Divendres, 12 de agost del 2022

Setmanari digital i casteller

Dies d'història

El primer 2de9fm descarregat de la història

Aquest dimecres es compleixen 25 anys d’un dels grans episodis que l’època moderna ens ha regalat, el dia que es descarregava el primer 2de9 amb folre i manilles de la història.
El castell somiat i ideat pels Castellers de Vilafranca, però carregat pels Minyons de Terrassa el novembre de 1993, i posteriorment per la Colla Joves, va acabar sent dominat finalment per part de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, en el marc de la Santa Úrsula del 1994. Una gesta impressionant que va fer esclatar de valent una plaça del Blat entregada als rosats.

Es tractava d’un castell inèdit inventat pels Castellers de Vilafranca i portat a plaça a la diada de Tots Sants del 1989, sent el primer intent d’un castell amb folre i manilles del segle, però que després de diversos intents fallits en solitari els anys següents, se l’acabarien anotant a la primera els Minyons, coronant-lo en la seva diada el 21 de novembre de 1993, i l’any 1994 a la Mercè de Barcelona.
Aquell 1994 la Jove de Tarragona comença a despuntar amb els castells de 9 i assajant el que acabaria sent el primer intent de 5de9f de l’era moderna. En aquest context, al bressol dels castells es respirava una certa preocupació perquè, tret de comptades ocasions, tradicionalment qui marcava sempre la pauta en el món casteller eren els Xiquets de Valls.

Assaig de la Colla Vella previ al Concurs de Castells del 1994 (foto: Arxiu CVXV)

El ‘boom’ casteller del 92 fa aparèixer noves colles arreu del país i a les formacions existents s’incrementa el nombre de castellers, també a les files vallenques, que els motiva per assajar i optar pel 2de9fm en el marc del Concurs del 1994. Totes dues el proven per primera vegada sense èxit: a la Vella (que acabaria guanyant el certàmen a la Jove de Tarragona per només 13 punts de diferència) li cau a l’entrada de l’aixecador, mentre que la Colla Joves Xiquets de Valls el desmunta.
Els vermells, però, el proven pocs dies després al Vendrell i el carreguen, convertint-se en la segona colla de gamma extra del segle XX. El castell cau quan ja baixava l’aixecador i l’enxaneta es trobava a l’alçada de les manilles. Mai s’havia arribat tan lluny i demostraven que el 2de9fm tenia opcions per completar-se, quan molta gent ho veia impossible.

Canvis al folre

Primer intent de 2de9fm de la Colla Vella, Concurs de 1994 (Arxiu CVXV)

Amb el trofeu del Concurs de Castells del 1994 a les vitrines de la Vella, els rosats intensifiquen els assajos del 2de9fm. La prova al certàmen tarragoní, malgrat només col·locar el pis de dosos, va convèncer a la tècnica encapçalada pel Juan Romero “Juanatxo”, que s’estrenava com a cap de colla aquella mateixa temporada. No obstant, entre el primer intent i el previst per Santa Úrsula redissenyen el tronc intercanviant la posició de dos castellers: Un d’ells passaria de fer de terç a pujar al quart, i l’altre va baixar del quart al terç. Amb aquests retocs, només van necessitar un únic 2de8f, el que van portar un 12 d’octubre a Barcelona, per acabar pujant-lo un pis més a onze dies de Santa Úrsula.
A diferència que les altres formacions, la Vella utilitzava dues agulles al folre del 2de9 amb l’objectiu que les crosses de les manilles tinguessin més espai per col·locar els seus peus.

Santa Úrsula’94: Èxtasi rosat

Aquella Santa Úrsula es presentava apassionant. Ningú no es volia perdre els 2de9fm que les dues formacions van anunciar per la primera ronda, en una nova oportunitat per anotar-se el castell sostre del moment i, a la vegada, fer una demostració del prestigi vallenc. Si bé la Joves tenia l’avantatge d’haver-lo coronat feia una setmana, el sorteig de l’ordre d’actuació es va decantar per la Colla Vella. Els rosats hi van anar de cara, presentant un folre molt compacte i les manilles equilibrant els quarts amb certa comoditat. L’execució tira amunt amb convicció però es complica amb l’arribada del pom de dalt. Una de les claus va ser la canalla, que el corona i baixa rapidíssima, i tot i que s’entregira amb perill a la baixada, té corda i l’estructura es manté fins a completar-se per primer cop en la història. Lògicament, la plaça vallenca esclatava eufòrica per una gesta inèdita que esdevenia la més important aconseguida en l’era moderna.
Amb la pilota a la teulada de la Joves, i amb la pressió pel que la colla rival havia assolit, opten pel mateix castell i el torna a carregar, però aquesta vegada al límit i cedint sense opció a defensa instants després de l’aleta.

La Vella acabaria completant la millor actuació del moment, la primera amb tres castells de 9 descarregats, ja que afegeix 4de9f després d’un intent de 3de9f, construcció que completaria en repetició. La Joves també va anotar-se els dos castells de 9 bàsics, a més de l’esmentat 2de9fm carregat, fet que va permetre segellar una diada de luxe amb 6 castells de 9, i novament, amb els Xiquets de Valls donant un gran cop d’autoritat.

A dia d’avui en “Juanatxo” guarda molt bons records d’aquell 1994. Va estrenar un càrrec que mai no s’hauria imaginat ostentar -i no per manca d’experiència castellera- sinó, com ell mateix reconeix, pel fet d’haver que el càrrec comportava dirigir-se en públic o haver de representar la colla, “i això em frenava bastant”.
El viatge a Chicago, tornar a guanyar el Concurs i descarregar aquell 2de9fm “amb l’afegit personal que jo era el cap de colla i el meu germà pujava a quarts, tot plegat va ser inoblidable”. “Encara et diré més, sort que no vam aconseguir el 2de9fm al Concurs, perquè la satisfacció de fer un castell per primera vegada a la teva plaça i davant de tota la teva afició és molt més gran”, afegeix.

Primer 2de9fm descarregat de la història (Arxiu CVXV)