La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) ha posat en marxa el Pla d’Igualtat Marc aquest mes de març. El document pretén ser un instrument estratègic per integrar la igualtat d’oportunitats a tot el món casteller. En concret, s’han definit set àmbits de treball per estructurar l’autodiagnosi a cada colla amb els ítems que cal investigar i la manera d’avaluar la informació en àrees, com ara la cultura i gestió organitzativa; l’estructura interna i òrgans de decisió; l’assetjament sexual i per raó de sexe; seguretat i prevenció o els assajos, entre altres. L’entitat La Sal ha estat l’encarregada d’elaborar la ‘Guia per la diagnosi, disseny i implementació del Pla d’Igualtat’, que ja està a disposició de les colles.
Per una banda, el pla es planteja com una anàlisi de la situació en termes d’igualtat entre dones i homes a través d’una diagnosi amb elements participatius per identificar les situacions de desigualtat i discriminació cap a les dones i, per l’altra, com una eina d’implementació per a les colles mitjançant la guia. Per aquesta raó, s’han definit criteris i línies d’anàlisi per poder treballar de forma transversal i compartida entre el centenar de colles que integren la Coordinadora.
Enquesta
Per analitzar la situació general de les colles castelleres que formen part de la federació i conèixer la percepció de les persones que hi formen part sobre diversos àmbits rellevants per definir les accions d’aquest Pla, es va impulsar una enquesta participativa distribuïda el setembre i octubre de 2022. Les dades són el resultat de 1.268 respostes, que corresponen a 75 colles diferents, si bé no totes hi han participat en la mateixa mesura. Les colles que més respostes registren són la Colla Vella dels Xiquets de Valls (196), els Castellers de Sants (88), els Castellers de Sabadell (70), els Xiquets de Tarragona (59), i els Minyons de Terrassa (58).