créixer. Si tot surt be, el Catllar no dubta mai de que la Jove hi va amb bones ganes i grans castells, sempre.

També heu assajat el 2de9 amb folre i manilles, com teniu aquest castell?

És un castell que estem assajant, no hi tenim cap pressa. Després d’unes temporades amb certa irregularitat amb el 2de8 amb folre, i la falta de places on portar-lo aquet any, compliquen el treball. Tot i això, ens hi estem esforçant per treballar-lo bé, treballant amb detall i sent molt curosos amb cada passa que hi donem. Si treballem com ho sabem fer, tot arriba al seu temps.

Parlant de Sant Fèlix. Creus que la vostra participació a Vilafranca -i amb l’absència dels Minyons- us farà sentir més observats que mai? 

Crec que ja només pel ressò mediàtic que té la festa en sí, ja estàs observat. Per l’absència dels Minyons ara, o la Joves l’altra vegada, no ho se, suposo que si. El que n’estic segur és que la colla n’ha après molt de l’altra vegada, vam descobrir la cara mes agressiva i corrosiva del món casteller, pressionant-nos pels resultats que fèiem i què faríem o deixaríem de fer. La Jove ha madurat molt en aquet aspecte. Nosaltres fem, diguin el que diguin, siguin crítiques o floretes.

Fa uns mesos vam llegir un titular on destacaven una frase teva i que va donar molt a parlar… ¿Sant Fèlix és una diada més?

Va ser un titular amb unes paraules tergiversades i tretes totalment de context, i molt extremadament amplificades per alguns sectors, ves a saber quina mala intenció, però que crec que van quedar en molta evidència.
Per la meva part personal, fa molts anys que vaig a Sant Fèlix, inclús la nit abans i per Sant Ramon, malgrat això em suposi haver de perdre dies de treball, canvis de torn, etc…
Pel que fa a la colla, només m’agradaria recordar dos moments (les dues vegades que hem actuat): L’any 1996 es van fer castells gràcies a la Colla Jove, sota l’amenaça de suspendre la diada per pluja, el cap de colla va decidir que per un cop que veníem, actuaríem, i sortint amb castell de 9. Setze any després…. setze, el 2012, tornem a ser convidats, i després del fluix primer tram, ens plantem a la plaça de la Vila i fem la primera tripleta de la temporada descarregada. Això va suposar un punt d’inflexió que ens va fer acabar descarregant el 5de9f.
Ara que cadascú valori si per la Jove, Sant Fèlix és una diada més o una diada important del nostre calendari.

La premsa  destaca que darrerament és la Jove és la qui marca les actuacions on us trobeu amb les colles importants…El Catllar de l’any passat, per exemple. 

La premsa diu moltes coses, suposo que és la seva feina, però ni molt menys anem a marcar el ritme de les diades. Nosaltres ens presentem a plaça amb uns objectius treballats, i segons les sensacions i les camises que portem, fem de més o de menys. Si això marca el ritme o no, no depèn de nosaltres. Intentem fer els nostres castells, i si fent-los, afavoreix a que veiem una bona diada, doble de contents.

Anteriorment havies sigut cap de pinyes i encara et veiem pujar als folres dels castells. No és molt habitual en un cap de colla…Té alguna explicació?

Cada persona ha d’estar al lloc que més convingui dins la colla i on sigui més útil, al folre, a fora manant o dins la pinya. A principi de temporada ja vaig presentar la idea d’aglutinar tot el saber de dins la colla, en benefici global. Crec que seria perdre un potencial molt important rellevant les premisses (que tots tenim molt interioritzades) del Jordi Crespo, o els apunts tècnics de Jordi Sentís, o les aportacions de molts castellers a cada assaig i a cada diada. La manera de treballar i gestionar la colla, amb cadascú fent el millor funciona, i si funciona, no ho toquem.
A part de que hi ha caps de colla que pugen, i mana algun altre responsable, i no passa res, és el mateix. 

Sant Fèlix: “La colla n’ha après molt de l’altra vegada, vam descobrir la cara mes agressiva i corrosiva del món casteller, pressionant-nos pels resultats que fèiem i què faríem o deixaríem de fer. La Jove ha madurat molt en aquet aspecte.”


I després de Sant Magí, amb què pensa la Jove?

Després de Sant Magí, la Jove pensarà amb el Catllar. Diada a diada, castell a castell i seguim.  

“Aquest 3de9 amb folre de la Jove demana un pis més” se sent a plaça. El 3de10fm és un castell que us queda lluny? 

Tan lluny com que només hem fet una prova a l’assaig, i va ser l’any passat.

Al Concurs seria una opció, enguany diverses colles se’l podrien plantejar allà…

Tenim pensat fer alguna altra prova al assaig, però no perdem el nord, estem parlant d’un 3de10, i som una colla que la única experiència amb manilles és un pilar de 8 amb folre i manilles carregat. Pel que fa a les altres colles, estic convençut que alguna que altra el provarà, tenen la gent, la tècnica i l’experiència per fer-ho possible.

Serà el castell guanyador? 

Espero i desitjo que no ho sigui, així que, agafa’t fort que el concursàs que veurem serà espectacular! 

La Jove té capacitat per guanyar el Concurs amb o sense 3de10?

La Jove té capacitat per treballar i plantejar-se tot el que es proposi, però tenim colles pel davant molt grans i molt bones. Cert és que al Concurs, pots anar primer, i que un castell que no et surti, anar a parar a la quarta o cinquena posició. Primers o últims, si fem els castells que ens plantegem, aquell dia serà de festa grossa.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.