Setmanari digital i casteller

Dijous, 7 juliol 2022

La Mireia i l’Eli, dues dones més trencant barreres al món casteller

|

- Publicitat -

Les posicions als castells continuen molt masculinitzades. A elles les veiem a les parts més altes de les construccions, mentre que a les pinyes el 95% de les dones són crosses, un dels llocs més sacrificats dels castells.
Les dones estaran més condicionades físicament, per l’alçada i el pes, però això no vol dir que no tinguin les mateixes capacitats per ocupar posicions tradicionalment reservades als homes. El 2007, entre els baixos d’un 4de9f carregat dels Castellers de Barcelona hi havia la Marina, la primera dona en assolir un castell de 9 pisos en aquesta posició. Més tard ho han fet altres dones als Castellers de la Vila de Gràcia, els Marrecs de Salt i els Xiquets de Reus.

Són alguns exemples que han trencat altres barreres al món casteller, més aviat mentals i de confiança, de gaudir d’oportunitats, malgrat siguin casos comptats. Com els de la Mireia Ferrés i l’Eli Vallejos, que en la temporada passada es van convertir en les primeres dones en descarregar el 3de9f i el 4de8 al pis de segons, amb els Castellers de Sant Cugat i els Xicots de Vilafranca respectivament.

Publicitat

El cas de la Mireia Ferrés no sorprèn a la seva colla. A les files dels Gausacs la presència femenina és molt nombrosa, per això ocupen amb normalitat llocs claus de les seves construccions. Als dos 3de9f assolits a finals d’octubre passat, els primers de la colla, van pujar 12 dones més al folre, mentre que al nucli de la pinya moltes tenien peus del folre al damunt.

Per la Mireia Ferrés, convertir-se en la primera dona en assolir en un castell de 9 al pis de  segons “és un honor i ho encaro amb moltíssima il·lusió. Tot un repte a nivell tècnic, però també amb aquest pes sobre les espatlles per ser la primera dona”. No és una dona excepcional, com ens diu ella mateixa “simplement sóc una dona que he treballat, m’ho he cregut i hi ha hagut gent que ha confiat en mi”. El 2002 als Bordegassos de Vilanova ja ho va provar la Montse Albà, però la construcció va quedar en intent desmuntat en dues ocasions.

El mèrit de la Mireia és encara més important tenint en compte que no puja amb freqüència als troncs i quan ho fa normalment és en castells de 7. “Per aquest fet jo dubtava fent les primeres proves de castells de 9, però veia que anaven bé, que m’hi anaven posant. No sabia si l’acabaria fent, però tenia els meus dubtes perquè mai havia fet cap castell de 8″. “Potser pels castells de 8 que fem no encaixo i pels de 9 sí”.

La Mireia Ferrés a segons del 3de9f dels Castellers de Sant Cugat

Més que pujant als troncs, s’ha nodrit de l’equilibri participant als folres fent de lateral “lo de trepitjar gent, aguantar-me dreta si que ho tenia més per la mà. Però evidentment és totalment diferent que fer castells de 7 o de 8”. Una de les claus, reconeix, va ser trobar un bon encaix al folre “vam treballar molt per entrendre’ns amb els contraforts, crosses, etc, i hem trobat una fòrmula de folre que ens funciona molt”.

Als Xicots el rol de la dona ja fa uns quants anys que es reivindica, més enllà de participar activament a la diada de castelleres de Bellprat, on acostumen a completar castells de 7 amb troncs femenins. A nivell social des de fa un anys, pels voltants del Dia de la Dona, celebren un homenatge a qui fou la primera castellera de la colla, la Carme Alomà, on també s’aprofita per reconèixer la tasca del paper femení en la societat vilafranquina. Altres casos destacats als Xicots és el de l’excap de colla Aina Mallol, on ja fa temps que puja al pis de quarts de la torre de 8 i també ha fet el 3de9f en aquest pis.

L’Eli Vallejos parant el 4de8 dels Xicots al pis de segons

Una gran mostra del potencial femení dels vilafranquins és el darrer 4de8 que van protagonitzar el 2017, on 14 dels 20 membres del tronc eren dones. El formaven dues noies a terços, més les quatre quarts, 3 quintes, la parella de dosos, l’aixecador i l’enxaneta, i el que és més excepcional; una dona, l’Eli Vallejos, al pis de segons.

El 4de8 que van descarregar els Xicots amb 14 dones al tronc

L’Eli fa 6 anys que és castellera, no vé dels pisos superiors i fisicament té talla de quarta. La seva estrena al tronc va ser parant un 4de7 de segona, i tot que també ha fet el 4de8 al terç, no s’immaginava baixant un pis. Per assajar-lo va fer una prova amb pinya fins als quints i dos 4de7 nets “van ser dues proves seguides i em van semblar senzilles, tot i que al damunt duia una noia que habitualment fa de quarta, que no és el mateix que portar un noi que pesi 80 quilos. Tot i això, no deixa de ser un 4de7 net”.
Ara és l’única dona que pot pressumir d’haver fet el carro gros tan a segons com al terç. De fet l’Eli va ser una de les dones del 4de8 que els Xicots van descarregar el 2016 amb un pis de terços totalment femení.

El passat diumenge els Castellers de Barcelona van completar el 3 i el 4de7 a Vilafranca amb troncs femenins, els mateixos Xicots van assolir-los a Bellprat el 2017 i durant la processó de la passada festa major de Vilafranca els Verds també van descarregar un 3de7 de dones. ¿I un pis més? Vallejos creu que algun dia podriem veure un 4de8 totalment femení “però crec que ens hauríem d’ajuntar diverses noies de diferents colles. Conec a moltes dones que serien capaces de fer-lo a segons i on tu vulguis, però seria molt complicat tot en una mateixa colla”.  

La Mirea i l’Eli són alguns testimonis del paper recent de la dona als troncs perquè han ocupat posicions inferiors en construccions importants, com les baixes en castells de 9 que esmentavem al principi. Però hi ha una llarga llista de castelleres que també han destacat sent pioneres, com l’Eulàlia Carnicé dels Bordegassos de Vilanova que el 1979 va ser la primera aixecadora d’un castell de 8, l’Helena Llagostera convertint-se el 1988 en la primera dona en pujar en un castell de 9. L’Anna Aguirre, dels Minyons de Terrassa, la primera en parar un 4de8 al terç. L’Amaia Comas, també dels Minyons, fent de quarta al primer 4de9sf de l’Era Moderna i 10 anys després carregant el pilar de 6 al pis de terços. O l’Eva i la Mireia dels Castellers de Barcelona, que van carregar l’únic 2de7 amb dues dones en aquest pis, i l’Aida Buaro, de la mateixa colla, segurament la més jove en completar el 4de8 i el 2de7 també al terç.

Una de les assignatures pendents és paper de la dona en els càrrecs tècnics i directius. En aquest sentit  aquest dissabte a Tarragona se celebra una jornada de reflexió des d’una perspectiva de gènere, que resentarà l’estudi “El paper de les dones a les estructures de poder de les colles castelleres” que el CEPAC i l’Observatori per la Igualtat de la Universitat Rovira i Virgili han dut a terme de forma conjunta per encàrrec de l’Ajuntament de Tarragona.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.