Setmanari digital i casteller

Diumenge, 26 juny 2022

Un Sant Fèlix amb 5 colles?

|

- Publicitat -

Judit Benages | Vilafranca

Les colles opinen: La Vella no ho troba viable; la Joves, sí; els Minyons no ho veuen clar; els de Tarragona no es posicionen, i Pere Almirall diu que sí, però sense ordre.

Publicitat

L’excap de colla dels Castellers de Vilafranca, Lluís Esclassans, va obrir fa uns dies un debat que ja estava en boca de tothom però que ningú havia analitzat per escrit públicament: és possible fer una diada de Sant Fèlix amb cinc colles? Esclassans creu que sí, però que caldria fer tot un seguit de modificacions per fer un Sant Fèlix encara més gran en l’any que Vilafranca és Capital de la Cultura Catalana.Però què en diuen les cinc colles afectades? Ho veuen factible? D’opinions, com sempre, n’hi ha per a tots els gustos.

Almirall diu que sí, però sense ordre establert

El cap de colla dels Castellers de Vilafranca, Pere Almirall, creu que la proposta d’Esclassans va per molt bon camí i a ell personalment li agradaria molt tenir enguany un Sant Fèlix amb cinc colles. Però considera que hauria de ser una diada a l’antiga. Ara bé, no a l’antiga en el sentit que uns castells trepitgin els altres, sinó que no hi hagi un ordre d’actuació preestablert i que la primera colla que tingui tancada la pinya sigui també la primera a tirar amunt el castell. “Haurem de tenir molta comunicació entre colles, però el que no pot ser és que si algú de nosaltres desmunta un 3d10fm amb quarts col·locats, la gent hagi d’esperar mitja hora més que es torni a muntar. Si els altres estan apunt, que tirin ells”, diu Almirall.

A més considera que la decisió d’enguany no s’hauria de deixar a mans només dels administradors sinó que, tenint en compte que és un any especial, l’Ajuntament i el servei de cultura haurien d’ajudar-los i arribar, entre tots, a un consens.

Disparitat d’opinions a Valls

Una altra de les colles que veuen bé la proposta de cinc grups és la Joves de Valls. El seu cap, Tomàs Gormaz, diu que és totalment viable mentre es reorganitzi l’entrada a plaça i s’avanci una mica l’horari d’inici de la diada.
Per Gormaz enguany és especial perquè Vilafranca és Capital de Cultura Catalana i seria “una autèntica llàstima que una de les colles d’alt nivell es quedi fora”.

Finalment, afegeix: “a mi no m’importa esperar una hora per veure un gran castell però trobo que les colles hem d’anar més per feina i no esperar tant a muntar els peus”.
A l’altra banda de Valls, a la Colla Vella, l’opinió és ben diferent. Al seu cap de colla,Manel Urbano, no li acaba de convèncer la proposta i considera que fer un Sant Fèlix de cinc colles estaria “fora de lloc” i aniria en detriment de l’espectacle, sobretot pel tema d’horaris, de sistema de rondes i de capacitat de moviment de les colles. Ara bé, Urbano vol deixar clar que els organitzadors de la diada són els que tenen experiència en aquests assumptes i, per tant, respectaran qualsevol decisió.

Els que no es mullen…

Des de Terrassa, el cap de colla dels Minyons, Guillem Comas, diu que la seva colla està oberta a tot i que creu que el debat s’ha de basar en “com seria el funcionament de la diada amb cinc colles”. Comas veu complicada la proposta i considera que seria “una autèntica obra d’enginyeria posar cinc colles per Sant Fèlix un diumenge”. El cap de colla diu que els organitzadors haurien de dissenyar un pla que tingui en compte diferents aspectes com ara la seguretat i, per exemple, on es posa la canalla.

Qui no vol entrar en el debat és la Jove de Tarragona, que afirma que no tenen res a dir perquè no està a les seves mans. “La festa major de Vilafranca ha de ser gestionada pels administradors, nosaltres només podem opinar sobre la nostra festa major”.

Silenci dels administradors

De moment els administradors estan estudiant totes les propostes que els fan arribar i no descarten res, però tampoc volen donar més detalls. Estan valorant totes les opcions i estudiant la millor manera “de fer un Sant Fèlix dinàmic i espectacular. No sabem si la diada serà de 5, 4 o 3 colles però intentarem fer el millor per al públic i castellers sense sacrificar l’espectacle”.

Pere Almirall, cap de colla dels Castellers de Vilafranca
“M’agradaria cinc colles però sense ordre d’actuació:que qui tanqui la pinya sigui elprimer a tirar el castell”
Manel Urbano, cap de colla de la Vella dels Xiquets de Valls
“Una diada amb cinc colles estaria fora de lloc i aniria molt en detriment de l’espectacle i del funcionament de la diada”
Tomàs Gormaz, cap de colla de la Joves de Valls
“Cinc colles és factible mentre es reorganitzi l’entrada i s’avanci l’inici. Seria una llàstima que algú es quedés fora”
Sergi de los Ríos, president de la Jove de Tarragona
“No tenim res a dir perquè no està a les nostres mans. La festa major de Vilafranca és cosa dels administradors”
Guillem Comas, cap de colla dels Minyons de Terrassa
“Estem oberts a tot però creiem que posar cinc colles a plaça en un diumenge és una autèntica obra d’enginyeria”
No seria el primer cop

Els anys 1988 i 1989 la diada de Sant Fèlix va comptar amb cinc colles a plaça, ja que s’hi van sumar els Xicots de Vilafranca per haver-se estrenat com a colla de vuit. A més la diada havia canviat de format en diverses ocasions, amb cinc colles també els anys 1970 i 1971.

Article publicat a El 3 de vuit, setmanari del Penedès. 23 de gener de 2014

 

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.