Dilluns, 25 octubre 2021

Dia d’estrenes per celebrar els vint-i-un anys grisos

|

- Publicitat -
11.05.2014
Marc Febrer | Barcelona
Un aniversari sempre és una fita que toca celebrar com cal i els Castellers de Sants, que divendres dia 9 de maig feien oficialment els vint-i-un anys des de la seva presentació aquell maig de 1993, ho han fet durant aquest cap de setmana

[dropcap]L[/dropcap]’actuació de l’aniversari s’ha celebrat aquest diumenge a la Plaça de Bonet i Muixí, el feu dels Castellers de Sants que com cada any ha presentat un aspecte envejable.
El nombrós públic assistent ha anat ocupant les escales de l’Església de Santa Maria de Sants, que serveixen de grades, o han cercat la fresca i l’ombra oferta pels arbres. L’actuació ha començat ben puntual a les 12:00 amb la presència dels Castellers de Sants, dels Capgrossos de Mataró, colla fixa en el cartell de l’actuació, i dels Xiquets de Tarragona que han tornat a Sants després de setze anys.

Amb els pilars d’entrada s’ha donat el tret de sortida a l’actuació que han obert els Castellers de Sants amb el 3de8. El castell, com en l’actuació de vigílies, no ha presentat cap problema i s’ha descarregat amb total seguretat. El plat fort pels de la camisa grisa s’ha presentat en la segona ronda quan s’ha tancat la primera soca de la temporada. El castell, el 2de8 amb folre, ha pujat apamat i amb unes mides molt bones, no ha semblat en cap moment que fos el primer de l’any. Han tancat l’actuació descarregant el 4de8, castell que el ha presentat una mica de batalla en un dels pilars.

Els segons en actuar han estat els Capgrossos de Mataró que s’han presentat a plaça amb ganes de fer un pas més i oblidar la petita ensopegada de la setmana anterior a Figueres. Així els del maresme han descarregat en primera ronda un altre 4de8. En segona ronda han atacat el segon 3de8 de la temporada que tot i que ha pujat amb molt bon ritme i unes mides molt correctes ha patit una forta rebrincada al pis de quarts que l’ha fet acabar saltant per dalt quan l’acotxador es disposava a sortir. Després de la caiguda han optat pel 2de7, descartant d’aquesta manera l’estrena del 2de8 amb folre, un 2de7 que han dominat perfectament.

xiquets
Els Xiquets de Tarragona han estrenat aviu el 2de8 amb folre, el més matiner del seu historial (Foto: Paula Arbeloa)

Per la seva banda els Xiquets de Tarragona, que han desplaçat fins a Barcelona un bon nombre de camises, han sorprès estrenant d’una tacada el 3de8 i el 2de8 amb folre més matiner. Els de la camisa ratllada han començat l’actuació amb la mirada fixada en el 3de8, castell àgil i ràpid que no els ha fet treballar gens. Han continuat la seva actuació amb el 4de8 que han descarregat després de fer-ne un intent desmuntat ja que se’ls havia tancat en excés al pis de quarts i quints. Han finalitzat la seva actuació descarregant el primer 2de8 amb folre del seu curs, un castell que divendres a assaig els va donar molt bones sensacions i que no han dubtat a intentar després de descarregar els dos castells bàsics de vuit. El 2de8 matalasser s’ha treballat especialment a la baixada, on han hagut de defensar-la.

Dos pilars de cinc i quatre pilars de quatre simultanis i per acabar fent pujar un pilar de 4 caminant per les escales de l’Església de Santa Maria han tancat l’actuació dels locals, quatre pilars de 4 i un de 5 per part de Capgrossos i vano de 5 dels Xiquets. Tot plegat una actuació ràpida i àgil, que ha durat poc més de dues hores,  malgrat l’intent desmuntat i l’estona que l’acutuació ha estat aturada després del 3de8 carregat pels Capgrossos, però tot plegat, amb un molt bon ambient casteller a plaça i amb públic fidel que ha aguantat el dia calorós que ha fet.

 Crònica de vigília

Després d’uns anys en què les vigílies d’aniversari es varen celebrar davant del local social de la colla la Plaça d’Osca, al bell mig de Sants, ha esdevingut una plaça de referència castellera tan per als veïns i veïnes del barri com per als Borinots que sempre que poden hi duen les seves construccions. Com cada any l’ambient a plaça a quarts de set de la tarda d’aquest dissabte passat va ser el previst: un elevat nombre de públic que omplien les terrasses plenes a vessar i un nombre elevat de camises castelleres preparades puntualment.  Sense pilars d’entrada els Castellers de Sants van obrir plaça amb el 2de7, un castell que des de fa unes temporades mostren el dia abans de l’Aniversari, per en segona ronda descarregar un altre 3de8 que va mostrar unes mides molt correctes i que van tenir molt controlat en tot moment. Van tancar l’actuació amb el primer 7de7 de l’any i un vano de cinc.

A plaça també hi havia la Colla Jove de Castellers de Sitges, una colla amiga amb qui els de Sants mantenen molt bona relació. Els del Garraf van descarregar sense cap complicació el 4de7 i el 4de7 amb l’agulla en les dues primeres rondes i van desmuntar el 3de7 amb l’agulla degut a la indecisió de l’acotxador que es va fer enrere quan es trobava darrere del pis de dosos. En ronda de repetició van descarregar el 3de7 per acabar tancant la seva actuació amb dos pilars de 4 simultanis.

Les vigílies, però, no van acabar aquí doncs com ja es tradició les Borinotes de Sants van sorprendre el públic assistent a plaça descarregant sense cap tipus de problema el 3de6 amb l’agulla i el 4de6 amb l’agulla de manera simultània.

Aquest fet que a priori pot semblar intranscendent pren una major importància si es té present que totes les posicions del castell, des de la baixa fins a la grallera i la tabalera, són ocupades íntegrament per les dones de la colla que reben l’ajuda de les dones del barri i de les de l’altra colla convidada a plaça. Una fita a l’abast de molt poques formacions que demostren i donen rellevància al paper que la dona té dins de la colla Santsenca.

Publicitat

1 comentari

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.