Dimecres, 20 octubre 2021

Aniversari dels Capgrossos per la porta gran i primer castell de 9

|

- Publicitat -

Nacho Ferrer | Mataró

[dropcap]L[/dropcap]a diada d’aniversari dels Capgrossos de Mataró reunia a la plaça de Santa Maria de la capital del Maresme a la colla local junt amb els Marrecs de Salt i els Castellers de Sant Cugat. Amb un públic nombrós i entregat, l’actuació tenia com a principal al·licient el possible 4 de 9 amb folre dels mataronins i les estrenes de vuit pisos de gironins i vallesans.

Obrien rondes els Capgrossos de Mataró, i ho feien amb el 5 de 8, la primera estrena de la jornada. Tot i pujar ferm, sense problemes aparents i amb molt bones mides, l’acotxador de la torre no ha pogut remuntar el pis de quarts i han decidit tirar avall el castell, amb l’acotxador del tres tot just col·locat. A la repetició el castell ha pujat tremolós i amb moviments que l’han complicat bastant als pisos superiors, però no han patit en excés i el castell s’ha descarregat. El primer 5 de 8 blau marí de l’any servia per donar pas al primer 4 de 9 amb folre de l’any, un castell que es presentava com la principal aposta de la diada. Amb una soca ben fornida i apamada, el castell s’ha bastit ràpidament, amb un treball que ha anat en augment conforme avançava el temps, i que en el moment de la carregada s’ha vist com anava perdent la fermesa i finalment la forma, el que l’ha fet molt sofert durant la descarregada. La celebració ha sigut merescuda després de la bona feina de folre i terços per descarregar el primer castell de 9 dels Capgrossos de Mataró. A tercera ronda estava previst el 2 de 8 amb folre, però una baixa d’última hora l’ha fet descartar i els mataronins han descarregat el quart 3 de 8 de l’any, un castell que tot i un petit tremolí constant s’ha vist fàcil i segur. Als pilars de comiat han atacat la tercera estrena del dia, el pilar de 6, espadat que ha pujat molt lent i segur enmig d’un silenci sepulcral a plaça. Els Capgrossos l’han carregat i just al moment que l’enxaneta sortia, una sacsejada ha plegat segon i terç i el pilar s’ha trencat.

4mataró
4de9 amb folre dels Capgrossos de Mataró

La segona ronda corria a càrrec dels Marrecs de Salt, que han encetat la seva actuació amb un apamat 5 de 7 descarregat. El castell no ha portat massa complicacions i els gironins l’han assolit amb seguretat. La segona ronda esperava veure el seu primer 4 de 8, i en una primera temptativa el castell ha perdut mides i s’ha anat deformant a partir de terços fins que ha quedat completament girat just quan es col·locaven dosos, moment en el qual l’han desmuntat. Al segon intent, el castell ha pujat molt segur i treballat, però una pujada un xic lenta ha fet que la canalla trigués molt a arribar a dalt de tot, i quan l’acotxador començava les darreres tres passes finalment ha acabat baixant. Els dos intents desmuntats feien descartar el 4 de 8, i tot seguit han descarregat el quart 2 de 7 de l’any, un castell assolit amb solvència i sense massa moviment. En “quarta ronda”, han decidit sortir amb tres castells de plaça i han optat per un 3 de 7 molt segur amb clares vistes a un proper 3 de 8 dels de Salt.

La tercera colla aquesta han sigut els Castellers de Sant Cugat, que arribaven a plaça amb pràcticament les mateixes expectatives que els Marrecs. Els de la camisa verda han tancat la primera ronda amb el cinquè 2 de 7 de l’any, un castell que no ha patit gens respecte les altres torres de l’any. Amb una estrena a quarts, el 2 de 7 ha donat pas al primer intent de 4 de 8 dels vallesans, que tot i no mostrar problemes considerables, ha perdut una mica de forma a pisos superiors, i amb acotxador col·locat i enxaneta rere dosos el castell s’ha desmuntat. Tot seguit han tornat a intentar-ho i aquest cop amb més seguretat l’han acabat descarregant, amb els nervis típics d’un castell que incorporava moltes novetat respecte a anteriors estructures, amb fins a 4 castellers que no havien descarregat mai cap castell de 8. A tercera ronda els de la camisa verda han descarregat el sisè 5 de 7 de l’any.

Els propers objectius de les colles són ben clars. Els Capgrossos volen seguir treballant tant l’estructura del 2 i treure un gamma extra a les Santes de Mataró com per folrar ben aviat el 3. Els Marrecs de Salt trauran ben aviat aquest 4 de 8 que s’ha vist a punt i acompanyar-lo del 3 de 8, i, per què no, seguir traient a plaça el 2 de 7 i treballar-lo de cara a revalidar el 2 de 8 amb folre de l’any passat. Pels Castellers de Sant Cugat sembla que les fites de pisos superiors al 3 i al 2 són ben properes i és força provable que es vegin tant el 3 de 8 com el 2 de 8 amb folre verd Collserola aquest mateix mes de juny.

17 pilars de 4

Com és tradició per cada aniversari, els Capgrossos han plantat 17 pilars de 4 per acabar l’actuació, un per cada any de la colla. Gràcies a l’ajuda de les altres colles els han pogut dur a terme, tot i que dos han quedat només en carregats.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.