Dijous, 08 de desembre del 2022

Els Xiquets de Valls vencen la utopia

Vella i Joves coronen els primers 3de9 sense folre de la història en una memorable Santa Úrsula on els rosats s'anoten la millor actuació de tots els temps

|

- Publicitat -

Probablement haguem assistit a la Diada de Santa Úrsula amb la prèvia més llarga de la història, on setmana rere setmana s’ha anat telegrafiant els assajos del que fins avui era l’inèdit 3de9 net. El mite, la utopia, estava a tocar i les dues colles dels Xiquets de Valls, en un gran cop d’autoritat i coratge, l’han carregat per primera vegada. L’episodi viscut a la Plaça del Blat ha estat descomunal.

Ha obert plaça la Colla Joves dels Xiquets de Valls amb el 2de8 net. Un castell que per ells iguala en dificultat com en confiança. Execució molt ràpida amb una pujada d’enxaneta meteòrica. Sense problemes a la pujada i amb un xic de rebregada a la baixada però amb la sensació de que la Colla Joves volia posar la directa per escriure la pàgina de la història dels castells que resta en blanc. Mentrestant s’apuntava el primer 2de8 net descarregat per Santa Úrsula.

Publicitat

Per la seva banda la Colla Vella atacava el 4de9 net. Un castell que no ha pujat tan ferm com en altres ocasions -portava molts canvis respecte els darrers- però suficientment confiat per no patir dificultats insalvables. Un xic tancat en els pisos de dalt segurament s’han notat els canvis que ha sofert la estructura però amb un tarannà tranquil la Vella s’ha anotat el seu segon 4de9 net descarregat de l’any, el quinzè del seu historial. Brutal.

La segona ronda de la Colla Joves ha estat l’antítesi de la primera. Llarga, feixuga… Plantejaven l’inèdit 3de9 sense folre però la canalla no estava del tot convençuda i han hagut de fer canvis en el titular, i s’ha notat perquè l’aixecador de l’intent vàlid no ha mostrat el pujar àgil ni convençut que li cal a aquest castell. L’han acabat desmuntant en un intent que no mostrava res a objectar fins al moment. Després d’una llarga deliberació, han optat pepl 4de9 amb folre, descarregat sense més problemes que obria una nova esperança a la colla vallenca.

La Colla Vella havia plantejat el 2de9 sense manilles en segona ronda, però l’intent desmuntat de la Colla Joves de 3de9 sense folre i la llarga espera, ha propiciat un canvi d’estratègia per atacar el 3de9 sense folre. I val a dir que em sento un privilegiat per escriure les següents línies perquè passaran a les hemeroteques de la història dels castells. Just després de descarregar el 4de9 sense folre la televisió entrevistava l’enxaneta de la Vella i a la pregunta “quin castell t’agradaria fer avui?” ell contestava que el 3de9. I potser aquesta era la clau d’aquest castell, una canalla ràpida i concedida per coronar el castell més fràgil de tots. Pujada sense novetats d’un castell que sembla dolç fins a l’entrada de dosos. Entrada de canalla més lents del que el cor ens bategava. Moments eterns, però el pom ja era tot dalt i només calia aguantar i parar tot lo que fins aleshores mai ningú havia pogut parar. Més moments eterns però en un any on la Colla Vella ha mostrat un domini excel·lent dels castells nets ha tingut el gas necessari per aguantar el temps just per carregar el castell. Esclat de la plaça en un moment històric en majúscules, un moment únic, un moment inèdit, un moment esperat per tot casteller. La Colla Vella coronava el primer 3de9 net i amb això queia l’últim gran bastió de l’àlbum de cromos del món casteller.

Hagués passat el que hagués passat a la banda de la Vella, la opció de la Joves era repetir amb el 3de9 net. Ferida d’orgull, la Joves ha afrontat el castell amb les mateixes virtuts i handicaps que els intents anteriors. Val a dir que el castell de la Joves ha presentat en tot moment millors sensacions que el de la Vella. Però pots tenir tots els trumfos a la baralla que si la canalla no té el dia no te’n duràs la mà. M’agradaria pensar en injustícia però com diu la dita antològica castellera “els castells els fa la canalla” i han arribat més lluny que mai i més bé que mai, però aquells segons d’or que no es poden perdre no se’ls pot permetre ni una colla que ara mateix té el millor tronc de 3de9 sense folre.
Però el gir de guió no l’esperava ningú i trencant tota lógica castellera, la Joves anunciava de nou el 3de9 sense folre. Només hi podia haver una explicació: podien millorar el factor canalla, i així semblava ser perquè recuperaven algun petit que en els intents anteriors no hauria volgut pujar. Pujada similar a les anteriors, potser sí rebregat una mica pel cansament i el desgast, però de seguida s’ha vist que podia reeixir, doncs el ritme de la canalla era bo i convençut. I ha passat només lo que havia de passar, lo que ha de passar quan tens totes les peces del trencaclosques es al seu lloc, lo que intuíem, lo que es mereixen, la justícia poètica d’una lluita contra un mateix, espolsar tots els fantasmes de moltes temporades d’un cop d’aleta, de mig segon de glòria que durarà eternament. Ara mateix a ningú se li passa pel cap si és el primer o el segon, han estat els dos junts en una mateixa diada i això potser era que realment ha de passar a la història.

Tercera ronda per la Vella per atacar el castell més “fàcil” per ells i quan diem fàcil només ho podem posar en un contexte d’haver vist prèviament el 4 i el 3 sense folre. El 2de8 net de la colla Vella és un insult a les teories de la gravetat de Newton, un gran interrogant sobre la bèstia indomable, un abús d’autoritat sobre un castell que no dir res sobre la seva execució és dir-ho tot. Potser només, i per més mèrit, dir que era un 2de8 net amb el luxe de canvis d’última hora amb repercussió zero sobre la seva habitual excel·lent execució.

En ronda de pilars la Colla Joves havia anunciat inicialment el pilar de 8, però un pic posades manilles han reculat per indecisió de la canalla, cedir el torn a la Colla Vella i passar a fer el pilar de set amb folre. En el torn dels rosats només podia ser completat amb el pilar de 8 amb folre i manilles per tancar un exhibició única de domini casteller, el pilar de 8 tampoc ha defraudat i amb una execució perfecte només amb una batzegada a la sortida de l’enxaneta, la Colla Vella ha completat l’actuació somiada.

Fi de festa per una Colla Joves que amb el pilar de set amb folre descarregat ha posat el punt i final a la seva millor diada de la història. Sense retrets, sense nassos arrufats, el pilar de set ha estat cirereta suficient per dibuixar uns somriures en les desfaixades dels vermells.

Sense puntuacions, sense números, sense amb pilar o sense pilar. La diada de Santa Úrsula del 2019 ha estat la millor diada de la història. I punt.

Vídeos:

Vídeo | Els primers 3de9 sense folre de la història

 

Publicitat

1 COMENTARI

  1. Bon dia,
    lo siento continuar en Castellano, pero soy de Alemania. Persiguiendo el fet casteller hace decadas ya aprendi entender bastante bien el Catalá – pero no escribirlo.
    Ese articulo de ustedes ha sido lo mejor que he leido sobre el fet casteller! De una forma estaba triste de no poder estar en la Plaza del Blat esa diada unica, pero por lo menos ver varios videos y comentarios grabados en directe me consolaron.
    La cirereta der los medios comunicativos ha sido este articulo – se puede ver que fuerza y importancia tiene (aun) la letra escrita: moltes gracies! He visto tambien con pell de gallina un video del cant conjunt der les dues colles vallences al final de la diada: moltes gracies Valls! Para mi esa gesta ha sido mes gran que un 3 de 9 sf descarregat y… domado!!!
    Alucinado, Olaf Nirrvek

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.