Dimecres, 3 març 2021

Les colles dels Xiquets de Valls nomenen ambaixadora la Muixeranga d’Algemesí

|

Els valencians oficiaran el sorteig de l’ordre d’actuació per a la diada de Sant Joan

Les dues colles castelleres vallenques han nomenat la Muixeranga d’Algemesí Ambaixadora dels Xiquets de Valls per a la temporada 2015, distinció que rebrà dissabte 20 de juny en el marc d’un acte en què també oficiarà el sorteig de l’ordre d’actuació per a la diada de Sant Joan. La Muixeranga ha estat considerada l’antecedent immediat del fet casteller i es tracta de la pervivència de l’antic ball de valencians. Com els castells, també compta amb la distinció de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

Dins els actes de la Festa Major de Sant Joan de Valls i com a preàmbul de les dues primeres actuacions a la plaça del Blat, dissabte 20 de juny a les 12.30 h, la Muixeranga d’Algemesí rebrà el reconeixement com a Ambaixadora dels Xiquets de Valls 2015. La proclamació de l’Ambaixador forma part de l’acord de les colles castelleres de la ciutat per treballar de forma conjunta amb l’Ajuntament de Valls, promocionar els valors del fet casteller, i reforçar la capitalitat de Valls com a ciutat bressol dels castells i quilòmetre zero del món casteller. Posteriorment, dins el mateix acte i un cop nomenada Ambaixadora, la Muixeranga oficiarà el sorteig de l’ordre de la Diada de Sant Joan a Valls. Les colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls aixecaran els seus pilars com a homenatge a la Muixeranga.

Publicitat

La Muixeranga és un dels elements patrimonials més coneguts i segurament el més representatiu d’Algemesí. Es tracta d’un conjunt de torres humanes i de quadres plàstics acompanyats de la seva música característica interpretada per les dolçaines i els tabalets. És sens dubte un dels símbols inequívocs de les Festes de la Mare de Déu de la Salut, proclamades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Les primeres constatacions documentals situen la Muixeranga el 1723 a Algemesí. A més d’un ball preliminar de quatre temps en què els components es posen en dues files, la Muixeranga consisteix a aixecar torres humanes entre les quals figuren l’anomenada Alta, que pot arribar als sis pisos, el Pinet o pilar acabat amb creu enlloc de l’aleta, i altres modalitats variades. També els muixeranguers fan figures plàstiques com la Maria, el Guió, l’Altar, l’Aranya o l’Enterrament entre d’altres, amb una marcada simbologia religiosa.

Després de segles d’existència, la Muixeranga estigué a punt de desaparèixer en deixar de sortir la vespra de la festa el 1973. Però en 24 hores trenta homes constituïren una agrupació per perpetuar la tradició el dia següent, el dedicat a la Mare de Déu de la Salut.

La Muixeranga d’Algemesí va participar en les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela el 1991 quan es recuperà la Moixiganga de Valls, i també vingué a la Festa Major de Sant Joan de l’any passat per actuar al Pati, el carrer de la Cort i la plaça del Blat.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.