Diumenge, 28 de maig del 2023

ENTREVISTA

Carles Mata: «Un castell de 9 al Liceu pot ser espectacular»

Publicitat

Carles Mata i Cusiné és una de les cares visibles dels troncs dels Castellers de Vilafranca, d’on forma part activament des de l’any 1994. Des del febrer del 2020 ocupa el càrrec de president de l’entitat en un mandat que s’allargarà fins a finalitzar la present temporada, la del 75è aniversari de la fundació dels verds. Mata fa balanç d’un 2022 extraordinari pels vilafranquins on van recuperar l’hegemonia del món casteller i que serà recordat, especialment, pel primer i únic pilar de 9 carregat de la història

En el retorn a la normalitat castellera us vau mostrar sempre molt optimistes, però realment imaginàveu arribar al nivell assolit?

Des de bon principi el Sisco Benet (el cap de colla) deia que volia fer un Sant Fèlix amb gammes extres, però començàvem a la Candela de Valls fent un intent de pilar de 5 i descarregant castells de 7, amb mascaretes. En aquell moment ell estava convençut que això aniria millorant, i al final ha sigut així. També et diré que la valoració global de la temporada és molt satisfactòria, però crec que hi ha certes espines clavades que fa que no sigui completament així: Hem descarregat el 3de10fm, però n’hem carregat dos més que es podrien haver descarregat.

Venint d’on es venia, era difícil imaginar un curs amb tants gammes extres o inclús provar castells de 10.

Publicitat

Nosaltres ja veníem d’una temporada on vam deixar en intent el 3de9f per Tots Sants, però que al pati s’havien fet assajos molt bons, que donaven garanties per fer-lo a plaça. Vam acabar el 2021 fent la torre de 8 amb folre i el 4de8 amb l’agulla, que ja van ser uns al·licients per l’any següent. Està clar que ha sigut un 2022 diferent i atípic, perquè l’estrena dels castells de 9 van arribar al juliol. Però a la vegada, aquell mateix dia arriba el pilar de 8 i fem un dels més matiners de la història… El Pla de la Seu va ser una injecció de moral espectacular!

En canvi, les vostres rivals han mostrat un ritme diferent, potser més acord amb la situació del moment.

Si parlem de les colles grans com les de Valls, els Minyons de Terrassa i la Jove de Tarragona sí que s’ha vist que han anat més lents que nosaltres a l’hora de tirar endavant els seus castells. Potser algunes s’han centrat molt a treballar més els castells nets, que al final és “el més fàcil”, entre moltes cometes. Per una torre de 8 necessites poques persones, i per un 4de9 net uns quants més. En canvi, nosaltres apostàvem per fer manilles de bon principi per poder treballar el pilar de 8 i la torre de 9 amb l’objectiu de fer el 3de10.

Vau recollir un gran ventall de castells, però parles d’espines clavades.

Nosaltres trèiem pit del ventall de castells assajats com ara de cara al Concurs amb castells nets, de 10, el 5de9f… Però considero que també ens ha quedat l’espineta dels castells de 9 amb l’agulla. Els havíem treballat i havíem fet bones proves, però l’intent del 4de9 amb l’agulla a l’Arboç va ser nefast. 

Un cop aconseguiu descarregar el 3de10 i guanyar el Concurs, feu l’anunci del pilar de 9 a només tres setmanes de Tots Sants. Sincerament, semblava un objectiu molt agosarat.

El Sisco ho ha dit moltes vegades; ell no es fica castells al cap si no és per descarregar-los. Ho vam anunciar tres setmanes abans de Tots Sants, sí, però a nivell intern molts dilluns fèiem el pilar de 7 aguantat pels puntals. Ja ho treballàvem molt abans i vèiem que el terç s’aguantava amb quatre mans, que era factible. A partir d’aquí vam començar a donar-li forma i tres setmanes abans ho anunciem.

Ja heu paït aquest pilar de 9?

Jo crec que això s’està paint encara. Mesos després encara parles amb gent que fa molt de temps que no veus i en algun moment de la conversa sempre surt el pilar de 9. Jo, cada vegada que el veig en foto o vídeo em ve al cap el crit de la plaça, que va ser dels més bèsties que recordo. Va ser molt espectacular. La plaça va començar a cridar molt d’hora, estàvem allà dalt i no sabíem que passava. Hi havia un dels puntals, el Llull, que ens anava marcant el pilar dient “encara no ho està, encara no”. Però de cop i volta vam sentir aquell crit i dic: ara sí!

Alguns especulen que el pilar de 9 pot obrir la porta a la torre de 10 amb folre, manilles i puntals. Us l’heu imaginat com a objectiu?

Llegeix també  Novetats al capdavant de dos grups del Termòmetre Casteller

No, de moment no. Està clar que és un objectiu que està damunt la taula, sobretot després d’aquest pilar de 9, per què no? Almenys fer algunes proves. Però no hi ha res parlat amb la tècnica i no és un objectiu prioritari per la temporada vinent; L’objectiu és tornar a fer tot el que vam fer l’any passat, més els castells de 9 amb l’agulla i poder descarregar més castells de 10. A partir d’aquí, si hi ha alguna cosa més…

I tu com a casteller, la veus possible aquesta torre de 10?

És molt difícil. Molt difícil.

També ho era el pilar de 9!

Sí, i després d’aquell primer intent que se’ns enfonsa, i en saber que tornaríem a provar-lo, la gent ens deia que estàvem sonats. I al final, va acabar tenint possibilitats de descarregar-se. De fet, va començar a descarregar-se!

Abans has parlat de revalidar castells de la temporada passada, però penseu en altres opcions pendents per als verds, com pot ser el 3de9 sense folre?

El 3de9 sense folre està damunt la taula, però a mi també m’agradaria molt descarregar la torre de 9 amb folre. És un castell que hem carregat 3 vegades i que mai s’ha descarregat. No et dic que no tinguem el 3de9 en ment, i sabem que és un castell que s’ha de començar a treballar des del minut zero amb una alineació perfecte, però també n’hi ha d’altres. Està clar que el primer és repetir tot el de l’any passat i a partir d’aquí plantejar-te altres opcions. 

Una altra de les incògnites era saber com aniria el 2022 a nivell social, com el valoreu?

Vam tenir una injecció de gent d’entre 14 i 20 anys espectacular, et diria que han entrat una vuitantena de castellers nous d’aquesta edat. Això és molt bo perquè són el futur de la colla.

Què suposa per Carles Mata ser el president del 75è aniversari?

Per mi realment és tot un honor i un orgull estar en aquest càrrec en un moment tan especial per la colla. Fer 75 anys és una data memorable. 

Fa uns dies vau avançar que el principal acte d’aquesta celebració serà al Gran Teatre del Liceu, on hi fareu castells.

Sí, farem castells al Liceu, volem fer una Diada castellera a dalt de l’escenari. Amb quins castells? Si hem fet un 3de9 al Camp Nou o a l’Índia, per què no un 3de9f allà? Un castell de 9 al Liceu per celebrar el 75è aniversari pot ser espectacular. Aquell dia convidarem a personalitats del món casteller i de la societat, a tots els socarrels de la colla… Volem que sigui un acte de la família dels Castellers de Vilafranca i estem plantejant diversos temes, un d’ells serà amb l’Orquestra de Música d’Arrels de Catalunya. 

Quins actes més destacaríes d’aquest aniversari?

A banda de molts actes que s’aniran fent durant tota la temporada, destacaria la presentació institucional de l’aniversari a l’Ajuntament de Vilafranca, el 6 de maig. I també el concert gran d’aquest l’aniversari, que serà el 20 de maig amb dos grups molt potents: The Tyets, que ara estan a dalt de tot, i la Banda Neón, juntament amb DJ Pancorbo. També la festa infantil del 10 de setembre, però sobretot, destacaria l’acte del Liceu del 30 de setembre, que es preveu memorable.

Aquest Tots Sants recupera el format de 4 colles.

Sí, i amb les colles convidades de sempre. Per tant, tornen els Castellers de Sants, a més dels Xiquets de Tarragona i els Capgrossos de Mataró. Ens vam reunir amb la colla de Sants, ens van mostrar moltes ganes per tornar i els va saber greu no ser-hi l’any passat. Ja vam explicar en el seu moment que es va reduir el nombre de colles perquè veníem de la pandèmia i no sabíem com aniria tot plegat.

Vau començar el mandat tot just abans de l’esclat de la pandèmia i dues temporades us l’heu passat pràcticament en blanc. Us heu plantejat continuar al capdavant de la colla?  

No he parlat amb el Sisco d’aquest tema, però jo ho tinc clar i és el meu últim any com a president. És una tasca molt complicada, són moltes hores de molta dedicació combinant-ho amb la família i la feina. Per molt que hi hagi hagut la pandèmia, són 4 anys i no hem parat de treballar mai. Tenint en compte que ens queda un any i és el del 75è aniversari, que serà molt intens…

- Publicitat -

Seguiu-nos a: