Diumenge, 20 juny 2021

Tarragona viu una històrica diada del Primer diumenge de Festes

|

- Publicitat -
15.09.2014
Josep Torreño | Tarragona

[dropcap]B[/dropcap]ocabadada. La plaça de la Font de la ciutat dels escipions va viure la més gran de les diades viscudes en aquell indret i serà sense dubtes, una de les jornades que seran més recordades d’aquest 2014. El Primer diumenge de Santa Tecla va ser una festa en honor als castells, torres i pilars amb protagonisme repartit a totes bandes.

La Jove de Tarragona obria la diada puntual, massa puntual. El rellotge de la façana de l’ajuntament marca 5 minuts per sobre de l’hora real i va fer la guitza a la tècnica lila, que també es va avançar. Tot plegat demostrava les ganes d’aquesta colla per encetar la diada i com sempre, el respecte amb els horaris castellers. Van completar un 3de9 amb folre segur i solvent com els que han plantat aquesta temporada i que aspira a convertir-se en l’eix d’un possible 3de9 amb folre i agulla o 3de10 amb folre i manilles. O a totes dues coses. Perquè el nivell de confiança amb els objectius que es proposen és més alt que mai. Ho van demostrar en segona ronda quan van descarregar per enèsima vegada el 5de9 amb folre. La colla té un domini absolut d’aquesta construcció que  els permet descarregar-lo (per novena ocasió consecutiva) de la manera que vulguin, treballat o clavat, el 5de9 amb folre és la marca d’una Colla que creix diada rere diada. Ahir, sense anar més lluny, va fer un gran pas en la seva trajectòria assolint per primera vegada el 2de9 amb folre i manilles, que van aconseguir coronar. El 2 va pujar força bé fins arribar al pis de dosos, però a partir d’aleshores va començar a remenar, tenint corda suficient per carregar-lo i fer esclar la plaça, però malgrat la defensa del pis de quarts i quints i amb l’enxaneta ja a l’alçada de les manilles, va acabar saltant pel pis de quints. Va ser una estrena molt celebrada i que té moltes opcions de completar-se en un proper atac. Van segellar la seva actuació amb el pilar de 7 amb folre que van saber completar amb autoritat.

20140914_132118_4

La plaça també va estar pendent de l’evolució dels Xiquets de Tarragona amb el seu gran repte de repetir el 2de9 amb folre i manilles. D’entrada van completar el 3de9 amb folre, que es va obrir a nivell de quarts però no va ser obstacle per completar-lo per 17a ocasió consecutiva. En segona ronda arribava el moment d’encarar-se a una construcció que, tot i que van completar al primer intent durant el passat Sant Magí, no coneixen del tot l’exigència d’aquest castell. Ahir era el seu segon intent en tota la seva història i no va pujar tan bé com el 19 d’agost, amb quarts i quints treballant-lo a fons des de molt aviat. Tot i així la canalla va ser clau per no perdre el compàs del castell i van poder coronar-lo amb suficiència però poc després va cedir. Segon gamma extra de la seva història, el primer que queda carregat però que va ser celebrat igualment. Tot i la caiguda van seguir amb el seu programa i en tercera ronda van completar el 4de9 amb folre de la temporada, treballat incòmodament pels pisos inferiors.
Encara hi havia moments per a les emocions matalasseres ja que a la ronda de pilars van completar el de 7 amb folre, gesta que no assolien des de l’octubre de 1997! El pilar va mostrar-se molt segur en tot moment i un cop descarregat la colla el va celebrar de manera eufòrica i demanant a crits elevar-lo un pis més.

Xikis tde9

Els Castellers de Vilafranca, habituals de la diada, van demostrar la seva categoria exhibint-se amb quatre grans castells que els va servir per sortir de plaça amb la millor actuació. Van completar el 9de8 d’entrada amb molta solvència, per encarar a continuació tres construccions marca de la casa. Van apostar fort amb el 4de9 amb folre i agulla en segona ronda, poc habitual fora de la seva plaça o en jornades com el Concurs de Tarragona. El castell va completar-se de manera brillant, tot i que els terços i quarts el van defensar amb autoritat, el pilar central que es va mostrar ferm en tot moment. Aquest era el primer cop que la plaça de la Font veia aquesta construcció, així com també el 3de9 amb folre i agulla de la tercera ronda. Els vilafranquins, que tenien la intenció de tancar el tercer castell amb el 3de9 amb folre, van pujar les pretensions col·locant també l’agulla al mig. L’esperit competitiu d’aquesta formació els va empényer a triar aquest castell observant l’evolució de la diada i els èxits de les altres colles, i el resultat va ser un espectacular castell que només ells dominen amb gran seguretat, com la que van demostrar ahir, millorant el que enguany ja havien descarregat al Catllar.
Van tancar amb el pilar de 8 amb folre i manilles que tampoc va semblar cap misteri pels de la camisa verda i ja és el cinquè que completen enguany.

20140914_140111_6

Brillant i sorprenent va estar la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Els rosats van mostrar una altra cara ahir a Tarragona després de les ensopegades del Catllar o a Sant Fèlix amb el 5de9 amb folre i van mostrar les seves credencials amb un castell que marca les diferències; el 4de9 amb folre el pilar que van erigir en segona ronda, després de completar el 3de9 amb folre sense complicacions. El seu quatre de 9 amb el pilar va crear molta expectació a la plaça, en part perquè des de la Vella no s’acostuma a parlar dels seus objectius més immediats, i amb aquesta expectació va pujar un castell que amb l’estructura del quatre coronada va tallar la respiració a més d’un. Els pisos de quints i sisens evidenciaven una estructura tocada, oberta en excès i desfigurada però si d’alguna cosa ningú no dubta dels de Manel Urbano és la defensa amb ungles i dents dels seus castells. Així va ser, com amb una minuciosa defensa van completar l’estructura del quatre per coronar el castell, i un cop fet el més complicat, i amb la gran defensa del terç del pilar es va descarregar com poques vegades es podrà en aquest castell.
Espectacular! Feia 10 anys no assolien completar aquesta construcció que només la Vella, juntament amb els Castellers de Vilafranca han estat capaços de fer-ho en tota la història. Marca la diferència i apuja la moral d’una colla que lluita davant les adversitats en forma de lesions. Van acomidar-se amb el primer 9de8 amb tres enxanetes de la temporada però no van poder descarregar el pilar de 8 amb folre i manilles, que tot just va caure a la motxilla de sortida de l’enxaneta, després de l’esforç que va suposar coronar-lo amb molt de treball pel quart i quint.

20140914_131251_13

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.