Dilluns, 28 de novembre del 2022

El mític 3de9 net es continua resistint

|

- Publicitat -

El més mític dels castells, el 3de9 net, es fa pregar i continua lluny de coronar-se. Aquest ha estat el principal objectiu d’un trepidant frec a frec entre les dues colles dels Xiquets de Valls per aconseguir un dels reptes pendents del món casteller.

La Santa Úrsula d’aquest migdia ha començat amb un una primera ronda màgica on s’han descarregat dos 4de9 nets, però a partir d’aleshores les coses s’han torçat. Novament la Joves ha deixat a mitges el 2de8 i la Vella s’ha atrevit amb un 2de9 amb folre que ha pujat ferit i trencant-se amb l’aixecador col·locat. Els rosats tampoc han pogut amb el 3de10 emmanillat.

Publicitat

La Joves ja ha passat a la història com la primera formació en portar a terme els tres castells nets en una mateixa actuació. Ha estat l’encarregada de donar el tret de sortida de la diada i ha escollit el 4de9 net, que abans de l’aleta ja han hagut de defensar una estructura amb defectes pels pisos superiors. La baixada ha estat dura però com al Vendrell mostrava corda suficent per descarregar-lo i finalment se l’han embutxacat.

La Colla Joves ha descarregat el segon 4de9 net de la temporada (Foto: Lins Griñó)

Passava la pilota i tota la pressió a la Colla Vella, que també ha optat pel ‘castell total’. Amb la garantia d’haver-lo completat en quatre ocasions aquesta temporada, el del rosats també ha exigit concentració i suor, però el ritme i la confiança han estat els seus millors aliats i també l’han descarregat. Per primera vegada Valls ha vist com les seves dues colles s’anotaven el 4de9 net en una mateixa actuació.

Els rosats han descarregat el 4de9 net per cinequena vegada aquest 2018 (Foto: Lins Griñó)

A continuació la Colla Joves s’ha enfrontat amb el 2de8 net. Des de l’agost la sort els ha girat d’esquena i ja no l’aconsegueixen domar. El pis de quints té dificultats per aturar les batzegades i avui segons després de l’aleta ha tornat a cedir. Per tractar-se d’un 2de8 la caiguda no ha estat gaire aparatosa i això els ha permès continuar amb el programa inicial.

Aleta del 2de8 net de la Colla Joves (Foto: Lins Griñó)

A l’altra racó de la plaça la Colla Vella s’ha aventurat amb el 2de9 sense manilles. Va ser la primera en portar-lo a plaça, el 2002, i després de l’excel·lent temporada que han firmat enguany, els rosats s’han permès el luxe d’apostar per construccions mai assolides per la formació. El castell, només coronat en tres ocasions pels Castellers de Vilafranca, l’han encarat amb un folre immens. L’han pujat a la primera però sense trobar la posició perfecta perquè els terços s’acomodessin, poc a poc el dos s’ha anat desgastant fins que s’ha acabat perdent amb l’aixecador col·locat.
Amb algunes baixes, la Colla Vella ha descartat el 2de8 i ha escollit el 3de10 amb folre i manilles en repetició. Però altra vegada s’han vist mancances a les manilles i s’ha acabat desmuntant a l’alçada dels setens, deixant la segona ronda en blanc. Fa dos anys que no el descarreguen i aquesta serà la seva espina clavada d’aquest magnífic curs.

La Colla Vella intentant el 2de9 amb folre (Foto: Lins Griñó)

Arribava el moment esperat de la Colla Joves per ensenyar tota la feinada que han abocat enguany amb el 3de9 net. Des del 2004 que no el portaven a plaça i durant la temporada havien creat molta expectació. Després de dos peus desmuntats finalment han sonat les gralles però els ha avisat molt aviat i han optat per baixar-lo a l’alçada dels sisens.
No caure ha estat important perquè a continuació l’han abordat un altre vegada. Si bé ha ensenyat millors sensacions, quan els dosos es penjaven a l’esquena dels sisens ha acabat fent llenya i fustrant les seves aspiracions. Ha quedat lluny, i tot i el treball que li han dedicat, continua sent aquella estructura tan delicada que no permet un mínim error. També perdent ronda, els vermells han completat el pilar de 6 per tancar la seva actuació, la millor d’aquesta Santa Úrsula.

Intent de 3de9 net de la Colla Joves (Foto: Lins Griñó)

En veure l’intent fallit dels seus rivals, la Colla Vella ha mostrat el seu caràcter i també s’ha enfrontat al 3de9 net. Al Concurs de fa dos anys van realitzar un dels millors intents que s’han vist mai, però avui, tot i pujar a un bon ritme, se’ls ha encargolat bruscament sense avís i s’ha perdut a l’entrada dels dosos. Després d’aquest desencís s’han anotat sense problemes el 3de9 folrat i s’han acomiadat amb el pilar de 6.

Moment en què es trenca el 3de9 net de la Colla Vella (Foto: Lins Griñó)

Ha estat una Santa Úrsula molt exigent però amb programes molt ambiciosos, saldant-se amb només tres castells descarregats més un de coronat. I així s’abaixa el telò de la temporada a Valls, certificant la delicadesa del 2de9 sense manilles i d’un 3de9 net que necessita molta inversió d’hores d’assaig però amb poca recompensa a plaça.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.