Dimecres, 1 desembre 2021

Quaranta anys de castells a Altafulla

|

- Publicitat -

Els Castellers d’Altafulla inicien una nova temporada acompanyats dels Xicots de Vilafranca i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau

[dropcap]G[/dropcap]ràcies al monument al pilar de 8 amb folre i manilles, s’intueix de seguida que l’afició dels altafullencs pels castells ha sigut sempre fidel. Aquesta obra que reprodueix l’espadat en tamany real, acompanya des de 1989 la façana d’una casa senyoral, d’estil renaixentista, coneguda com l’Hospital de Pelegrins. A la vora hi trobem l’emblemàtica casa de la Vila, i si perdem la vista fins a l’altre extrem, el pou que dona nom a la plaça. És el mateix paisatge que es devien trobar fa 135 anys els Xiquets de Valls, concretament l’antiga Colla Vella, que en aquella diada de Sant Martí triomfaren amb el més alt dels pilars.

Com hem vist, l’afició castellera a Altafulla no és nova, i comptant amb una plaça mítica no era d’estranyar que sorgís la iniciativa local per fer els seus propis castells. Així, després d’unes temporades on al poble s’hi veieren poques actuacions, el pas dels Nens del Vendrell al 1970 i el de la Colla Joves Xiquets de Valls un any més tard, van ser determinants per rebifar l’afició i plantejar-se seriosament la primera colla del poble.

Publicitat

Una història amb alts i baixos

D’això en farà aquesta temporada ni més ni menys que quaranta anys, i converteix els Castellers d’Altafulla com una de les colles en actiu més veteranes, tot i patir al llarg de la seva història alguns alts i baixos posant en perill la seva continuació.
Al 1973 i encapçalats per Jordi Calvet comença la primera etapa de la colla coneguda com els “mosquitaires”, on destaca l’assoliment dels primers castells bàsics de 7 a partir de 1976.  El 2de7 va ser l’objectiu més ambiciós, a principis dels anys 80 i s’intentaria en diverses ocasions sense èxit.
A finals d’aquesta dècada la colla pateix la primera crisi interna, on els d’Altafulla no rependríen la seva activitat fins a 1996.
Una segona època encapçalada per Eloi Calvet, assoleixen construccions com el 2de6 i el 4de6 amb l’agulla, quedant en intentents el 3de7.  Però aquell intent de fer reixir la colla queda aturat al 1998 degut a les poques camises que es desplaçaven als assaigs i actuacions, i tant la tècnica com la junta es veurien obligats a abandonar els seus càrrecs.
Només una actuació al 1999 va mantenir activa la colla, en una diada de Sant Martí històrica on els Castellers de Vilafranca hi porten dos castells amb folre i manilles: el 2de9 descarregat i el pilar de 8 coronat, 121 anys després de la proesa vallenca.

L’impuls definitiu

D’aquella diada al 1999, i gràcies a l’empenta i entusiasme dels caps de colla Albert Asensio i Joan Albert Blanch, a partir dels anys 2000 s’intensifica l’agenda d’actuacions de la colla i això ajuda a anar mantenint els castells de 6, per fer el salt als de 7 amb  que tancarien la temporada del 2006, completant el 3de7, el 4de7 i el 2de6 després de molts anys.
Sota el lideratge d’Arturo Palavecino, els de la camisa lila prenen l’impuls definitiu a mitjans de la temporada del 2010 quan s’apunten els primers castells de la gamma alta de 7 de la seva història amb el 4 i el 3de7  amb l’agulla i el 5de7, i tot i que quedaria en intent desmuntat, van tornar a encarar el 2de7.
Uns castells que consoliden la temporada següent, al 2011, la més important de totes gràcies als 31 castells de 7, 23 de la gamma bàsica i 8 de la gamma alta.Si bé durant el curs passat es redueixen aquestes xifres, repeteixen el 4 de 7 amb l’agulla en tres ocasions i coronen el 5de7, que els manté la gamma alta.

Sant Martí a Altafulla: “pilar per les escales”

Sant Martí a Altafulla es viu intensament en la festivitat cabdal de la població. Cada 11 de novembre el protagonisme el pren un pilar de 4 caminant en un recorregut de cent metres, els que separen la plaça del Pou amb la Plaça de l’Església, que inclou a més,  un traçat amb 40 esgraons, un pilar conegut com “pilar per les escales”. La colla hi participa des de l’any 1975 agafant el testimoni d’altres colles que ja havien protagonitzat aquest pilar, una cita emocionant que val molt la pena viure de prop.

2013, 40 anys de castells a Altafulla

Fer 40 anys no es fan cada dia, i avui els altafullencs poden pressumir d’haver mantingut, tot i els alts i baixos, una colla en un nucli que no passa dels cinc mil habitants.
Avui mateix han donat el tret de sortida a una nova temporada, amb castells de 6 com el 4de6 amb l’agulla, el 5de6 i el 3de6 en una còmode actuació. Els han acompanyat els Xicots de Vilafranca, alçant els primers castells de la gamma alta de 7 de la temporada amb un segur 3de7 amb l’agulla,
un lleuger 5de7, que s’ha complicat a la banda del 2 quedant massa engantxat  a l’estructura del 3, això ha provocat nervis a la sortida dels dosos, que han controlat en tot moment. A la tercera ronda han completat el 4de7 amb l’agulla amb l’estrena al tronc de nous castellers amb una ràpida i bona execució. Es tracta del millor inici dels Xicots vilafranquins.
Per la seva banda, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau han completat el 3de7 i el 4de7 de mides obertes, i el 3de 6 amb l’agulla, que ha arribat després d’un intent desmuntat. Dos pilars de 4 pels d’ Altafulla, un pilar de 5 pels Xicots i un intent de vano de 5 (un dels pilars de 4 ha quedat en intent) pels de Sant Pere i Sant Pau han tancat l’inici de la temporada altafullenca.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.