Setmanari digital i casteller

Diumenge, 26 juny 2022

Qüestionari als periodistes castellers: Josep Almirall

|

- Publicitat -
02.12.2014

almirall      Josep Almirall – Catalunya Informació

cati
Amb què et quedaries de la temporada castellera 2014?
Amb la constatació que això no s’atura, que les colles en volen més i que el nivell casteller ha millorar d’una manera exponencial. Per a mi, ha estat extraordinari veure que moltes colles s’han acostat i, en algun cas, han fregat el nivell dels Castellers de Vilafranca, sense que els Verds hagin baixat el seu ritme i els seus resultats.
 amb què no et quedaries? 
 
Hi ha hagut més problemes que mai amb les ambulàncies, que han fet aturar o suspendre diades; una conseqüència més, sembla, de la crisi econòmica. Però el que crec que és imprescindible millorar és la puntualitat a les diades i, especialment, el ritme de les actuacions, que sovint s’allarguen més del que és necessari per culpa dels temps morts que provoquen algunes colles. Les colles haurien de tenir molt clar que no actuen per a elles, si no pel públic casteller que les va a veure, però que no aguanta una diada que s’eternitzi més enllà del raonable. Té sentit actuar en una plaça buida?

Quina ha estat per a tu la colla sensació de l’any?
 
No ho voldria reduir a una colla, perquè crec que seria injust. M’han semblat sensacionals els Verds i la Vella, la Jove de Tarragona i els Xiquets de Tarragona, les tres colles grans de Barcelona, els Minyons de Terrassa a Girona… Però també Sabadell, Mataró, Reus o els Nens; i en un altre nivell, colles de set i de vuit que han tingut diades impecables. He de confessar, però, que el 3 de 10 de la Jove al Concurs i la Torre de 9 dels Xiquets a Sant Magí, que vaig veure en directe, em van fer emocionar especialment. Però si ho redueixo a la pregunta, potser contestaria que els Castellers de Sants.

A què és deu el gran augment de nivell en general i el nombre de colles de gamma extra?
 
Moltes colles han interioritzat la necessitat d’assajar a partir de conceptes i mètodes més estrictes que mai (el que també se n’ha dit professionals). I també és cert que moltes colles més novelles han aconseguit evolucionar sense pausa i aprofitant l’experiència dels seus castellers. Avui en dia, la majoria de colles estan dirigides per gent intel·lectualment molt ben formada, que han sabut imposar un mètode de treball seriós i, alhora, han sabut dinamitzar les estructures internes de les seves agrupacions. Això, i els bons resultats assolits, ha afavorit el compromís dels castellers.

De quina colla esperaves més?
 
Sens dubte de la Joves de Valls. Però amb tots els matisos i sense agror. Crec que la Joves ha treballat amb més il·lusió que mai i, en molts aspectes, ha anat més lluny que mai, però, com al Concurs, la plaça els ha estat massa ingrata. Esperava que els castells els haguessin fet més justícia, però això és interpretable.

Quin consideres el millor moment de l’any? I millor diada de la temporada?
 
Jo tinc una debilitat per la diada del Catllar. A banda del Catllar, i també, òbviament, de Sant Fèlix, per mi el Concurs en general, però especialment les diades de dissabte i diumenge, han estat impagables. Sens dubte, i tenint en compte com entenc jo els castells, el frec a frec entre la Vella i els Verds al Concurs, va ser el moment culminant de la temporada. 

Creus que es repetirà el cartell de Sant Fèlix de 2014?
 
No veig motius absolutament clars per canviar el cartell de l’any passat, però tenint en compte el 3 de 10 descarregat dels Minyons de Terrassa, no descarto que els administradors de la Festa Major de Vilafranca facin tombar la roda. A mi m’agrada Sant Fèlix amb les dues colles de Valls perquè hi aporten un plus de rivalitat impagable. Però també hi vull veure l’any que ve la Jove i els Minyons. Deixaré que els administradors em sorprenguin…

Seguirà augmentant el nombre de noves colles?
 
M’imagino que sí. Ara bé, moltes colles que apareixen han de ser conscients que difícilment el seu nivell superarà mai els 7 pisos, i que el seu repte principal ha de ser mantenir-se amb dignitat castellera.

Creus que es podrà mantenir el ritme d’expansió o pel contrari, desapareixerà alguna colla?
 
Ja s’ha dit que som en una mena de bombolla castellera. Si es confirma, acabarà petant i desinflant-se. Si no és cert, el món casteller actual es pot consolidar. Jo, però, ho veig difícil. Crec que tard o d’hora, el panorama casteller s’estabilitzarà a la baixa. 

Quin creus que serà el castell inèdit objectiu de la temporada vinent?
 
Segurament el 4 de 10. Veig colles com els Minyons i els Verds, i també la Vella o la Jove de Tarragona, amb possibilitats d’intentar o reintentar el repte. Personalment també m’agradaria veure un intent de 9 de 9, preferentment amb una enxaneta.

Creus que el periodisme casteller compleix les expectatives dels castellers?
 
Aquesta pregunta podria generar una tesi doctoral. Els mitjans de comunicació pensen i dissenyen la seva programació en funció de les necessitats teòriques d’una audiència potencial. En el nostre cas, passa així, però no sempre ho aconseguim. Al voltant del periodisme casteller es genera un cert soroll de fons, provocat per les diferents maneres d’interpretar el món casteller. Sovint la crítica és poc o gens fonamentada; en d’altres casos té fonament. L’important és que hi hagi una oferta àmplia i que cadascú pugui triar el mitjà que li agradi més. A mi hi ha productes que m’interessen i d’altres que no, però cal respectar-los a tots, sempre que treballin amb professionalitat. 
tv castells
Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.