Dilluns, 21 Octubre 2019

Aniversari dels Capgrossos per la porta gran i primer castell de 9

Nacho Ferrer | Mataró

[dropcap]L[/dropcap]a diada d’aniversari dels Capgrossos de Mataró reunia a la plaça de Santa Maria de la capital del Maresme a la colla local junt amb els Marrecs de Salt i els Castellers de Sant Cugat. Amb un públic nombrós i entregat, l’actuació tenia com a principal al·licient el possible 4 de 9 amb folre dels mataronins i les estrenes de vuit pisos de gironins i vallesans.

   

Obrien rondes els Capgrossos de Mataró, i ho feien amb el 5 de 8, la primera estrena de la jornada. Tot i pujar ferm, sense problemes aparents i amb molt bones mides, l’acotxador de la torre no ha pogut remuntar el pis de quarts i han decidit tirar avall el castell, amb l’acotxador del tres tot just col·locat. A la repetició el castell ha pujat tremolós i amb moviments que l’han complicat bastant als pisos superiors, però no han patit en excés i el castell s’ha descarregat. El primer 5 de 8 blau marí de l’any servia per donar pas al primer 4 de 9 amb folre de l’any, un castell que es presentava com la principal aposta de la diada. Amb una soca ben fornida i apamada, el castell s’ha bastit ràpidament, amb un treball que ha anat en augment conforme avançava el temps, i que en el moment de la carregada s’ha vist com anava perdent la fermesa i finalment la forma, el que l’ha fet molt sofert durant la descarregada. La celebració ha sigut merescuda després de la bona feina de folre i terços per descarregar el primer castell de 9 dels Capgrossos de Mataró. A tercera ronda estava previst el 2 de 8 amb folre, però una baixa d’última hora l’ha fet descartar i els mataronins han descarregat el quart 3 de 8 de l’any, un castell que tot i un petit tremolí constant s’ha vist fàcil i segur. Als pilars de comiat han atacat la tercera estrena del dia, el pilar de 6, espadat que ha pujat molt lent i segur enmig d’un silenci sepulcral a plaça. Els Capgrossos l’han carregat i just al moment que l’enxaneta sortia, una sacsejada ha plegat segon i terç i el pilar s’ha trencat.

4mataró
4de9 amb folre dels Capgrossos de Mataró

La segona ronda corria a càrrec dels Marrecs de Salt, que han encetat la seva actuació amb un apamat 5 de 7 descarregat. El castell no ha portat massa complicacions i els gironins l’han assolit amb seguretat. La segona ronda esperava veure el seu primer 4 de 8, i en una primera temptativa el castell ha perdut mides i s’ha anat deformant a partir de terços fins que ha quedat completament girat just quan es col·locaven dosos, moment en el qual l’han desmuntat. Al segon intent, el castell ha pujat molt segur i treballat, però una pujada un xic lenta ha fet que la canalla trigués molt a arribar a dalt de tot, i quan l’acotxador començava les darreres tres passes finalment ha acabat baixant. Els dos intents desmuntats feien descartar el 4 de 8, i tot seguit han descarregat el quart 2 de 7 de l’any, un castell assolit amb solvència i sense massa moviment. En “quarta ronda”, han decidit sortir amb tres castells de plaça i han optat per un 3 de 7 molt segur amb clares vistes a un proper 3 de 8 dels de Salt.

La tercera colla aquesta han sigut els Castellers de Sant Cugat, que arribaven a plaça amb pràcticament les mateixes expectatives que els Marrecs. Els de la camisa verda han tancat la primera ronda amb el cinquè 2 de 7 de l’any, un castell que no ha patit gens respecte les altres torres de l’any. Amb una estrena a quarts, el 2 de 7 ha donat pas al primer intent de 4 de 8 dels vallesans, que tot i no mostrar problemes considerables, ha perdut una mica de forma a pisos superiors, i amb acotxador col·locat i enxaneta rere dosos el castell s’ha desmuntat. Tot seguit han tornat a intentar-ho i aquest cop amb més seguretat l’han acabat descarregant, amb els nervis típics d’un castell que incorporava moltes novetat respecte a anteriors estructures, amb fins a 4 castellers que no havien descarregat mai cap castell de 8. A tercera ronda els de la camisa verda han descarregat el sisè 5 de 7 de l’any.

Els propers objectius de les colles són ben clars. Els Capgrossos volen seguir treballant tant l’estructura del 2 i treure un gamma extra a les Santes de Mataró com per folrar ben aviat el 3. Els Marrecs de Salt trauran ben aviat aquest 4 de 8 que s’ha vist a punt i acompanyar-lo del 3 de 8, i, per què no, seguir traient a plaça el 2 de 7 i treballar-lo de cara a revalidar el 2 de 8 amb folre de l’any passat. Pels Castellers de Sant Cugat sembla que les fites de pisos superiors al 3 i al 2 són ben properes i és força provable que es vegin tant el 3 de 8 com el 2 de 8 amb folre verd Collserola aquest mateix mes de juny.

17 pilars de 4

Com és tradició per cada aniversari, els Capgrossos han plantat 17 pilars de 4 per acabar l’actuació, un per cada any de la colla. Gràcies a l’ajuda de les altres colles els han pogut dur a terme, tot i que dos han quedat només en carregats.

   

Segueix-nos a les xarxes socials:

FER UN COMENTARI

Escriu el teu comentari
El teu nom

Opinió

Emoció, tàctica, tècnica

Article d'opinió de Jordi Andreu

Maltractem el 2

Article d'opinió de Jordi Andreu