Dijous, 30 de març del 2023

Un nou concepte i canvis estructurals per somiar amb el pilar de 9

L'assaig d'aquest divendres serà clau per provar definitivament els canvis estructurals al folre i les manilles i altres innovacions respecte el pilar de 9 provat el 2002

|

- Publicitat -

Els Castellers de Vilafranca volen culminar l’excel·lent temporada plantejant-se, 20 anys després, l’inèdit pilar de 9 amb folre, manilles, i puntals. Per portar-lo a plaça per Tots Sants, però, volen assegurar una prova definitiva col·locant damunt la pinya més enllà de les tres estructures de reforç. Per aquest motiu, fan una crida a tothom per començar a fer-lo realitat en l’assaig d’aquest divendres, 28 d’octubre, a Cal Figarot.

Dos pilars de 8 sencers a l’assaig

Publicitat

La tècnica verda, que considera que té el millor pilar per intentar foradar el nou sostre, només portaria a plaça el pilar si hi veu garanties per descarregar-lo. Per començar, ja han aconseguit una fita històrica en l’assaig del passat divendres i que ahir dimecres van repetir: descarregar el pilar de 8 sencer utilitzant a només 139 castellers. És a dir, amb una pinya només formada pels 84 castellers que col·locarien al folre, i al seu damunt, les 39 de les manilles i els 11 puntals, a més dels cinc pilaners visibles del tronc. En diverses ocasions també han completat el pilar de 7 agafat només pels puntals.

Un concepte diferent per la dimensió desconeguda

Els Castellers de Vilafranca van fer l’únic intent de pilar de 9 de tota la història dels castells  a la Diada de Tots Sants del 2002. L’espadat, però, va acabar ensorrant-se amb el sisè col·locat. Ja aleshores es van detectar alguns dels problemes que els va generar el muntatge de les quatre estructures i que encara esdevé l’exploració d’una dimensió desconeguda. Vint anys després, però, els vilafranquins se’l plantegen amb un concepte diferent, sobretot en la configuració del folre i les manilles, amb l’objectiu de guanyar estabilitat i sobretot reduïr temps durant en tot el seu muntatge.

La intenció és col·locar el quart del pilar sense que encara ho hagi fet la resta del folre i de les manilles, que la configuració no sigui tan esgraonada com en un pilar de 8. El motiu, explica Joan Torrents, cap de pinyes dels verds, és perquè “no hagi de caminar tanta gent per sobre de la pinya; anar bastint el pilar per dins i a la vegada anar omplint la resta del folre, manilles i puntals”. D’aquesta manera creuen que s’evitaria molt de moviment (la coneguda “barca” dels castells amb folre i manilles) i s’agilitzaria tot el procès de muntatge, fins aconseguir col·locar el quint “amb molt poc temps més que quan posem el quart en un pilar de 8”.

Les proves per reduïr els temps els ha funcionat en els dos pilars de 8 amb el folre a terra que han fet als dos assajos, tot i que són conscients que perquè això funcioni damunt la pinya tot aquest procès haurà de ser molt minuciós, caldrà molta concentració i sobretot, sincronització per part de tothom. Amb tot, Torrents apunta que han guanyat gairebé un minut, ja que han comparat el temps invertit en el pilar de 8 de l’assaig del passat divendres amb el descarregat a plaça per Sant Fèlix “és a dir, quan per Sant Fèlix col·loquem només el quart, amb el mateix temps a l’assaig del pilar de 8 amb el folre a terra hem aconseguit posar l’aixecadora”.  

Assaig del pilar de 9 a les barres

Canvis estructurals 

Respecte l’intent del 2002, Torrents també explica alguns canvis estructurals introduïts, com el reforç per la creu de davant del pilar i al lateral, on al folre i les manilles alguns castellers portaran unes crosses o falques. D’aquesta manera es vol evitar que a la pinya baixi el menys pes possible. També es reforçaran a les manilles, amb unes mans que, situades al folre, faran la funció de laterals pels castellers que subjectin al seu damunt als puntals “amb la finalitat que el pes d’aquesta persona no baixi directe cap a baix, a una sola persona del peu, sinó que es dissipi”, explica Joan Torrents. 

A grans trets aquests són els canvis introduïts, respecte l’intent de fa 20 anys, que han de ser visibles en l’assaig que duran a terme aquest divendres, on necessitaran arrossegar el màxim nombre de gent possible per intentar posar-lo damunt la pinya i arribar a col·locar, el quint i el sisè del pilar.

I amb tot, per arribar a provar el pilar també hauran d’arribar intactes en la quarta ronda d’una Diada on s’han marcat l’objectiu principal del 3de10fm, i on també assagen el 4de9 amb folre i l’agulla, o el 4de9 sense folre. Sigui com sigui, del que estan convençuts els de la camisa verda és que, amb el gran moment que atravessa el seu espadat, per Tots Sants o ja sigui per la temporada vinent, el pilar de 9 amb folre, manilles i puntals pot estar més a prop que mai.  

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Més notícies