Dimarts, 31 de gener del 2023

Gabi Cot: “Als Xicots amb 100 camises més els castells de 9 serien una rutina”

|

Quatre dies després de descarregar el primer 4de9 amb folre de la seva història, els Xicots de Vilafranca comencen a assumir aquest nou èxit, un més dels que ens han acostumat en els darrers anys. Per fer balanç de l’actuació de la Granada amb el seu cap de colla, Gabi Cot, ens hem citat al Romaní, un lloc de tapes i vins del carrer de la Palma de Vilafranca. Mentre no arriba el cafè i una copa de vi blanc, sona l’Alegria dels Antònia Font al fil musical. Molt oportuna en l’inici d’aquesta entrevista.

Josep Torreño

Publicitat

Ho tenim assimilat ja?
Sincerament qualsevol cosa que no fos descarregar el 4de9f no hagués sigut l’alegria completa que hem tingut. Vèiem l’estructura del 4de8, el 4de7 net, a la gent del folre, el treball psicològic del castell… i no veia una altra possibilitat que descarregar el 4de9f. Que podria haver passat qualsevol cosa i haver tingut algun imprevist, sí, però per això vam treballar tot el que podíem controlar; tronc, folre, ajuntar tota la gent a la Granada…

A principi de temporada ja teníeu molt clar que a la Granada aniríeu a fer un castell de 9. Per què el 4?
Per sensacions que vaig tenir l’any passat a l’hora de veure’l allà dalt, al Roser, o a l’hora d’assajar-lo. El 4 l’agafem molt millor que el 3 a l’hora de defensar-lo, bastir el nucli o el folre. Tenia molt clar que volíem fer-lo i ens hem trobat amb un 4de8 espectacular en tots els nivells, amb uns terços de “joguina” i uns segons que són terços reals.

Treure-li pes ha estat la clau?
Pel que veig a les altres colles el nostre 4 és molt més lleuger. Per nosaltres és vital treure-li pes allà dalt perquè el nostre nucli a l’assaig és petit. Som uns 100 castellers de mitjana als assajos de divendres i com més pes li treguis al castell menys ens costarà treballar-lo. Recordo que fa uns anys posar el 4de8 fins a quints a l’assaig era un drama perquè anaven segons i terços molt pesats.

I una canalla excel·lent!
Tothom en parla de la Txell, l’enxaneta. Jo parlo del global de la canalla, però és que de tots els castells de 9 que ha fet l’aleta, en el 4de9f ho va clavar, crec que millor no es podia fer! Fa molts anys que estem treballant bé amb els petits. Ara està l’Eli de cap de canalla, i abans la Tamara, que juntament amb la Mireia són les sots caps de colla. Una de les coses que es toca molt és el treball continu amb els nens, tot plegat fa que surti canalla com la dels Xicots, per mi és la millor del món casteller.

No pareu de rebre felicitacions i elogis. Com ho portes?
La gent valora que fer castells a Vilafranca i crèixer al costat de la millor colla castellera és molt difícil. Venim d’un canvi de 5 anys cap aquí on els Xicots hem canviat a nivell tècnic però també social. Ara al local entra gent que fa 4 o 5 anys enrere no hagués posat ni un peu. Dissabte a la Granada també hi havia afició vilafranquina que volien veure aquest 4de9f. És un tità, un castell total per colles com nosaltres, assajar-lo és molt difícil.

Què farien els Xicots amb 100 persones més a l’assaig?
Estic convençut que als Xicots, amb 100 persones més els castells de 9 serien més rutinaris, podriem portar el 3 i el 4de9f com ara portem la torre de 8. A mi m’agradaria portar el 4de9f a més llocs, no només a la comarca.

I té alguna data ja pensada per tornar-lo a provar?
A la diada de Màrtirs Street (3 d’agost a Vilafranca) és la propera data per portar el 4de9f a plaça. Una de les premises d’aquesta temporada és intentar fer el màxim de castells de 9 per arribar al 29 d’agost a totes per ajuntar els dos castells de 9 bàsics. Avui en dia aquest objectiu està lluny encara, però hi estem treballant. Si podem portar-lo a fora de la comarca, el 15 d’agost a Castelldefels seria el dia. Allè en els anys anteriors és on ens hem desplaçat més gent i on hem fet torres de 8, un dels nostres castells màxims lluny de Vilafranca i del Penedès.

I que siguis de Castelldefels també hi deu influir…
Home, em faria el doble d’il·lusió si puc fer el 4de9f a casa meva, però miro més enllà, miro que els Xicots puguin portar el 4de9f fora de la comarca i el dia clau dona la casualitat que és allà. És molt difícil i no vull enganyar a ningú però si portem molta gent, a Castelldefels és molt probable que hi vagi.

I com tenim el 3de9f?
Ara mateix li manca rodatge. Al final som una colla limitada en recursos i amb el 4de9f els hem espremut tots, hem anat al límit. Això implica que deixem de banda altres castells com el 5de8 o el 3de9f perquè assajar 3 o 4 folres un divendres ens costa molt. Haurem d’estrènyer amb el 3de9f i donar-li una volta de rosca perquè a dia d’avui ens falta molt per descarregar-lo. I si avui em preguntes objectius pel 29 d’agost, seria l’actuació de la Granada, 4de9f, tde8f, 3de8. És l’actuació que tenim assegurada per descarregar, tot i que falta un mes i mig, estem treballant altres castells i el panorama canviarà.

Però si ja heu fet el 4de9f i la torre de 8 està consolidada, teniu més temps per assajar el 3de9…
Però ja et dic que tenim els recursos limitats i hem de donar prioritats. Ara la prioritat serà assajar el 3de9f, sense oblidar la resta.

Podríem veure algun castell nou inèdit pels Xicots abans d’acabar la temporada?
Estem treballant castells de 8 amb l’agulla al mig i el 7de8 ens està donant bones sensacions. No ens oblidem d’altres estructures, has de motivar la colla, tenim molta teca en cartera i anem dosificant, però donem altres prioritats.

De moment tot el que heu portat a plaça ho heu descarregat
El secret es troba en l’assaig, totes les colles intenten controlar-ho tot perquè els castells es descarreguin. Després a plaça poden passar altres coses com tenir un petit accident i caure d’un castell que no és límit per la colla, o quan vas a provar un castell límit per tu hi ha una part de risc important.

Què en penses del debat al voltant de la Jove de Vilafranca hi actui amb castells de 6 a la festa major de Vilafranca?
Doncs que jo no sóc partidari de posar límits d’alçada, però et posaré l’exemple dels Xicots; Ens hem guanyat el dret d’actuar a Sant Fèlix, però fem servir el sentit comú i creiem que per la festa major de Vilafranca el millor és potenciar la diada del 29. Si fem el 3 i el 4de9f els Castellers de Vilafranca collaran, perquè ho portem a l’ADN vilafranquí i ens agrada competir. I el dia 30 tal com està el nivell del món casteller creiem que no ens toca ser-hi. Pensem que el 29 ha de ser el dia gran de les colles locals, sigui quin sigui el nivell.  Però les colles locals hem de fer autocrítica i pensar què és el millor per la festa major.

Fer un castell de gamma extra superaria el límit actual perquè els Xicots decideixin actuar per Sant Fèlix

Imagina’t que com a mínim carreguem la torre de 9 aquest any. Els administradors del 2018 podrien estar tranquils que els Xicots el que ens tocaria fer seria asseure i continuar treballant. Quan estiguem preparats per ser-hi no hi haurà debat. Amb només un gamma extra no seria argument per estar a Sant Fèlix.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.