Dissabte, 27 novembre 2021

Les tres presències de la Jove de Tarragona a Sant Fèlix

La trajectòria de la colla tarragonina a la Diada del 30 d'agost a Vilafranca

|

- Publicitat -

L’any 1996 la Jove de Tarragona actua per primera vegada a Sant Fèlix ocupant la plaça de la Colla Joves Xiquets de Valls. Aquell 30 d’agost el fort aiguat en el moment d’iniciar la diada va deixar Sant Fèlix penjant d’un fil: o acabaria suspesa o rebaixant-se el nivell de les quatre formacions presents. Els quatre caps de colla van reunir-se amb els administradors per decidir el desenllaç de la diada mentre la pluja no semblava tenir treva.

1996: Dos castells de 9 carregats al primer Sant Fèlix 

Uns minuts més tard, l’aiguat va cedir i el sol tornaria a il·luminar la plaça vilafranquina com si res, i de cop, “la més castellera” va omplir-se novament de castellers i afeccionats. Es va dubtar de si s’havia de redreçar la diada, i Ferran Ventura, al capdavant de la formació tarragonina en aquell moment, va ser un dels instigadors per continuar. Va apostar per sortir de 3de9 amb folre, que va quedar en carregat. S’havia especulat un possible pacte amb castells de menys envergadura, però Ventura apostava per obrir amb el castell de 9, sense renunciar a fer un bon paper en la primera presència de la Jove a la diada. No era fàcil la pràctica castellera, donat que les camises dels castellers de totes les colles havien quedat xopes i fins i tot components de les quatre colles van abandonar la plaça donant per perduda la jornada. La Jove acabaria coronant també el 4de9 amb folre i segellant l’actuació amb el 2de8 folrat. Aquests eren tres dels castells sostre d’aquesta formació, juntament amb el 5de8, el 4de8 amb l’agulla i el pilar de 7 folrat, i així ho seguirien sent fins que el 2011 carreguessin el seu primer 5de9 amb folre, que pels administradors de torn va suposar el seu aval per tornar a un Sant Fèlix.

2012: Tripleta màgica

Publicitat

Van passar 16 anys per què la Colla Jove tornés a actuar a Vilafranca en un 30 d’agost, novament en detriment de la Colla Joves. Però unes caigudes durant aquell estiu van privar a la colla d’atacar el 5de9f a Vilafranca. Van oferir uns meritoris castells de 9 bàsics, tenint en compte la seva situació, i aquesta vegada els aconseguien descarregar per primer cop a la capital de l’Alt Penedès: 3de9f, 4de9f i 5de8, esdevenint la primera tripleta màgica completada aquella temporada, en un Sant Fèlix on també va estar protagonitzat, curiosament, per la pluja en l’inici de la primera ronda, que en aquest cas no va afectar en el desenvolupament de la diada.
El seu segon Sant Fèlix va suposar un punt d’inflexió en una temporada que va culminar, ara sí, completant el seu primer 5de9 amb folre.

3de9f carregat de la Jove en la diada de Sant Fèlix del 1996 i 4de9f descarregat en l’edició del 2012

2014: Primers gammes extres liles a Sant Fèlix 

Amb més galons que mai, la Jove de Tarragona actuaria per tercera vegada a la cita vilafranquina, ara substituint l’absència dels Minyons de Terrassa, que no hi actuen per primera vegada després de 30 anys consecutius a Sant Fèlix.
Els de Tarragona van obrir la gran Diada amb un sobrat 3de9f, per anotar-se a continuació el seu primer gamma extra descarregat a Vilafranca: el 5de9f, que venien de completar en dues ocasions en les diades de Sant Magí i del Catllar. Aquell va ser el vuitè completat de manera consecutiva, i que encarrilava el seu millor paper, ja que va apuntar-se el 9de8 en tercera tanda i va culminar l’actuació coronant el segon pilar de 8 amb folre i manilles de la seva trajectòria, en el primer atac de l’any (el va carregar l’octubre de l’any anterior al Vendrell i no el completaria fins l’agost del 2015). D’aquesta manera, els liles s’anotaven a Vilafranca la que fins al moment es tractava de la seva millor actuació històrica.
A més, el seu pilar de 8 va contribuir a una fita inèdita i avui dia encara no repetida: la ronda de pilars més espectacular, ja que per primera vegada quatre colles en una mateixa plaça acomiadaven la seva actuació amb l’espadat més alt, amb els Castellers de Vilafranca descarregant-lo i amb la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Jove carregant-los.

Al Concurs del 2014, un mes després d’aquell Sant Fèlix, la Colla Jove va trencar el seu sotre en convertir-se en la quarta formació en fer-li l’aleta al 3de10 emmanillat.

Des d’aleshores la Jove no ha tornat a actuar el 30 d’agost a Vilafranca, fins que aquest dilluns els administradors de la festa major de torn han confirmat la seva presència per l’edició d’enguany, en el que serà la seva quarta participació. L’any passat la formació hi va renunciar, tot i estar entre les quatre escollides, en desacord amb les negociacions habituals de la Diada.

Muntatge amb els quatre pilars de 8 del Sant Fèlix 2014 (fotos: Queralt Vegas)
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.