Setmanari digtal

Divendres, 12 de agost del 2022

L’inici de la diada de Sant Fèlix s’avançarà un quart d’hora

|

- Publicitat -

Els Administradors de la Festa Major de Vilafranca 2017 introdueixen enguany noves millores en la celebració de la diada castellera de Sant Fèlix. Després d’un seguit de reunions amb les quatre colles participants, les dues novetats principals seran la possibilitat d’aixecar els pilars a partir de la quarta ronda i l’avançament horari del primer castell fins a les 12.15h.

La diada del patró de Vilafranca del Penedès, dimecres 30 d’agost, continua enguany el seu treball per eliminar els intervals morts entre castell i castell, prestar l’atenció a les inquietuds de la ciutadania per compassar la seqüència d’actes de la Festa Major, i conscienciar els efectius dels Castellers de Vilafranca, Minyons de Terrassa, Joves i Vella dels Xiquets de Valls, que la seva funció de protagonistes actuants, no ha de ser alterada per la d’espectadors envers les altres colles.

Per aquest motiu, durant el mes de juliol l’Administració s’ha reunit amb les quatre colles participants i ha presentat dues mesures principals com a novetats per a la diada del 30 d’agost.

Publicitat

Es podrà fer el pilar en quarta ronda

A diferència d’anys anteriors, la diada de Sant Fèlix podrà veure els pilars, sempre superiors al de cinc, a partir de la quarta ronda, amb el benentès que la colla que l’enlairi ja hagi completat tres castells en les tres primeres rondes. Si la colla completa el tercer castell, en la quarta ronda, el pilar podrà anar en la cinquena. La nova mesura també permetrà que, en cas d’intent fallit, les colles puguin repetir el pilar en les rondes següents o provar-ne un altre inferior si els cau el que perseguien. Mai no es podrà superar el nombre total de sis rondes, incloent castells i pilar. És la primera plaça que pren aquesta mesura agilitzadora.

Avançament de la diada

L’altra mesura nova d’enguany suposa l’avançament de la diada a les 12,15h, hora en què l’Administració preveu que la primera colla en actuar pugui posar els segons sobre la pinya. L’any passat, l’excel·lent predisposició i ritme dinàmic dels balls i l’èxit de l’ampliació del cordó de seguretat van permetre que a les 12,05h totes les colles fossin a la plaça de la Vila, ja amb els quatre pilars caminant descarregats. D’aquesta manera, el primer castell tenia els segons a les 12,21h, gràcies també a la conscienciació i celeritat de Minyons de Terrassa, colla que per sorteig va obrir la jornada. L’objectiu del 2017 és guanyar aquests sis minuts sobre l’edició anterior.

El 2017 per facilitar l’accés a la plaça de la Vila, la Banda de música entrarà pel carrer de la Cort mentre que els Falcons ho faran pel carrer de Santa Maria, a diferència del 2016 quan ambdós grups van entrar pel mateix accés de Santa Maria. D’aquesta manera, s’amplia el doble accés a plaça que ja realitzen les quatre colles castelleres i que tan bon resultat ha donat, especialment l’any passat. Una altra novetat del 2017 és que la diada castellera del dia 29, amb els Castellers de Vilafranca i Xicots de Vilafranca, també es regeix per aquest funcionament. Per aquest motiu, incorpora la funció del cap de plaça.

Publicitat

2 COMENTARIS

  1. En resum, que es perd l’essència de la diada castellera a l’autoanomenada “plaça més castellera”. El que fa perdre temps és els peus desmuntats i que les colles badin i no preparin el seu castell, és a dir, el temps entre castell. L’ordre de les 5 rondes és absurd, no guanyes res en temps total. De fet, les 3 rondes (2 intents per ronda) asseguren un màxim de 4 rondes si una colla completa les 2 primeres. En 5 rondes, si una colla completa les 2 primeres, encara té 2 rondes més després de la 3a en cas que sigui fallida. Vaja, invents que no milloren res. Amb la diada tradicional, és cert que podia passar que: intent colla 1, intent colla 2, repeteix colla 1 i repeteix colla 2. Què voleu que us digui, era i allà on es faci, és més divertit que un format concurs, al meu parer

    • És cert que deixa el format que molts hem conegut, però també ajudarà que la colla que fa els tres castells quan toca i com toca no hagi d’esperar més de dues hores per a poder fer el pilar i donar actuació per acabada. Per la canalla i molts castellers és una espera innecessària. Ja tenen prou pressió com perquè els duri tant.
      És una opinió de castellera i mare de canalla…

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.