Diumenge, 28 de maig del 2023

Cugat Comas: “No mereixem més del que hem fet avui”

|

- Publicitat -

A l’acabar l’actuació de Les Santes mantenim una conversa amb Cugat Comas, que en les segones Santes com a cap de colla dels Capgrossos ha tornat a portar a plaça dos castells de gamma extra. Ha revalidat la torre de 9 però sobre el 5de9f reconeix que li faltava assaig.

Amb què ens hem de quedar amb l’actuació d’avui?

Ens hem de quedar en com costen tots els castells i en aquest sentit han reeixit la majoria dels que hem intentat. El 3de9f m’ha agradat bastant, la torre de 9 no m’agrada fer-la així, és obvi, l’hem defensat molt i també compta, és una experiència però també és indicatiu de què segurament no l’hem treballat prou bé. A plaça el diumenge no passa gairebé res que sigui casualitat, sinó que tot ve d’unes causes. El 5de9f no l’hem lligat prou bé cap dels dos i he preferit evitar una caiguda que ens pogués condicionar més enllà. Estic molt content del 4de9f de cinquena ronda, no som una colla bregada com les que avui ens acompanyaven i després de 4 rondes, fer el 4de9f quan a vegades és un castell que deixem una mica així de la mà de Déu… Estic molt content!
Pel desgast, el pilar no l’hem fet de 7 però crec que és un pilar de 6 que transmet molta força i està agafant molta confiança.

Publicitat


Amb aquesta actuació és aquí on volies arribar?

Durant tot el primer tram d’aquest any és el màxim a què aspirava, fer 4, 3 i torre de 9. Al 5de9f -l’únic que l’any passat va anar bé-, però ho he plantejat a la colla de què em faltaven proves per estar convençut de dur-lo a plaça. Si peco d’alguna cosa és de conservador i d’exigent i en aquest sentit l’última setmana d’assajos sí que ha estat espectacular i crec que s’havia de portar a plaça. S’ha vist que es podia portar a plaça, segurament s’ha vist que no estava prou polit.

Veniu d’un èxit brutal d’un 2017 amb el 5de9f, 2de9fm… Costa contenir la colla?

A mi m’agradaria que em costés contenir la colla. Crec que ara ja ho podem dir; els Capgrossos no hem demostrat aquest any tenir la voracitat que hauria de tenir una colla que ve d’on ve, d’un any passat pràcticament sense caure, que se li obren portes… Sinó que s’ha repetit una mica la història, i això és el que a mi com a cap de colla em fereix més, i és que després d’una gran època d’èxits, ni que sigui generacionalment o a nivell d’implicació, hi ha una baixada de marxa. No arribavem a Les Santes com l’any passat i en aquest sentit em quedo molt amb pau amb el què he vist. Sincerament, no mereixem més del que hem fet avui.

Perquè creus que hi ha aquesta baixada?

Hi ha molts factors, segur que ens equivoquem estratègicament des de la direcció, segur que des de la junta es poden fer més polítiques, però segur que estem fent alguna cosa malament a nivell de transmetre la necessitat de la permanència. És una passada veure una taca blava el dia de Les Santes però és desesperant quan penses que normalment tens la quarta part treballant. Els agraeixo molt als que venen avui però crec que potser massa gent ha fet una passa enrere o al costat quan no tocava. M’autoretrec no haver fet una mena de política anticíclica en aquest sentit, però també crec que si sortim avui de plaça havent fet el que hem fet i amb ganes de més, espero que sigui una guspira que encengui alguna cosa.

Sembla que és una màxima generalitzada que aquesta temporada passa a moltes colles; el cansament de la gent. Pot ser que es toqui de peus a terra i saber que no es pot estrènyer sempre a tothom?

Segurament el “xiringuito” que tenim muntat tots plegats ha de decrèixer o s’ha de racionalitzar d’alguna manera a nivell de calendari. Jo no sóc un gran fanàtic de les divisions entre zones castelleres, però també crec que a Mataró tenim molta gent que culturalment s’agafa els castells com un hobby temporal. Si cada any ens entren 100 persones noves a la colla potser se’n queden 20, i 80, no. Tenim un fluxe permanent en el qual ens costa molt estabilitzar una base.
Ens haurem de connectar, confio que la colla sàpiga fer un aprenentatge d’aquestes Santes que estic segur que amb els dies les valorarem. És el tercer any seguit que descarreguem gamma extra, per tant crec que a nivell de colla, encara que sigui més de gota a gota en comptes de ruixat com ens agradaria, també crec que és important.

Les actuacions exigents del setembre potser les teniu molt a tocar del Concurs i parlar del Concurs és parlar de coses importants.

Si, tenim un setembre que òbviament els anys parells és molt de clau d’aproximació cap al Concurs, però també és un setembre estrany perquè tenim baixes confirmades. Serà un setembre bastant més de laboratori que de plaça en aquest sentit. Però tenim una aproximació molt bona al Concurs amb Esplugues, El Prat i Lleida i gairebé haurem de fer un stage de pretemporada.

Però no es pot arriscar molt a tocar del Concurs…

No, no es pot arriscar però òbviament s’han de rodar les estructures. A ningú se li escapa que avui hem fet dos intents desmuntats de 5de9f havent fet només dos 5de8. Segurament que encara que potser el 5de8 no el podrem fer fins a Esplugues, si volem fer el 5de9 al Concurs, hauríem de fer més el 5. Hi han moltes coses que hem d’aprendre en positiu de com ha anat aquest primer tram.

Et conformes acabar com la temporada passada?

I tant, ara mateix sí. Sobretot en el sentit de l’efectivitat, d’evitar el màxim les caigudes, és del que estic més content d’avui. Crec que qualsevol dels dos 5de9f d’haver-los tirat amunt hagués pogut tendir a caure i això és el que volem evitar. D’altra banda crec molt amb aquest pilar, em transmet moltes coses positives. Avui no l’hem pogut fer de 7, veurem quan el podrem fer de 7. Això als Capgrossos ho tenim; ens costa treure el pilar però quan el treiem ja el veiem damunt d’un pastís o dos, crec que descarregar el pilar de 8, que hem intentat tres vegades i no l’hem descarregat mai, ens ha de motivar molt.

Sé que insisteixes amb la manca de gent, però aquesta aproximació al castell de 10 algun dia se’t demanarà… 

Sembla que se li haurà de demanar a algun altre cap de colla (riu). Veig més lògic que se’m demani amb una cadència com la del segon tram de l’any passat, que enllaces manilles amb una certa regularitat. Tot i que la torre avui ha perillat més per a dalt, també s’ha vist que folre i manilles que no havien pogut assajar prou. Crec que potser estem encarats a fer-lo algun dia (el castell de 10) però encara no hem començat a caminar i l’aproximació serà lenta.
Ja et dic, em sembla que li tocarà a algú altre fer-ho.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.