Dijous, 30 de març del 2023

El Concurs de Castells més obert dels darrers temps

Prèvia del XXVIII Concurs de Castells de Tarragona, diumenge 2 d'ocubre a les 10h (Tarraco Arena Plaça)

|

- Publicitat -

Torna l’esperat Concurs de Castells de Tarragona, quatre anys després de celebrar-se la darrera edició. La cita bianual, suspesa el 2020 per la covid, arriba amb les colles candidates a alçar el títol amb un potencial impensable ara fa uns mesos, tot i les dificultats pels gairebé dos anys d’aturada obligada. Tant és així el sorprenent nivell assolit, especialment en els assajos d’aquestes formacions, que els castells sense folre i els de 10 tornaran a ser les cartes guanyadores, com en les darreres edicions. La diferència però -i molt important a destacar- és l’escàs rodatge a plaça en castells d’una immmensa dificultat i que han de servir per encarrilar la victòria. I és que per completar una actuació guanyadora caldrà que les colles tirin de moltes estrenes en intents que en alguns casos no es fan a plaça des del 2019, i fer-ho, a més, en un emplaçament molt exigent com és la Tarraco Arena.
Hi ha moltíssima expectació però cal tenir molt en compte d’on es ve. L’estratègia a seguir, l’eficàcia i no concedir errors serà vital per qui vulgui coronar-se al punt més alt del podi.  

Les colles de Valls i els verds, les grans favorites

Publicitat

Tot plegat li afegeix molta incertesa en el que serà un dels concursos més oberts dels darrers temps, on tres colles es disputaran la victòria: les dues dels Xiquets de Valls, Vella i Joves, i els Castellers de Vilafranca. Els vallencs mantenen bona part dels mateixos troncs dels castells sense folre que ja feien abans de l’esclat de la pandèmia, tot i haver d’encarar canvis a darrera hora per baixes importants. D’altra banda, els del Penedès són la colla que més i diversa gamma ha protagonitzat aquesta temporada.

Dos colles debutants

Hi participaran un total de dotze colles, les millors segons l’índex classificatori (excepte els Minyons de Terrassa, que mai han participat al Concurs). Dues d’aquestes formacions debutaran en diumenge; els Moixiganguers d’Igualada i la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, aquests darrers classificats en tretzena posició, ocupen la plaça que deixen lliure els de Terrassa.  

Els objectius de les 12 colles 

Colla Vella dels Xiquets de Valls

Els rosats estan disposats a revalidar el títol d’actual campiona. 
Per aconseguir-ho, podrien optar pels tres castells sense folre, els mateixos amb els que va signar la millor actuació de tots els temps (descarregant el 2de8 i el 4de9, i coronant el primer 3de9 de la història, a la Santa Úrsula del 2019). El 2de8 el van coronar el passat 30 d’agost, per Sant Fèlix, i tot just el passat 18 de setembre el completaven al Primer Diumenge de Festes de Tarragona. Són els grans dominadors d’aquesta fàgil estructura i en la temporada de la tornada a la normalitat ho han demostrat novament. Les altres dues construccions seran una gran incògnita perquè suposaria els primers atacs de la temporada. Als assajos, però, han realitzat proves molt esperançadores, com les del passat diumenge col·locant l’aixecador al 3de9, el pis de dosos al 4de9, i completar sencer el 2de8, com han fet en repetides ocasions.
El 4de9 amb folre i pilar -que els va quedar en intent al Primer Diumenge- els pot servir per acumular punts, així com un 3de10fm que també han treballat en les darreres setmanes.

La Vella serà la tercera en actuar de les quatre caps de sèrie, per tant, sabent el resultat de de les altres colles candidates.

Possibles castells
2de8sf, 4de9sf, 3de9sf, 4de9fp, 3de10fm 
Millor actuació temporada 
3de9f, 2de8sf, i4de9fp, 4de9f, pde7f (Primer Diumenge de Festes)
Darrera posició al Concurs de Castells 2018
1a | 4de9sf, 2de8sf, 3de10fmC amb 9.690pts 

Castellers de Vilafranca

Els Castellers de Vilafranca són la colla amb més ventall de la temporada i l’única formació que enguany ha aconseguit una actuació amb quatre castells de gamma extra, entre aquests, el 3de10fm carregat a la Diada de Sant Fèlix. Un castell de 10 que esdevindrà la seva carta de presentació per recuperar el títol, i com en els darrers dos concursos, un possible opció de sortida. El 4de10fm es convertirà en l’altre gran objectiu. Els darrers 4de9f a plaça han presentat una alineació molt lleugera, i tan diumenge passat com ahir dimecres a la nit alçaven proves fins els sisens. El domini amb les manilles, que han freqüentat més que ningú, gràcies a la torre de 9 i el pilar de 8, s’ha planificat precisament pensant en aquests objectius de 10 pisos.
Una altra de les seves grans apostes seran els castells sense folre; el passat dilluns van sorprendre a tothom en descarregar el 4de9 sencer (a l’interior de la xarxa, una prova mai vista en un assaig) i col·locant l’aixecador de la torre de 8.
Els de Vilafranca també podrien utilitzar la carta del 5de9f, que enguany han completat en dues ocasions, així com la del 3de9f amb l’agulla, inèdit aquest curs.  

Els de Sisco Benet seran els primers en actuar d’entre les colles aspirants al títol.    

Possibles castells
3de10fm, 4de10fm, 4de9sf, Tde8sf, 5de9f, 3de9fag
Millor actuació temporada  
3de10fmC, 5de9f, tde9fmC, pde8fm (Sant Fèlix)
Darrera posició al Concurs de Castells 2018
2a | 3de10fm, 2de8sfC, i4de10fm, 2de9fm amb 8.070pts

Colla Joves Xiquets de Valls 

La Joves és una de les grans candidates a conquistar la TAP. No guanyen el Concurs des del 1992 i somien en endur-se el trofeu amb una actuació molt ambiciosa, també amb els tres castells sense folre com a principals objectius. El seu gran aval de l’any és el 2de8 sense folre -carregat, segons la colla, el passat 10 de setembre- i completat sencer en diverses ocasions als assajos, amb l’ajuda de la xarxa. Al seu historial compten amb 8 descarregats i ara volen fer-ho per primera vegada en un Concurs.
Tenen avançat el 4de9, al que ja han col·locat el pis de dosos diverses vegades. Els vallencs, que ostenten una gran estructura de tres, han abocat esforços en un 3de9 sense folre que ja van ser capaços de coronar el 2019, el segon de la història. Han completat el 3de8 net fins l’aixecador i col·locat el pis de sisens en diverses proves. Ara bé, han hagut d’afrontar un canvi important al tronc a causa de la baixa destacada d’un dels seus castellers titulars.
A banda d’aquestes construccions, la Joves tindrà en cartera el 5de9f, que ja va coronar per Sant Fèlix.

Els vermells actuaran en segona posició del seu grup, és a dir, a continuació dels verds i abans que la Vella.

Possibles castells
2de8sf, 4de9sf, 3de9sf, 5de9f, pde8fm
Millor actuació temporada 
3de9f, 5de9fC, id4de9f, 4de9f, pde8fmC (Sant Fèlix)
Darrera posició al Concurs de Castells 2018
5a | 2de8sfC, id4de9sf, id4de9sf, 3de9f, 4de9f amb 5.755pts

Colla Jove Xiquets de Tarragona

Temporada de transició a la Colla Jove amb l’objectiu de renovar els seus troncs, que ha requerit molt de treball fins a proposar-se els primers grans reptes del curs. Quan els castells de 9 han arribat, però, ho han fet assegurant al màxim i obtenint un gran rendiment. Es presentaran al Concurs -on han fet podi en les tres edicions anteriors- amb els dos castells de 9 bàsics i amb l’objectiu d’estrenar la gamma extra per la via del 2de9fm, castell que aquest any només l’han aconseguit completar els verds i coronar la Colla Vella. L’altra novetat que podrien oferir és la del 9de8, construcció inèdita aquesta temporada.
Els liles arribaran sent l’única formació que participarà en l’edició de diumenge sense saber què vol dir caure en tot aquest 2022.

La Jove serà l’encarregada de tancar les rondes del grup capdevanter.

Possibles castells
2de9fm, 9de8, 3de9f, 4de9f
Millor actuació temporada 
4de9f, 3de9f, 5de8 (Primer Diumenge de Festes)
Darrera posició al Concurs de Castells 2018

3a | 3de10fmC, 5de9f, 9de8 amb 7.090pts

Xiquets de Tarragona

Si hi ha una colla capaç de reiventar-se constantment, són els matalassers. L’any previ a l’inici de la pandèmia van perdre la categoria de 9 i patien dificultats per mantenir la gamma alta de 8. Aquest 2022 han capgirat la situació i hi arriben dominant el 5de8 i el 2de8 folrats, a més de l’important recuperació del 3de9f, un castell de 9 pisos que no completaven des del 2018. 
Un gran paper que els empeny a aspirar al 4de9f i signar la tripleta màgica, la mateixa actuació que al Concurs del 2018 els va situar com la sisena colla classificada.

Possibles castells
3de9f, 4de9f, 5de8, 2de8f, 7de8
Millor actuació temporada 
5de8, 3de9f, 2de8f (Primer Diumenge de Festes)
Darrera posició al Concurs de Castells 2018
6a | 3de9f, 5de8, 4de9f amb 4.000pts

Moixiganguers d’Igualada 

S’estrenen en la sessió de diumenge i són una de les grans sensacions de la temporada. Els d’Igualada arriben assolint el seu màxim nivell, inclús millor abans que l’esclat de la pandèmia. És així perquè enguany han recuperat i consolidat el 5de8 (en porten quatre), mentre que el 2019 no en van fer cap. A més, el passat dissabte a Reus completaven el primer castell de 9 de l’any, un 3de9f amb molta autoritat. Dos castells sostre de la colla que de ben segur voldran encadenar diumenge, deixant algunes opcions per la possible estrena del 4de9f, que mai han intentat. Diumenge a la Diada de Sant Miquel van col·locar tot el tronc per primera vegada, però la prova es va acabar enfonsant a la sortida dels sisens. A manca d’un darrer assaig, només l’atacarien si hi veuen possibilitats.

Possibles castells
3de9f, 5de8, 2de8f, 4de9f, 7de8
Millor actuació temporada 
5de8, 3de9f, 2de8f (Diada de la Misericòrdia a Reus)
Darrera posició al Concurs de Castells 2018
8a | 5de8, 2de8f, 3de9f amb 3.460pts 

C.C. de Sant Pere i Sant Pau

La gran progressió de la colla i la plaça que deixen lliure els Minyons de Terrassa els ha col·locat a la sessió de diumenge, on els del barri cooperativista jugaran per primera vegada amb les colles grans. D’aquesta manera, Tarragona tindrà per primera vegada tres representants a la sessió de diumenge. Els de verd ja han completat els castells de la clàssica de 8 i el pilar de 6, i ara volen fer una passa més: tenen els folres del 2de8 i el pilar de 7 a punt, que no fan des del 2019, i els genera molta il·lusió l’estrena d’un castell inèdit per l’entitat i que si tot va bé provaran aquest diumenge; el 3de8 amb l’agulla.

Possibles castells
3de8ag, 2de8f, pde7f, 3de8, 4de8
Millor actuació temporada 
3de8, 4de8, 2de7, pde6 (Sant Magí)
Darrera posició al Concurs de Castells 2018
16a | 3de8, 4de8C, 2de7 amb 1.855pts

Capgrossos de Mataró

Any complicat per la colla del Maresme, també obligats a reinventar els seus troncs. Un exemple és l’assoliment del 3de8, tot just descarregat fa pocs dies per primer cop en aquesta temporada. No han pogut superar el sostre de la clàssica per diversos motius, però tot i això, es mostren convençuts d’aconseguir-ho al Concurs. Treballen castells com el 2de8 amb folre i el 5de8, així com els castells de 9 bàsics.

Possibles castells

3de8, 4de8, 2de8f, 5de8, 3de9f, 4de9f
Millor actuació temporada 
4de8, 3de8, 5de7 (FM Esplugues)
Darrera posició al Concurs de Castells 2018
4a | 3de9f, 2de9fm, 5de9f amb 6.040pts

Castellers de Sants

Els de Sants són una de les grans colles que s’ha dedicat a picar molta pedra en l’any de la tornada a la normalitat, aplicant el seu conegut lema de ‘feina de formiga, força d’elefant’. De moment, la clàssica de 8 és la seva millor actuació de la temporada -l’han signada en dues ocasions- i possiblement serà l’actuació que escullin per aquest diumenge. Si hi ha alguna possibilitat d’estrenar alguna construcció de més entitat serà el 2de8 amb folre, que podria obrir les portes a reptes superiors per a finals de temporada en castells com el 5de8 i els de 9 pisos.

Possibles castells
3de8, 4de8, 2de7, 2de8f
Millor actuació temporada 
3de8, 4de8, 2de7 (FM St. Cugat)
Darrera posició al Concurs de Castells 2018
7a | 3de9fC, 3de9f, 2de9fmC, 4de8 amb 4.000pts

Castellers de Barcelona

Als barcelonins la pandèmia també els ha passat factura i els ha obligat a repensar els seus troncs. Arriben amb tres clàssiques de 8 com a millor actuació de l’any i diumenge podrien superar-se gràcies a l’estrena del 2de8 amb folre. També han enfocat els objectius en els castells de 9, especialment en el 4de9 amb folre, però en prinicpi no arribaria a temps pel Concurs.

Possibles castells
3de8, 4de8, 2de8f, 2de7
Millor actuació temporada  
3de8, 4de8, 2de7 (Diada 40 anys del Carro Gros)
Darrera posició al Concurs de Castells
11a | id4de9f, 4de9f, 2de8f, id3de8, 3de8 amb 3.080pts

Xiquets de Reus

La desafortunada caiguda del 3de8 carregat tot just fa un mes a la festa major d’Igualada, minuts després d’estrenar el 2de8f, va trencar la bona progressió dels de la camisa avellana. Els ha obligat a repensar els poms de dalt i aparcar aquests dos castells, així com altres objectius més ambiciosos amb els que pretenien presentar-se al Concurs. Malgrat les adversitats, s’estan refent fins al punt que, en funció dels darrers assajos, aquest diumenge podrien tornar a plantejar-se la tripleta de 8. Si no arriba a temps, el que resta de temporada els podria donar altres oportunitats.

Possibles castells
4de8, 3de8, 2de8f
Millor actuació temporada 
4de8, 2de8f, 3de8C (Festa Major d’Igualada)
Darrera posició al Concurs de Castells 2018
8a | 2de8f, 3de9f, 5de8 amb 3.460pts

Castellers de Sabadell

La temporada no està sent l’esperada per als Castellers de Sabadell, que en la darrera edició del Concurs coronaven els dos castells de 9 bàsics. Lluny d’aquell nivell, s’hi presentaran amb el 4de8 com la millor construcció de l’any. Els saballuts, però, volen donar-se una altra oportunitat amb el 7de8 que van deixar en intent a Barberà i aquest podria ser el seu gran objectiu per el Concurs. També han assajat el 9de7, castell que la colla no porta a plaça des del 2017.

Possibles castells
4de8, 7de8, 5de7, 9de7
Millor actuació temporada 
4de8, 5de7, 7de7 (Diada del Tèxtil)
Darrera posició al Concurs de Castells 2018
13a | 7de8, 3de9fC, 4de9fC, 4de8 amb 2.845pts

Participa a l’enquesta | Qui guanyarà el Concurs de Castells?

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.