Diumenge, 28 de maig del 2023

ENTREVISTA

Joan Badell: “Hem après que no podem caure però la colla arribarà preparada els dies grans per fer grans castells”

Casteller des des de l’any 1991, en Joan Badell enfila el darrer any com a president dels Castellers de Vilafranca amb la satisfacció d’haver impulsat una nova etapa: des de la remodelació de Cal Figarot, a crear unes estructures amb aires de professionalització en una entitat amateur com és una colla castellera. Amb ell conversem de castells però també d’allò que els envolta, que darrerament no ha estat poc, ja sigui al pati d’assaig o als despatxos de Cal Figarot.

Ara amb més perspectiva, com valores la temporada passada dels Castellers de Vilafranca?

No va ser fàcil, considero moltes circumstàncies: La primera, les obres del Figarot van influir perquè fins al mes de juliol no vam treballar com estem acostumats i ens va minvar el nombre de castellers al no tenir servei de bar. Va ser una situació atípica. Tampoc és una excusa la mala sort però les caigudes ens van minvar, no vam caure excessivament però ens va deixar tocats. Tot i això, quan vam agafar el relleu fa 4 anys sabíem que el ritme seria complicat de mantenir fruit del desgast de tants anys al capdavant i que ens tocaria fer un relleu generacional important. Tenim castellers que els últims 25 anys han complert molt i ara és normal que vulguin afluixar el seu grau de compromís. Ara hem d’apostar per nous castellers perquè agafin aquesta implicació per liderar el món casteller uns quants anys més.

Què hi ha de positiu en una temporada on les coses no van sortir com esperàveu?

Que quan tothom considera que hem fet una mala temporada hem descarregat 4 tresos de 10 i carregat dues torres de 8 netes. Al Concurs vam arribar com a favorits i tothom temia a la colla. Sí que ens ha tocat conèixer i conviure amb una situació nova, com és aprendre a no fer la millor actuació en moltes places. I més que perdre el Concurs, et deixa més tocat perdre Sant Fèlix, o no poder donar la cara en moltes places com estàvem acostumats, però és fruit de les circumstàncies que et comentava. Malgrat tot, la resposta de la gent en moments complicats l’hem tingut i això és d’agrair.

“Quan tothom considera que hem fet una temporada dolenta, hem descarregat 4 tresos de 10 i carregat dues torres de 8 netes”

No s’ha fet autocrítica?

És evident que n’hem fet però són les circumstàncies que ens han portat a no fer la millor temporada de totes les colles. Crec que algunes coses es podien haver fet millor però és que ens vam trobar davant la millor Colla Vella de la història, fent actuacions memorables, fent el que nosaltres fèiem anys enrere. Tot i això tampoc hem estat tan lluny i els problemes els hem tingut quan hem caigut. Hem reduït la gamma perdent els dos castells de 9 amb l’agulla, aquí sí que cal fer autocrítica. I hem comès certs errors, potser d’estratègia i de planificació, però dels errors se n’ha d’aprendre. A mi m’agraden les crítiques constructives, qui te les fa et dóna una oportunitat per millorar.

Perquè el reestil de l’escut ha generat certa controvèrsia a la colla?

Ha estat el tema més complex. Partint que la nostra projecció és molt important a nivell nacional i internacional, vam demanar una auditoria i va definir que l’escut tenia mancances, necessitava un canvi i un aire de modernitat. A mi tots els escuts em van bé, però pensa que el nostre fundador no va portar escut, el Carles Domènech, gran cap de colla, molts anys tampoc n’havia portat i antigament els Xiquets de Valls no tenien ni color de camisa. Respecto totes les posicions, però en l’origen dels castells no hi ha color ni escut a la camisa.
Després de l’auditoria vam presentar una proposta que no va acabar de convèncer, vam escoltar la gent i la vam anar modificant fins que vam creure que el que teníem damunt la taula era una modernització i una actualització de la nostra imatge gràfica. El 2017 vam portar l’escut en l’assemblea i va ser aprovat, i prèviament el Consell de Savis també el va aprovar. A partir d’aquí el vam començar a aplicar a tot arreu i vam dir que quan haguessin altres temes importants faríem una assemblea extraordinària per incloure aquest escut als estatuts.

“M’agraden les crítiques constructives, qui te les fa et dóna una oportunitat per millorar “

Què va passar?

Es va convocar una assemblea extraordinària on per aprovar el nou escut als estatuts necessitàvem un 75% dels vots a favor. Vam aconseguir pràcticament un 69%. Considerem que l’escut està aprovat per una assemblea anual, el Consell de Savis i per majoria en una assemblea extraordinària, però no una majoria necessària per canviar els estatuts.

Quatre anys donen per fer molt?

En la nostra primera temporada vam consolidar el 3de10fm com mai amb 6 descarregats, o fent la torre de 9 a Sant Quintí i el 3de10fm tan aviat a Vilanova quan ningú hi apostava. Sota el nostre mandat hem fet les reformes del local, hem creat l’ARIS (l’Àrea de Rendiment i Salut), amb un servei per a qui vulgui se li fa una dieta, un control de pes, una taula d’exercicis, estudis de morfologia…Tenim metges i fisioterapeutes de la colla treballant per la colla. Ara també tenim una psicòloga per la canalla, que també és de la colla, i per primer cop tenim un empleat, que era necessari. També hem fet l’app, renovat la web i la revista Figarot, hem incrementat el nombre de socis i triplicat el nombre de patrocinadors. Un dels objectius, el de la comunicació, ha anat bé, hem enviat un butlletí setmanal i amb la premsa ens hem relacionat molt bé. No ho hem fet tot perfecte però crec que es nota el nostre pas, hem fet una evolució espectacular i això era impensable fa uns anys. No podem basar tots aquests anys en el tema de l’escut.

Llegeix també  El grup de colles de 7 s'amplia al Termòmetre Casteller

Perquè als verds us ha sorprès que la Coordinadora cedís els drets d’imatge a una altre operadora?

Fins ara hi havia un operador públic, La Xarxa, que al ser públic no pot tenir beneficis. No es pot lucrar dels castells perquè si destina 500.000€ als castells, La Xarxa ha de nodrir aquestes imatges a les televisions locals i a TV3, no hi ha problema. En el moment que es parla que els drets van a parar a Som, ja no és operador públic sinó privat. I una empresa privada està per guanyar diners i Som els vol guanyar amb els castells. Com els guanyarà? No ho veig. Qui són els clients potencials de Som? TV3 i les televisions locals. Crec que TV3, tal com està econòmicament, no està com per pagar una gran quantitat a Som, i em consta que serà difícil una entesa entre Som i TV3. Igualment les televisions locals no crec que estiguin en disposició de pagar molts diners. Ens hem informat, tot i que admeto que amb Som no hi he parlat. Però el contracte amb Som diu que tenien 15 dies per signar amb TV3. Si TV3 no signa, tot això se’n va. D’aquí uns dies la Coordinadora ens hauria d’explicar si les dues parts han signat, sinó per contracte Som no pot continuar i entrem en un altre escenari.

La Xarxa té els seus conflictes amb la Coordinadora, jo no hi entro, però crec que La Xarxa oferia un producte de qualitat i regularitat i el consumidor n’estava content.

Vosaltres no heu cedit els drets a la Coordinadora.

A vegades es ven com si els Castellers de Vilafranca posen pals a les rodes. No. Al contrari, estem vetllant perquè sobretot les televisions locals se’n beneficiïn i l’espectador local ens pugui veure per la televisió. Els nostres drets d’imatge, i això ho sap el president de la CCCC, els cedirem sempre, puntualment en cada diada i quan ells els necessitin. El que no farem és una cessió per tot l’any, de tots els drets i per totes les diades.

“La Xarxa oferia un producte de qualitat  i el consumidor n’estava content”

Perquè?

Et poso un exemple, la diada del Figarot que fem a l’agost i no surt enlloc, la CCCC perquè vol els drets? Si els volen aquell dia, els cedirem, però com no ha de sortir en cap televisió no cal cedir-los. Si volen els drets de La Bisbal, evidentment que els cedirem a la CCCC i a l’ajuntament de La Bisbal. El més fàcil seria que en els contractes dels ajuntaments ja hi hagi la cessió dels drets d’imatge, i és tan senzill com que l’operador que hi hagi demani els drets. Eliminem intermediaris.

Foto: Xavi Vicente

És un tema complex

I ens ha produït molt desgast, fa 3 anys que estem amb aquest tema i té difícil solució. A més, les formes que va fer servir la CCCC l’altre dia jo les puc respectar però no les entenc. Un tema tan polèmic, que ha generat tant debat en les colles i en els mitjans de comunicació, i fer una presentació en el que ningú sap res, i fer-la a la plaça del Blat sense previ avís… En lloc de suavitzar la cosa, parlar-ho i explicar-ho, encara ha generat més desconfiança.

Parlem de castells. Com es presenta aquesta temporada?

Jo crec que aquesta temporada serà diferent, que no podem córrer, sobretot al principi. De l’any passat hem après que no podem caure i si això va en detriment de fer algun castell de 9 o gamma extra en alguna plaça així ho farem. Ara, jo crec que la colla arribarà  preparada els dies grans per fer els grans castells que ens correspon. Personalment crec que per ampliar gamma valoraria més recuperar el 3 i el 4de8 amb l’agulla que fer els castells de 9 tan aviat.

I quin ha de ser el gran objectiu de l’any?

A nivell particular, el gran objectiu de la colla ha de ser descarregar el 4de10fm a Sant Fèlix. Ja fa tres anys que no el descarreguem i hem de ser els primers a fer-ho a Vilafranca. Jo crec que si treballem i sumem i ens ho prenem seriosament, per Sant Fèlix podem fer la millor actuació de la història.

Com encareu l’última temporada del mandat?

Mirant pel millor del futur de la colla. El més fàcil seria tirar del que hem fet fins ara, és a dir, tirant de castellers que fa 20 anys que pugen. El que estem fent és preparar la colla pels pròxims anys: Deixarem el local enllestit perquè poques accions més s’hauran de fer, i a nivell tècnic estem treballant molta gent jove, a qui estem demanant que agafin rols de lideratge per tirar del carro dels Castellers de Vilafranca del futur. Ha de ser un any de relleu clar, on als troncs dels castells de 10 sigui una combinació de gent nova amb gent experta.

“El gran objectiu de la colla ha de ser descarregar el 4de10fm a Sant Fèlix”

A l’octubre viatjareu a Califòrnia, on actuareu?

Està pràcticament lligat, hem parlat amb universitats, empreses vinícoles com Torres o Freixenet, o el Futbol Club Barcelona per fer una promoció conjunta. També hi ha contactes amb Google i Facebook.

I a nivell personal, com t’agradaria acabar el teu mandat com a president?

Amb tres moments puntuals. Un és pràcticament un somni i difícil que es faci realitat: descarregar el 3de9f a l’entrada d’ofici de Sant Fèlix. L’altre, que és més factible, descarregar el 4de10fm a Sant Fèlix, i per últim acabar per Tots Sants, l’última actuació del nostre mandat, descarregant el 3de9 sense folre o la torre de 9 sense manilles. Seria la millor manera d’acabar el mandat.

Seguiu-nos a: