Divendres, 18 juny 2021

Qüestionari als periodistes castellers : Efren Garcia

|

- Publicitat -
02.12.2014

     Efren Garcia – Diari ARA

Logo-Diari-Ara-U-Vals-UVic

 


Amb què et quedaries de la temporada castellera 2014?

Amb el creixement qualitatiu del món casteller. Les colles grans han fet una temporada de luxe però les formacions que venen per darrera tenen moltes ganes de pujar de nivell.

I amb què no et quedaries?

Fa temps que penso que el model d’activitat té molt marge de millora. Tot i que el nombre de colles segueix creixent, els aficionats que aguanten fins al final d’una actuació, tret de diades puntuals, segueixen sent pocs. Hem de pensar una mica més en l’espectador a l’hora de planificar cada esdeveniment.

Quina ha estat per a tu la colla sensació de l’any?

No sóc amant dels rànquings ni de les etiquetes. Per desgracia, durant la temporada hem de fer un marcatge important a les colles capdavanteres i això fa que molts cops no arribem a veure en directe totes les formacions de l’entramat casteller. Seria injust decidir-me per una de les grans perquè sí.

A què és deu el gran augment de nivell en general i el nombre de colles de gamma extra?

El volum de camises és molt important en aquest aspecte i, tot i que em falten coneixements i perspectiva, crec que estem vivint un moment social que afavoreix la incorporació de nous castellers a la gran majoria de les colles.

De quina colla esperaves més?

No es poden jutjar els resultats d’una colla sense conèixer en profunditat les circumstànices que els acompanyen. No m’imagino cap agrupació renunciant a fer els seus màxims castells dins de les seves possibilitats, per tant no seria just apuntar a ningú amb el dit.

Quin consideres el millor moment de l’any? I millor diada de la temporada?

Per a mi el millor moment i la millor diada conflueixen en el Concurs de Castells. Aquest ha estat l’esdeveniment capaç de ha reunir les 
principals característiques de la temporada; amb més colles que mai, amb un ambient excel·lent, i amb els millors registres de gran part de les colles del panorama casteller.

Creus que es repetirà el cartell de Sant Fèlix de 2014?

Els administradors de la propera festa major ho tindran realment difícil, no m’agradaria trobar-me en el seu lloc. No crec que es repeteixi el cartell de 2014, però sigui quina sigui la decisió, si la diada se celebra amb quatre colles, aquesta suposarà una nova polèmica.

Seguirà augmentant el nombre de noves colles?

Cada any ens sorprenem. Si bé sembla que el creixement s’està estancant i estabilitzant, jo no descartaria alguna estrena més.

Creus que es podrà mantenir el ritme d’expansió o pel contrari, desapareixerà alguna colla?

Tant de bo no sigui així però penso que tard o d’hora el creixement s’aturarà i llavors serà el moment en el que moltes colles hauran de demostrar la seva viabilitat. Ja vam viure un boom casteller similar els anys 90.

Quin creus que serà el castell inèdit objectiu de la temporada vinent?

Es fa complicat de dir però sempre m’han agradat molt els castells tècnics. En aquest sentit em decantaria pel dos de nou amb folre; tot i que em moro de ganes de tornar a veure en escena el tres de vuit aixecat per sota o un inèdit quatre de deu amb folre, com a alternativa a l’emmanillat.

Creus que el periodisme casteller compleix les expectatives dels castellers?

Crec que el món casteller ha crescut a passes agegantades els últims anys i es fa molt difícil complir les expectatives de tothom si no creix, alhora, l’expectacio mediàtica. Amb més de 90 colles en joc, n’hi ha per sentir-se desbordat. Ni els diaris esportius han de seguir tants equips cada cap de setmana!

tv castells

 

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.