Setmanari digital i casteller

Diumenge, 26 juny 2022

Un espectacle de circ ple de referències castelleres actua divendres 13 de març a Terrassa

|

- Publicitat -
04.03.2015
El casteller Tomàs Cardús va participar amb la Compagnie XY, una de les companyies de circ de l’Europa occidental més nombrosa i considerada pels experts una de les millors companyies d’equilibris acrobàtics del moment. Actuarà a Terrassa el proper 13 de març.

[dropcap]E[/dropcap]n el seu nou projecte Encara no és mitjanit…, la companyia utilitza la tècnica castellera que va conèixer de la mà de l’acròbata i casteller terrassenc, Tomàs Cardús. El seu anterior espectacle, Le Gran C, XY va depurar l’estil casteller amb un intercanvi amb Minyons de Terrassa, fet que els va valdre el Premi Ciutat de Barcelona de Circ 2013 i milers d’ovacions arreu del món. La Compagnie XY, actuarà el proper divendres 13 de març, a les 21h, al Centre Cultural Terrassa en l’acte central de la 3ª Temporada BBVA de Circ. L’espectacle Encara no és mitjanit… és l’última creació de la companyia francesa XY que segueix fidel al seu estil basat en equilibris i salts acrobàtics, salts en bàscula i torres humanes.

La tècnica castellera fa el salt al món del circ

Precisament, la tècnica castellera va ser incorporada en treball anterior de la companyia, Le Gran C, de la mà del casteller i acròbata terrassenc, Tomàs Cardús. Fruit d’aquest primer espectacle, XY va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona de Circ 2013 ‘per l’excel·lència en les tècniques acrobàtiques i d’equilibri, l’eficaç dramatúrgia de la posada en escena i el treball d’investigació a partir de la tradició castellera’. Les torres humanes de Le Gran C han estat representades a més de 300 funcions a una vintena de països europeus, als Estats Units i al Canadà. A Catalunya es va poder veure aquesta proposta a la Fira Trapezi de Reus (2010) i al Festival Grec (2012). Arran de la difusió i la gran acollida internacional d’aquest espectacle, cada vegada més artistes del món del circ fan servir l’estil casteller –grimpant, com diuen ells- de pujar per fer pilars de 3 o superiors.

Publicitat

Viure l’ambient d’una colla

Tomàs Cardús forma part de la colla castellera Minyons de Terrassa des del 1986 i és actualment membre de la companyia Circ Pistolet. El seu pas per la companyia francesa XY es remonta al 2007 quan es va incorporar a l’espectacle Le Gran C amb 16 acròbate més. Cardús els va ensenyar técnica castellera, però el 2008 en ple procés de creació van fer un intercanvi amb Minyons de Terrassa per a perfeccionar-la i participen en diversos assajos de la colla i s’impregnen de l’esperit dels castells. Segons afirma Cardús, els seus companys van quedar ‘bocabadats de veure com persones corrents, sense una preparació física especial, feien construccions enormes, com pilars de 5 nets’. A Le Gran C hi apareixien diferents figures castelleres com poden ser pilars de 4, un pilar de 4 aixecat per sota, pilars de la veracreu, un 3 de 5 amb agulla i un pilar de 3 sobre un corró de fusta.

Encara no és mitjanit… estrena al sud dels Pirineus, el 13 de març a Terrassa

Encara no és mitjanit…, es va estrenar al Festival Mirabilia (Itàlia) el juny del 2014 i el 13 de març es podrà veure per primera vegada aquest espectacle a Catalunya, fent parada al Centre Cultural Terrassa, com a acte central de la 3ª Temporada BBVA de Circ d’aquest equipament. En un escenari nu, XY augmenta la seva companyia fins 22 acròbates i juguen amb la relació de l’individu envers al col·lectiu i aconsegueixen transmetre un munt d’emocions a ritme swing. Una gran producció que suposa un pas més en la recerca d’equilibris, el ball lindy up, el treball amb la bàscula i el treball amb planxes de fusta, sense oblidar les piràmides humanes.

Una companyia amb presència catalana

La Compagnie XY neix l’any 2005 de mà de dos professors d’equilibris del Centre des Arts du Cirque de Lomme, Abdel Senhadji i Mahmoud Louertani. Juntament amb dos dels seus duos d’alumnes, van crear l’espectacle Laisser-porter. Quatre anys més tard, la formació s’amplia a 17 artistes per crear Le Gran C, entre els quals en formen part els acròbates catalans: Adrià Cordoncillo i l’esmentat anteriorment, Tomàs Cardús. Cordoncillo forma part actualment del Col·lectiu Tierra (autors del 19è Circ d’Hivern F.I.R.A., estrenat aquest Nadal a l‘Ateneu Popular 9 Barris). Cardús és un dels membres del Circ Pistolet, que amb el seu espectacle Incert, van merèixer el Gran Premi BBVA Zirkòlika de Circ 2014.
La companyia, segueix aplicant part de la tècnica importada del món dels castells i actualment hi intervenen els artistes catalans: David Badia, format a l’Escola de Circ Rogelio Rivel de Barcelona i al Centre de les Arts del Circ de Lomme (França), i David Coll, format també a Lomme, que ha treballat amb les companyies franceses Cirq’ulation, Cie Pipototal, Les Noctambule i Les Magnificos.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.