Dimecres, 29 setembre 2021

Dies d'història

25 anys de la primera tripleta màgica de la Jove de Tarragona

Avui fa 25 anys (i 1 dia) que la Colla Jove Xiquets de Tarragona completava el seu primer 4de9 amb folre i, de retruc, la també primera tripleta màgica de la seva història. La plaça de la Font tarragonina va ser l’escenari d’aquella magnífica gesta, en el marc d’una Diada de Santa Tecla ajornada per la pluja de dies enrere. També va suposar l’inici d’una gran trajectòria, que si bé va arribar a estancar-se poc després, els anys i l’experiència van tornar a situar a aquesta colla entre les millors, fins el dia d’avui, també gràcies a una altra important tripleta.

Descarregar la tripleta màgica a mitjans dels 90 era una de les grans aspiracions per part de les millors colles del moment. De fet, era l’actuació més completa -amb les tres construccions descarregades-, per què quan la Jove la va protagonitzar no feia ni un any que s’havia coronat el primer gamma extra del segle, el 2de9fm dels Minyons l’any 1993, i encara restaria un mes perquè la Colla Vella el completés per primera vegada en la història.

1993: Primer castell de 9 carregat i en solitari

La progressió de la Jove en els castells de 9 va ser meteòrica. Al Sant Magí del 1993 descarreguen per primera vegada el 3de8, el 4de8 i el 2de8f en una mateixa actuació, tripleta de 8 que revaliden dies després a l’Arboç, fet que els motiva assajar el 4de9f i el 5de8 de cara a Santa Tecla. Però el 23 de setembre d’aquell any la pluja va obligar a suspendre la diada, i amb tot enllestit no es va poder atacar el primer castell de 9 de la seva trajectòria. La Colla Jove proposa desplaçar la jornada per al diumenge següent dia 26, però no es va arribar a cap acord amb la resta de colles locals i van decidir actuar en solitari. La crida va tenir una gran resposta per part de l’aficionat i la plaça de la Font s’omplia de gom a gom.
Dos peus desmuntats van precedir el primer intent de 4de9f, que es carrega sobradament però cau amb la sortida de la canalla. A continuació va completar el 2de8f, mentre que en tercera ronda descarregaven eufòrics el primer 5de8 de la història de la colla.

Sant Magí 1994: Primer castell de 9 descarregat

Aquell 4de9f carregat havia de tenir continuïtat a la Diada de Sant Magí del 1994, però pocs dies abans la tècnica del moment va acabar apostant pel 3de9f. La construcció es descarrega al primer intent, sent el primer castell de 9 descarregat per la colla i el primer del segle XX a la mítica plaça de les Cols. A més, l’acompanyen amb el 4de8 i el 5de8, actuació que milloren a l’Arboç tres dies després, on s’anoten el també primer castell de 9 descarregat al segle XX en aquesta vila del Baix Penedès, a més del 5de8 i 2de8f.

Santa Tecla 1994: 25 anys de la primera tripleta màgica…

Novament la pluja fa acte de presència i la Santa Tecla del 94 s’acaba celebrant un 25 de setembre. Amb l’eufòria dels primers dos tresos de 9 descarregats, la Jove es proposa ajuntar els tres castells de la tripleta màgica. Va obrir la seva actuació el tercer 3de9f consecutiu, per atacar el 4de9f a continuació, que es descarrega per primera vegada tot i tenir l’estructura deformada. Ja havien fet el més difícil i només calia ajuntar el 5de8, com van acabar fent. D’aquesta manera, el 25 de setembre del 1994, fa 25 anys, els liles entraven amb molta força al selecte grup de colles capaces de completar tres de les millors construccions del moment en una mateixa actuació: 3de9f, 4de9f i 5de8. En poc més d’un any van passar de fer castells de 8 a situar-se entre les millors.


… I 25 anys del primer intent de gamma: El 5de9f del Concurs’94

 

Donat el seu gran estat de forma, el món casteller va col·locar a la Jove l’etiqueta de favorita per guanyar el Concurs de Castells, que se celebraria una setmana després d’aquella primera tripleta màgica. Els liles hi arribaven havent completat quatre castells de 9, mentre que entre les seves tres colles rivals, les dues colles dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca, només en sumaven cinc. La Jove no només era favorita per aquest bagatge, també ho era per l’anunci de l’aleshores inèdit 5de9f, que tenint en compte la seva meteòrica progressió tot era possible. Al final, va ser una disputa entre la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Jove de Tarragona, que van acabar embutxacant-se els primers. Totes dues van completar la tripleta màgica però la Jove va quedar en segona posició per la diferència de 13 punts a causa de les penalitzacions. En efecte, els tarragonins van provar el primer 5de9f del segle XX aixecant grans expectatives. Ja havien descarregat el 3de9f i el 4de9f en les rondes anteriors (el 4 després d’un intent). L’atac del 5de9f va pujar amb un espectacular silenci de l’aleshores Plaça de Braus, però finalment el castell va fer llenya coincidint amb l’entrada dels dosos. El públic va premiar la valentia dels tarragonins amb una sonora ovació.

La Jove va insistir amb el 5de9f en una diada inventada per l’ocasió, el 13 de novembre d’aquell 1994, però novament la súper-catedral va quedar en intent en dues ocasions, especialment la primera va tenir força possibilitats però a un dels dosos li va relliscar un peu i va acabar amb les seves aspiracions. Va suposar el final d’una temporada espectacular on aquella colla de Tarragona que l’any abans aspirava a descarregar el 2de8 folrat va acabar provant un dels primers gammes extres en un Concurs i col·locant-se entre les millors formacions del moment.

A la Santa Tecla del 1995 la Colla Jove tornava a provar el 5de9f, però un nou intent va deixar a la colla tocada per la lesió important d’un dels seus membres. Castell que finalment, l’endemà els Minyons de Terrassa el carregarien per primera vegada al s.XX a la Mercè de Barcelona. El 1996 la Jove va participar per primera vegada a Sant Fèlix, premiada per la seva gran progressió, on va coronar els dos castells de 9 i el 2de8f, realitzant la seva millor actuació de la temporada. Mantenir aquestes construccions però, va ser una tasca difícil.

La refeta tècnica i mental de la colla va ser lenta, havent de superar temporades complicades, fins i tot perdent la categoria de colla de 9. Un procés lent però que va tornar a donar fruits amb la recuperació de la tripleta màgica del 2009, que feia 11 anys que no completaven. L’actuació va tornar a marcar l’inici d’una nova època, i el 2011 arriba, ara sí, el primer 5de9f carregat de l’entitat, 17 anys després d’aquella prova al Concurs. Van tancar el cercle completant-lo per primera vegada el 14 d’octubre del 2012, a la plaça Vella del Vendrell, i a partir d’aleshores els de la camisa lila han experimentat un creixement espectacular que avui els manté, novament, entre les millors colles del panorama.

3de10fm descarregat de la Colla Jove (octubre 2016)