Divendres, 18 Octubre 2019

La Txell, l’enxaneta veloç dels Xicots de Vilafranca

Josep Torreño

Ja saben que personificar en castells no està massa ben vist. L’èxit o el fracàs en una obra col·lectiva, com és una torre humana, depèn de que funcionin o no totes les peces, i no només per l’habilitat d’un sol casteller. Però sovint no està de més fer excepcions i permetre’s agluna una petita llicència, com destacar el talent extraordinari de la Meritxell Perna, la “Txell”, enxaneta dels Xicots de Vilafranca. És membre dels vermells des de l’agost de 2014 i avui dissabte compleix 9 anys d’edat.

   

Als Xicots, com en qualsevol colla, un nen del pom de dalt acostuma a estar preparat per pujar a plaça al cap de 2 o 3 mesos de pràctica a l’assaig. Però la cap de canalla dels vilafranquins d’aquell moment, la Tamara Gonzàlez, explica que casos com el de la Txell no n’ha vist mai cap, ja que quan va entrar a la colla només va necessitar una setmana d’aprenentatge i “a la primera actuació va fer d’aixecadora en una torre de 7 i al cap d’una setmana ja va pujar a la de 8, que feia ni més ni menys 7 anys que no aconseguíem descarregar”.

A partir del 2015 la Txell és l’enxaneta que ha coronat tots els grans èxits dels Xicots, com el 5de8, el 3 i el 4de9 amb folre. Ho fa amb una rapidesa i determinació que no passa desapercebut per a ningú. Estira els braços, s’arrapa i s’enfila ràpidament, com un felí, i pràcticament sense aturar-se en cap pis. El passat dimarts, en el 4de9f només va necessitar 30 escassos segons des de que va iniciar el seu ascens, va fer l’aleta i va baixar fins a tocar el folre amb els peus. En el 7de8, el primer que aconseguia la colla, també va ser un vist i no vist. Als Xicots gairebé ja no els sorprèn. El seu cap de colla, Gabi Cot, reconeix que aquesta vegada en el 4 li va indicar l’inici de la pujada uns 8 segons més tard del que seria habitual.

“Em van ensenyar a fer-ho així”

La petita Txell n’és conscient i ho porta amb normalitat “la gent dels Xicots i d’altres colles em diuen que sóc molt ràpida. Això és perquè des de que vaig començar a fer castells em van ensenyar a fer-ho així”.
La confiança dels més petits també és una de les claus sobretot a l’hora d’encarar els castells grans “pensava que ho podíem tornar a fer perquè el teníem molt assajat”, diu la Txell amb un to molt tranquil, però també confessa que quan el van tornar a descarregar “estava emocionada i no pensava en res”.
A banda de la seva rapidesa, a la colla destaca també per la seva humilitat i les ganes perquè la canalla que entra als Xicots s’hi sentin integrats. Veloç i exemplar.

Vídeo: El 4de9f dels Xicots de Vilafranca del passat 29 d’agost.

Vídeo del primer 7de8 dels Xicots

   

Segueix-nos a les xarxes socials:

FER UN COMENTARI

Escriu el teu comentari
El teu nom

Opinió

Emoció, tàctica, tècnica

Article d'opinió de Jordi Andreu

Maltractem el 2

Article d'opinió de Jordi Andreu