Dijous, 08 de desembre del 2022

Màrius Boada, cap de colla dels Minyons: "El concurs hauria de ser un repte de primera magnitud per la Colla"

|

- Publicitat -
28.12.2013

[dropcap]E[/dropcap]l cap de colla dels Minyons de Terrassa, Màrius Boada, escriu en un article d’opinió titulat ‘Sortir de la zona de confort‘ sobre la valoració de la temporada i repassa des del seu punt de vista personal alguns aspectes signifatius de la colla. La part segurament més destacada d’aquest article rau en els 10 punts que Boada creu que serien convenients revisar i en concret, el número 5, on convida a replantejar-se la posició de la colla respecte el Concurs de Tarragona. Els Minyons, ja des dels inicis de la colla s’han mostrat contraris a participar en el certàmen biannual. Boada opina que “la nostra posició actual és literalment un anacronisme que ratlla el patetisme. El concurs hauria de ser un repte casteller de primera magnitud per la Colla“. L’article, publicat aquesta setmana a la web de la colla, el podeu llegir a continuació.

“Sortir de la zona de confort”

Publicitat

Enguany he tingut l’honor de poder dirigir l’equip tècnic de la Colla Castellera Minyons de Terrassa, tasca a la qual m’hi he dedicat intentant aplicar tot els elements de gestió que m’han semblat adequats a la situació de la Colla. A la propera assemblea de la Colla tindrem l’oportunitat d’explicar l’acompliment del programa que vàrem presentar aviat farà un any i l’avaluació que fem de l’esdevenir de la temporada 2013.

Però en aquest article m’agradaria fer uns comentaris personals de com percebo que la Colla ha de seguir perfilant el seu camí i, alhora, relacionant-ho amb el que entenc jo que és la manera més genuïna amb la que la Colla sempre s’ha expressat: sortint de la zona de confort.

Sortir de la zona de confort és una actitud davant de la vida en general. Pot significar moltes coses, en relaciono algunes per tal que us en feu una idea: Pensar que quan ho fas molt bé sempre ho pots fer millor. No creure mai que hi ha res immutable, tot flueix. Acostumar-se és ser dèbil. L’èxit és sempre un resultat del passat, no construeix el futur. Sempre hi pot haver alguna altra manera de fer millor. Prosperar, aprendre, innovar no són una necessitat, són una manera d’entendre la vida. Les dificultats ens poden fer millors. Necessitem del repte.

La filosofia que hi ha darrera de totes aquestes idees han guiat bona part de la proposta tècnica d’enguany. Tant des de la vessant més estrictament castellera, com en la seva projecció cap al model de colla.

Hem replantejat el model d’assaig, l’assaig de canalla, el tipus i el tempo de les proves de tronc, el muntatge de les pinyes, el respecte pels horaris, l’exigència als castellers d’elit, etc. No vull ocupar molt d’espai en aquests canvis evidents.

Queda molta feina per fer. Especialment feina de re-conceptualització de l’activitat general de la Colla. Necessitem entendre la Colla com a Minyons que sempre són fora de la zona de confort. Trencant. I trencar per un únic objectiu: fer els millors castells. Aspirar a ser referència. Vàrem trencar perquè vam integrar plenament la dona a la pràctica castellera. Per la negativa als concursos. Per gestionar la colla amb rigor. Per entrenar els castells amb ciència. Per l’empenta col·lectiva. Per ser una Colla oberta a tothom sense objecció d’origen, parla o idees. Per moltes coses més. Ara moltes d’aquestes coses són patrimoni compartit de moltes Colles del mon casteller. Podem estar-ne orgullosos.

I ara cal seguir trencant. No som “som-castells-som-festa”. Som castellers que només gaudim plenament quan assolim les nostres fites. I que ens desil·lusionem enormement quan això no pot ser. Tampoc som una colla d’amics, ni una opció política. Som “només” una Colla de castells.

Per tot plegat entenc que la Colla ha d’encarar en el futur més proper alguns reptes molt importants i que aquí n’apunto, desordenadament, alguns que s’han d’abordar inexcusablement:

  1. La intensificació del compromís de bona part dels castellers del tronc. En general aquest col·lectiu està en situació de millorar moltíssim la seva aportació a la colla amb una simple constatació: màxim rigor amb l’horari i l’assistència.
  2. La Junta ha d’apuntar cap al rellevant i deixar en segon terme l’accessori. Enguany s’ha seguit avançant positivament en termes de comunicació corporativa. Però queda un llarg camí per recórrer pel que fa a la projecció de la Colla des del punt de vista del que al final ens interessa: la captació de castellers.
  3. Exigir molt més nivell tècnic a cadascú. Finalment això és el que ens fa fruir dels resultats.
  4. Voler la Colla amb la màxima ambició. Volem més i millor. I sempre hem d’intentar estar a les millors actuacions i tenir les millors Colles convidades a casa.
  5. El replantejament de la posició en relació al concurs de Tarragona. La nostra posició actual és literalment un anacronisme que ratlla el patetisme. El concurs hauria de ser un repte casteller de primera magnitud per la Colla. En tots aquests  anys a Tarragona han fet un esforç important per acostar-se a les nostres posicions. Nosaltres seguim enrocats de forma acrítica.
  6. Pensar a llarg termini. Els grans castells es preparen amb anys. Hem de ser pacients, saber mirar l’horitzó.
  7. Fomentar la Colla com a lloc obert. La Colla no vota. No té ideologia. Això és quelcom que fem cadascú individualment.
  8. Els minyons som tots. Ho hem de demostrar fent del nostre local un lloc acollidor. Els lobbys interns no sumen.
  9. Aprendre, estendre els llaços i estar amb la resta del món casteller. Mirar, escoltar, podem aprendre d’arreu.
  10. Viure més de cara a la ciutat, enlloc de queixar-nos de que no se’ns té en consideració. En darrera instància és l’únic que estarà sempre al nostre costat i que ens alimentarà com a Colla.

Podríem parlar molt més, però a grans trets aquests són els arguments que per a mi i per a molts minyons conformen l’autèntic “esperit minyó”.
Entre tots farem que això vagi caminant, sempre fora de la zona de confort i amb un segell genuí: Minyons al cor.

Màrius Boada, cap de colla dels Minyons de Terrassa

IMG-20130715-WA0007
Màrius Boada, a la dreta, dirigint un assaig dels Minyons de Terrassa

Publicitat

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.