Setmanari digital i casteller

Diumenge, 26 juny 2022

És viable un Sant Fèlix amb 5 colles?

|

- Publicitat -
esclassans
Lluís Esclassans i Castellet
Excap de colla dels Castellers de Vilafranca

“La història de la diada de Sant Fèlix demostra que en diferents etapes les colles convidades han estat una, dues, tres, cinc, i en l’època actual, quatre.”

Estem a les portes d’una temporada apassionant, encara hi ha reptes pendents, colles que pugen amb força, altres que s’han de consolidar dins el panorama casteller… Tenim les rivalitats barcelonines, tarragonines, les colles vallenques…

Publicitat

Però per sobre de tot, i potser com a vilafranquí no sóc gaire objectiu, tenim un Sant Fèlix que pot ser espectacular. En aquest article no entraré en què significa històricament la diada del 30 d’agost, però una cosa és clara: a la Més castellera les colles vénen a donar-ho tot.

Crec que els Administradors d’aquest any ténen un dels dilemes més complicats dels últims anys pel que fa a l’organització de la diada de Sant Fèlix: Quines colles formaran part del cartell? El protocol de la Festa Major diu: “Hi participen les colles contractades per l’administració de la Festa seguint el criteri de convidar les millors colles del moment”. O sigui, queda clar que no especifica el número. La història de la diada de Sant Fèlix demostra que en diferents etapes les colles convidades han estat una, dues, tres, cinc, i en l’època actual, quatre.

Com he dit abans, aquest és un any complicadíssim ja que hi ha cinc colles amb un nivell molt alt. Si ens ho mirem per rànquings, història, castells de deu, castells nets, compromís amb la plaça… totes mereixen ser-hi i serà extremadament injust per la colla que es quedi fora, però també pel món casteller que no podrà gaudir-ne.

“Cada any s’hauran de revisar les condicions de cada colla per triar les millors, per tal de fer la millor diada i seguir dotant Sant Fèlix del prestigi que s’ha guanyat.”

Torno a repetir que enguany pot ser excepcional per moltes raons: L’any 2015 Vilafranca representa la Capitalitat de la Cultura Catalana; serà diumenge i les cinc colles portaran tots els seus efectius; és any de no Concurs, o sigui, per moltes de les colles pot ser un dels pics més importants de la temporada. De les possibles participants, quasi totes ténen continuïtat en la direcció, així que la bona inèrcia de l’any passat sembla assegurada.

Per a tot això penso que estem davant d’un Sant Fèlix on, sense fer volar coloms, tots els castells, tots, poden ser de gama extra. Impressionant! S’ha d’intentar! Crec que és viable fer una diada amb cinc colles.
Però perquè així sigui, evidentment s’han de canviar i modificar algunes coses del format actual.

1. Tot i que per a mi l’hora ideal d’inici seria les 12 del migdia, l’hora de començar està marcada a les 12:30h. Perquè no es comença puntualment? Aquests últims anys s’ha iniciat com a mínim amb mitja hora de retard. Primer de tot hauríem de solucionar aquest punt. L’entrada a ofici és lenta i tot i que els balls ténen prohibit ballar aturats, no ho compleixen (aquí el Consell de la FM té deures). La sortida d’ofici ha de ser com a molt tard a les 11h, d’aquesta manera les primeres colles podrien entrar a plaça cap a les 12 per tal de poder preparar les pinyes i ser puntuals a les 12:30h.

2. Per agilitzar l’entrada de les colles a plaça, tres entrarien pel carrer de la Cort i les altres dues pel carrer Santa Maria, amb els respectius pilars caminant. Des de l’Ajuntament es podria ajudar a canalitzar aquest moviment d’entrada de les colles amb el suport d’uns tècnics municipals.

3. La ubicació a la plaça seria per sorteig i determinaria automàticament l’ordre d’actuació. D’aquesta manera, la primera colla d’entrar a plaça també seria la de començar. S’hauria d’intentar que la següent colla a actuar no fos la del seu costat, tot i que sembla ser que enguany les colles no necessitaran ajudes. El format seria el de 3+2, d’aquesta manera les tres colles davant l’Ajuntament estarien molt més amples. Les dues de darrere podrien actuar situades entremig de les dues del seu davant, d’aquesta manera la pèrdua de visibilitat des del carrer de la Cort seria mínima. Per altra banda, el quarter general de la canalla d’aquestes dues colles podria ser a les entrades dels edificis laterals de la plaça.

4. El sistema d’actuació, tot i que el meu somni seria fer-ho a l’antiga, fóra a la tarragonina, com es fa actualment a excepció dels pilars. Sense descartar ni molt menys que la primera ronda fos simultània per guanyar temps, i sobretot espectacularitat. Els pilars els començaria la colla que primer el tingués preparat, i així successivament, per evitar que si la primera colla en actuar fa ús de la quarta ronda, no hagi d’actuar dues vegades seguides.

5. Al ser un any excepcional, també s’han de pensar mesures de seguretat excepcionals: dos llocs d’ubicació de les ambulàncies, a Santa Maria i al carrer de la Cort. I per ampliar la visibilitat, instal·lar pantalles gegants a la Plaça de Sant Joan i altres punts estratègics. (coses que s’haurien d’especificar amb tots els punts i condicions oportunes en l’hipotètic protocol de Sant Fèlix 2015).

Amb aquesta proposta, i evidentment amb la col·laboració imprescindible dels equips tècnics i dels caps de pinyes, crec que és viable fer un Sant Fèlix amb cinc colles. Fins i tot estic segur que acabaríem abans que els desastrosos horaris de les diades de Vigília i Sant Raimon.

“Penso que estem davant d’un Sant Fèlix on, sense fer volar coloms, tots els castells, tots, poden ser de gama extra. Impressionant! S’ha d’intentar!”

Repeteixo, ens trobem en un context i any excepcionals per fer un Sant Fèlix excepcional. I que no serveixi de precedent: Cada any s’hauran de revisar les condicions de cada colla per triar les millors, per tal de fer la millor diada i seguir dotant Sant Fèlix del prestigi que s’ha guanyat. A partir d’aquí s’ha de confeccionar un protocol el qual es podria aplicar amb 5 o 4 colles per tal de modernitzar la diada amb tots els punts i condicions oportunes, jo aquí només he fet un apunt amb els primers traços.

Ara bé, no podem deixar tota la feina pels administradors i aquí ha d’haver, primer de tot, la implicació de les tres colles vilafranquines, però també de l’Ajuntament i del Consell de la Festa Major.

Article relacionat:

Pere Almirall “un Sant Fèlix amb 5 colles i a l’antiga seria brutal”

Fotomuntatge dels 4 pilars de 8 aixecats en la darrera diada de Sant Fèlix (Fotos Queralt Vegas)

Publicitat

2 COMENTARIS

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.