Dilluns, 13 gener 2025

‘El 9de8 i la Gamma Extra’

|

Jordi Andreu | Analista casteller i excap de colla dels Xiquets de Tarragona

[dropcap]S[/dropcap]embla ser que des de l’àmbit periodístic, es va anomenar gamma extra als castells superiors al 3 de 9 amb folre. Això devia ser cap allà a mitjans dels 90, quan aquests castells es començaven a veure, i que englobava bàsicament quatre construccions: el 2de9 i el pilar de 8 amb folre i manilles, el 5de9 amb folre  i el 4de9 amb folre i agulla,  a més del poc freqüent  3 de 8 aixecat per sota. Gairebé una dècada més tard, s’afegiria a aquest grup el 3 de 9 amb folre i agulla. Amb això, se suposa que els castells superiors a aquests, com els castells sense folre i el monstre dels 10 pisos, també ho serien. De totes maneres, a aquests últims potser se’ls hauria de rebatejar com a superextres o d’alguna manera que els diferenciï d’aquests primers que he anomenat. Amb això, uns anys després es fa el 9 de 8, puntuat en el concurs i en taula 2.0 per sobre del 3 de 9 folrat. Durant molts anys aquest debat no ha existit, sobretot per la poca freqüència del 9 de 8, però ara amb la irrupció d’aquest castell, enguany ja fet per tres colles i gairebé sempre descarregat, ha provocat la discussió de si el 9 és de gamma extra o no.

Publicitat
Perquè per sobre i no a partir de…?

La definició de gamma extra (GE) de que sigui qualsevol castell per sobre del 3de9 amb folre, és el que porta a aquesta interpretació que desperta el debat. Si la seva definició fora que GE seria qualsevol castell a partir del 2 de 9fm, el menys difícil de tots aquests, la discussió ja no tindria gaire sentit.
Però, qui diu que aquesta definició, de no sé ben bé qui, és així i inamovible? D’aquesta manera, els defensors de que el 9 és GE s’aferren a aquesta definició per mantenir el seu argument.
Per tant, per debatre aquesta qüestió, girem sobre una definició que no apareix en cap lloc, com tantes i tantes coses del món casteller. La definició de GE, crec que sols serveix com argument periodístic per posar en valor una actuació, i per diferenciar els diferents nivells i dificultats que pot tenir una actuació.
Per tant, si la suposada definició de GE, fora que seria qualsevol castell a partir del 2 de 9fm, aquesta discussió ja no existiria.

Diferents grups de GE

Dintre dels castells considerats de GE, també seria just que hi haguessin diferents nivells. Per exemple, estaríem d’acord que el 3 o el 4 de 9 amb agulla, serien uns castells més difícils que el 2 de 9fm. Ja no diguem si aquest 2 el posem en la mateixa categoria que els castells nets i els de 10 emmanillats.
Podria ser que el problema principal és que la diferència entre el 9 de 8 i el 2 de 9fm, es considera gran que la que podria haver-hi entre el 2de9fm, i el 4de amb agulla? Doncs jo m’atreviría a dir que si, que aquí rau el quid de la qüestió d’aquesta discussió.
Posats a filar prim, els GE es podrien dividir en diferents subgrups. El 2 de 9  i el pilar de 8 amb folre i manilles, serien el primer. Després vindrien el 5de9 amb folre i els dos castells de 9 amb agulla. Més endavant ja trobaríem el 2 de 8 i el 4 de 9, ambdós sense folre, i el 3de10fm.

El valor del 9 de 8

Amb tot això que he exposat, penso que el 9 de 8 no estaria en el grup dels GE, perquè el trobo més proper al 3 i 4 de 9 amb folre, que no pas al 2de9fm. Però amb això no li trec cap mèrit ni dificultat. No entenc que les actuacions es puguin catalogar en funció de si s’han fet un, dos o quatre gammes extres. Les actuacions en que el 9 de 8 l’hem vist descarregat, i que en els mitjans se l’ha comptabilitzat com a extra, no té menys valor pel fet que jo, en l’intent d’agrupar per dificultats aquests grans castells, no el consideri de GE.

9de8 collavella
9de8 de la Colla Vella Xiquets de Valls a La Bisbal del Penedès, el 15 d’agost passat (Foto: @Castellistica)
Les raons tècniques del 9 de 8

Sobre la seva posició en la taula de puntuació del concurs, la 2.0, si que em sembla que està ben situat, just per sobre dels castells de 9 bàsics. En colles que controlen bé la tripleta màgica, crec que el 9 de 8 ha de ser un castell que poden dominar amb una relativa comoditat més propera a aquest nivell de tripleta, que no pas als castells ja considerats de GE. Una de les claus per les que considero que aquest castell està en aquest punt, és que en l’estructura central del 9, el 3 del mig, no està tancat per dalt amb uns dosos. En colles d’aquest nivell, un 3 de 8 fins a quints, tot i el moviment que els ve del darrera per part de les estructures de 2, em sembla força assumible. La principal dificultat és reunir tants castellers d’aquest nivell, tanta canalla de nivell de 5 de 8, i que la colla tingui suficient potencial posat en comú per provar aquest castell, i que tot això, que no és poc, funcioni perfectament bé i amb la sincronització necessària.

Conclusions

El fet de que no consideri aquest castell de gamma extra, no és en cap cas, per treure-li cap mèrit a la dificultat que ja té aquest castell. Té més a veure en la valoració que en faig dels castells que estarien per damunt d’aquest 9. No em sembla just que el 9 de 8 tingui la mateixa catalogació que aquests 4 fantàstics castells (2 de 9fm, pilar de 8fm, 5 de 9f i 4 de 9fa.)
També penso que aquest debat és més una necessitat periodística per mirar de catalogar, etiquetar i valorar els castells d’alguna manera per la seva pròpia necessitat explicativa de les actuacions. Qualsevol actuació, serà igual de bona si s’han fet dos gamma extra, si un d’aquests és el 9 de 8.
Pel meu gust, el 9 continuarà sent un castells fantàstic de veure, sigui o no de gamma extra.

(publicat a directe!cat el 20 de desembre de 2012)

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.