Quinze mesos després de l’esclat de la pandèmia, el món casteller recupera, lentament, certa activitat. Algunes formacions, com els Moixiganguers d’Igualada, han optat per rependre els assajos sota les limitacions establertes en la quarta versió del protocol de la Coordinadora de Colles Castelleres “Tornar a l’activitat castellera després de la pandèmia Covid-19”, que contempla, entre d’altres, la participació de fins a 20 castellers per assaig.
Aquesta adaptació de l’activitat esdevé un primer contacte entre els castellers i les castelleres, més enllà dels actes socials que s’han celebrat en els darrers mesos (quan la situació sanitària ho ha permès).
D’aquesta manera, la passada setmana s’obria el local dels d’Igualada per acollir un moment molt esperat; la tornada als assajos. Tot i que encara s’allunyen de la realitat, volen recuperar i retrobar-se amb les sensacions, i avui us podem oferim alguns detalls gràcies al testimoni gràfic del fotògraf Pau Corcelles.
La tornada dels Moixiganguers
Les colles que han reprès l’activitat, com la d’Igualada, ho fan seguint de manera estricta el protocol esmentat. Per començar, només poden dur a terme assajos en grups bombolla, que com indicàvem, han d’estar formats per un màxim de 20 castellers. El primer pas és recollir les seves declaracions individuals de responsabilitat i l’assitència ha de quedar registrada. L’objectiu és tenir un control de seguiment dels grups en el cas d’un possible contagi.
Abans de començar l’assaig és imprescindible la presa de la temperatura dels castelleres i castelleres que hi participaran.

Els castellers han de complir amb les mesures higièniques, com l’ús del gel hidroalcohòlic i la mascareta quirúrgica.

Els castellers utilitzen la mascareta quirúrgica, que s’estrena a l’inici de l’assaig.

Els Moixiganguers han iniciat aquests assajos formant 4 grups d’adults, repartits en dos assajos setmanals que es fan els dimecres i divendres. Està previst que en els pròxims dies s’afegeixi un cinquè grup. Un cop registrats, fet el control de temperatura i seguint les mesures higièniques, toca enfaixar-se. Els primers minuts es dediquen als exercicis d’escalfament.

Arriba el moment més esperat de l’assaig: les proves de castells. El cap de colla, Jordi Moreno, dirigeix les primeres després de 15 mesos d’inactivitat.

Tal i com marca el protocol, les proves no poden superar els 5 minuts de durada.

A més, s’ha de vetllar per la distància física interpersonal de seguretat quan no es trenqui per la pràctica de l’activitat.

Entre prova i prova, els castelleres i castelleres que participin als assajos han de rentar-se les mans fent ús del gel hidroalcohòlic.

Són els primers contactes amb els castells després de molt mesos d’obligada aturada per la pandèmia.

El president dels Moixiganguers, Oriol Solà, destaca positivament aquests assajos adaptats. Primer perquè “hi ha moltes ganes de retrobament”, i d’altra banda perquè els assajos “són molt diferents, on la gent pot provar coses que normalment no fa”.

Els que formen part dels folres també es descalcen i practiquen amb columnes contra la paret. S’intenten aprofitar al màxim tots els recursos disponibles.


Els pilars són l’estructura habitual per posar a prova l’equilibri dels castellers i castelleres.





Els poms de dalt dels Moixiganguers assajaran en grups separats, formats únicament per la canalla. El més petits de la colla s’incorporaran en els pròxims dies.

Entre les mesures que marca el protocol de la Coordinadora, els assajos no poden superar una hora de durada.

Després d’assajar durant 60 minuts, és hora de plegar les faixes. Els morats han realitzat una desena de proves. El grup que acaba de practicar haurà d’esperar una setmana per tornar a repetir, és el temps prudencial en cas que s’hagi d’actuar per un possible contagi.
S’acaba un assaig que no té res a veure amb els d’abans de la pandèmia, però que algunes colles veuen com la primera passa per recuperar, poc a poc, la normalitat. De moment, les actuacions a les places hauran d’esperar.
