Dimarts, 11 maig 2021

Neix la diada castellera dels Països Catalans

|

- Publicitat -

Els Minyons de Terrassa, els Pallagos del Conflent i els Castellers d’Andorra impulsen la Diada castellera dels Països Catalans, que es celebrarà el 18 de juliol a l’abadia Sant Miquel de Cuixà (El Conflent-Catalunya Nord).

Tres colles castelleres de tres territoris de parla catalana, els Minyons de Terrassa, de Catalunya, els Pallagos del Conflent, de Prada del Conflent a la Catalunya Nord i la recent estrenada colla Castellers d’Andorra, han impulsat la 1ª Trobada castellera de 3 dels territoris de parla catalana, i al mateix temps de 3 estats diferents. El propòsit per part de les colles és continuar amb la trobada en els propers anys, passant per cada un dels estats de manera alternada.

La Diada es celebrarà el 18 de juliol al claustre de l’abadia de Sant Miquel de Cuixà, monestir romànic del segle X, i origen de la nació catalana. L’abat Oliba, abat de Cuixà,  va ser  el fundador del Monestir de Ripoll, bisbe de Vic i fundador de Montserrat, impulsant l’acord de “Pau i treva”, entre els territoris catalans.

Les 3 colles també realitzaran un assaig al carrer el divendres 17 de juliol a les 9 del vespre a la Plaça Major de Prada del Conflent on, els Minyons de Terrassa, assajaran grans estructures amb la col·laboració de castellers de les altres dues colles. EL cap de setmana tindrà diverses activitats lúdiques i culturals. El diumenge a la tarda els Pallagos i els Minyons actuaran a Corbera del Castell, població del Roselló.

Els Minyons de Terrassa ja van actuar al Monestir de Cuixà en els seus orígens l’any 1981, i cal recordar que han estat l’única colla castellera que ha fet castells amb folre a la Catalunya Nord, a Perpinyà el 1997.

Publicitat

1 comentari

  1. Una correcció, no van ser ni el 1981 ni el 1997.

    Per ser precisos, els Minyons vam actuar a Prada de Conflent, en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu, el 20 d’agost del 1982 (2d6, 3d7, 4d7, 5d6net, P5, 3P4) i, l’endemà, el 21 d’agost del 1982, al monestir benedictí de Sant Miquel de Cuixà (3d7, P5).

    D’altra banda, respecte a Perpinyà (on ja hi havíem anat el 07 de desembre del 1991 a fer un castell per la televisió francesa -un 3d7 que ens van fer repetir tres vegades-), els Minyons de Terrassa hi vam alçar el primer castell de nou de la història fora de les fronteres de Catalunya, fet realment destacat i de molta importància, el 27 de juny del 1998 (3d9, 5d8, 2P5).

    Això fou en l’actuació de la Primera gran trobada castellera a la Catalunya Nord, amb els recent creats Castellers del Riberal i quatre colles punteres vingudes del principat (Colla Vella dels Xiquets de valls, Castellers de Vilafranca, Colla Jove dels Xiquets de Tarragona i Minyons de Terrassa) i inaugurada per l’encara molt honorable President de la Generalitat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.