El 30 d’agost és el dia més esperat de l’any a Vilafranca del Penedès. Durant tota la jornada la vila celebra la festivitat en honor al seu patró, Sant Fèlix. Fou un màrtir romà sepultat a la catacumba de Calepodi, situada al tercer mil·liari de la via Aurèlia. Les restes del sant van arribar a la capital de l’Alt Penedès el 1699 i el 1700 el Bisbat de Barcelona va reconèixer l’autenticitat de les relíquies, autoritzant-ne d’aquesta manera la veneració pública.
Al punt d’un quart d’una del migdia, la plaça de la Vila acull un dels actes centrals de la festa major, la Diada castellera. Es tracta d’una de les més antigues i importants del calendari casteller i està protagonitzada per les quatre millors formacions del moment: les dues colles dels Xiquets de Valls (la Colla Vella i la Colla Joves), els Minyons de Terrassa i els Castellers de Vilafranca, que intentaran oferir el seu millor repertori per atorgar el prestigi que es mereix a la “Plaça més castellera”.
Sant Fèlix, però, és molt més que castells. Aquell dia, des de l’albada fins a la matinada, els carrers de Vilafranca celebren la festa amb tot un seguit d’actes. Us n’hem seleccionat els més carismàtics o tradicionals i que no us podeu perdre:
7:00h | Repic de campanes i exposició de les rel·líquies
A les 7 del matí el repic de campanes anuncia la festivitat de Sant Fèlix. Tot seguit, a la cripta de la Basílica de Santa Maria es poden visitar les relíquies del sant.
7:00h | Matinades des de la plaça de la Vila
A la mateixa hora, les colles de grallers de Vilafranca es concentren a la plaça de la Vila per interpretar el Toc de Matinades, i posteriorment, formant diversos grups, s’escamparan per diferents barris amb l’objectiu de despertar a tota la vila.
9:15h | Anada a ofici
Un cop paït l’esmorzar, la plaça de la Vila torna a convertir-se en el punt d’inici, en aquest cas, de l’anada a ofici. Tots els balls, colles castelleres, els falcons, i la Banda de música acompanyen als cinc administradors de la festa cap a l’anada a ofici, tot travessant el carrer de Santa María i arribant fins a la Basílica. Allà té lloc l’ofici i la posterior ofrena dels Balls de la Festa Major.
Els Capgrossos de Vilafranca fent el tradicional ball a l’anada a ofici | Foto: Josep Torreño
10.15 h | Pilars al monument
Uns minuts més tard arriben les primeres construccions del dia. Són els pilars d’homenatge al monument dedicat als castellers, obra de l’escultor Josep Cañas i inaugurat el 1963, per tant avui fa exactament 60 anys. Hi participen les colles que actuaran a la Diada de Sant Fèlix, a més dels Xicots de Vilafranca.
Pilars al Monument als Castellers | Foto: Josep Torreño
11h (aproximadament) | Entrada a plaça (i el pilar dels Falcons)
A la sortida d’ofici, el seguici festiu es dirigieix novament cap a la plaça, on oferirà una petita mostra dels seus balls a les autoritats i administradors. Un cop hagin desfilat, els Falcons de Vilafranca protagonitzaran el tradicional pilar aixecat per sota, molt sovint de 6 pisos. Una altra xifra rodona: aquest any fa 40 anys del primer pilar de 6 aixecat per sota falconer. A continuació, la Banda de Música interpretarà l’himne dels Segadors i acte seguit, entraran les 4 colles castelleres a plaça.
Pilar de 6 aixecat per sota dels Falcons de Vilafranca | Foto: Maria Rosa Ferré
12.15h | Inici de la Diada castellera de Sant Fèlix
A les 12.15h és l’hora marcada pel tret d’inici de la Diada de Sant Fèlix, una de les cites del calendari casteller. Enguany el sorteig de l’ordre d’actuació ha volgut que els Castellers de Vilafranca siguin els encarregats d’iniciar la diada. En segon lloc ho farà la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Vella dels Xiquets serà tercera i els Minyons de Terrassa tancaran les rondes.
La post-diada
No es tracta de cap acte programat, però ja és un tradició que, després de dinar, molts castellers i castelleres de colles i aficionats es congreguin al cèntric carrer de la Palma, on esperen el pas de la processó, per compartir les impressions (i alguna cosa més) al voltant de la Diada castellera.
18:00h | Concert de Banda
El Concert de Banda, enguany a càrrec de la Banda de Música Mestre Montserrat de Vilanova, obre els actes de la tarda i tindrà lloc al pati del col·legi Sant Ramon de Penyafort.
19.30h | Inici de la Processó
Al llarg dels tres dies centrals de la festa major, del 29 al 31, la imatge de Sant Fèlix surt en processó des de la Basílica de Santa María. La del dia 30 és la més especial.
Un quart d’hora abans té lloc el Ball solemne de l’Àliga.
El Ball solemne de l’Àliga de Vilafranca moments abans de l’inici de la processó
22.45h (aprox) | Entrada de Sant Fèlix
Sens dubtes un dels moments més màgics del dia i de la festa és l’entrada de la imatge de Sant Fèlix, a l’arribada de la processó. Mentre la imatge del sant enfila les escales de la Basílica, s’apaguen les llums de la plaça i arrenca l’actuació dels balls del seguici, les colles castelleres i els Falcons aixequen els seus pilars i esclata el castell de focs, tot de manera simultània en una plaça de Jaume I voltants on no hi cap ni una agulla. Tot plegat forma un amalgama de llum, colors, música i olor a pòlvora impressionant.
Entrada de Sant Fèlix a la Basílica de Santa Maria | Foto d’Ignasi Blanca (@iblanca33 a Instagram)
I per acabar, el Ball de Gralles
A la nit hi ha diverses alternatives per culminar el dia de Sant Fèlix; des dels espectacles al carrer fins els concerts musicals de la Rambla. Però si hi ha un acte emblemàtic aquest és sens dubtes el Ball de Gralles. La primera part ofereix temes vuitcentistes a la Plaça Sant Joan. La segona part, a la Plaça de la Vila, és més festiva ja que s’interpreten temes moderns i experimentals adaptats o arranjats per a gralla.