Divendres, 22 octubre 2021

El Wall Street Journal destaca l'auge dels castells a Catalunya des de l'inici de la crisi

|

- Publicitat -
12.12.2013 13:20h
ACN
El diari apunta que els castells s’han convertit en “un refugi de la inclusió” en la difícil situació que es viu a Catalunya

[dropcap]E[/dropcap]l diari estadounidenc The Wall Street Journal publica aquest dimarts un reportatge sobre la importància dels castells a Catalunya en l’actual context de crisi econòmica. Per al diari, els castells s’estan convertint en un “refugi de la inclusió en una època convulsa per a Catalunya”. Així, el periodista Matt Moffett explica des de Vila-rodona, a l’Alt Camp, que la tradició dels castells ha anat augmentant des dels anys 80 del segle passat però que “s’ha arribat a cotes màximes des del col·lapse de l’economia espanyola el 2008”. Moffett també destaca que el moviment independentista català té en els castells un dels “símbols més preuats” de distinció cultural amb la resta de l’Estat.

En un article titulat ‘Les torres humanes creixen a Catalunya mentre la crisi enfonsa Espanya’ el diari conservador The Wall Street Journal destaca que aquesta tradició es troba en una situació de creixement mai vista fins ara coincidint amb el “col·lapse” de l’economia de l’Estat. L’article recull que durant el 2013 s’han aixecat més de 10.000 castells a les places catalanes en comparació amb els 5.700 de fa cinc anys. Així mateix, destaca que mai havien existit tantes colles castelleres, clubs segons el diari, com hi ha avui.

Segons el periodista Matt Moffett, qui es va desplaçar a Vila-rodona (Alt Camp) per assistir a una diada castellera, els castells “estan prosperant com un refugi per a la inclusió en la convulsa època que viu Catalunya”. El reportatge explica que les colles castelleres reuneixen actualment gent molt diversa: joves, grans, nens, dones o immigrants, per exemple.

Per al periodista, els castells “s’han convertit en refugis per als joves aturats” i ho exemplifica amb el cas d’un noi a l’atur que forma part de la Colla Vella dels Xiquets de Valls que explica que formar-ne part “li ofereix alguna cosa a fer amb el seu temps lliure i contactes per a treballs ocasionals”.

Moffett també destaca que la crisi econòmica ha fet créixer un fort moviment independentista a Catalunya i afirma que els castells s’han convertit en un dels “símbols més preuats” de distinció cultural entre Catalunya i la resta de l’Estat.

Un altre dels punts per als quals els castells estan en auge, explica el diari, és l’augment de la seguretat. El rotatiu destaca que les colles castelleres assagen diversos cops per setmana per intentar reduir els accidents i la introducció del casc entre els nens.

Així mateix, el reportatge fa un repàs a la història dels castells des del seu sorgiment a finals del segle XIX. En aquest sentit, destaca que aquesta tradició “ha sobreviscut a una depressió, una sagnant guerra civil i a la llarga dictadura de Francisco Franco”. Amb tot, “els castells van començar el seu retorn després que Espanya recuperés les institucions democràtiques a finals dels 70”, diu l’article, que afegeix que gradualment va anar incloent la participació de persones de classe mitjana de les ciutats, dels immigrants i de les dones.

Finalment, el reportatge fa referència a la rivalitat entre colles castelleres i posa com a exemple, la dura competència que es viu entre les dues colles de la ciutat de Valls. Moffett explica que la rivalitat entre les dues colles es palpable cada dia “tant al forn de pa com a l’auto-rentat dels cotxes”.

 WSJ

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.