Dimecres, 16 Octubre 2019

Colles en formació

Cada cap de setmana ens trobem amb colles que no poden fer una actuació complerta (entengui’s de 3 castells) de castells de 6. Llavors s’entra en un debat de si s’hauria de sortir a actuar o no sense aquest nivell mínim. Alguns ho exigeixen, d’altres es justifiquen i de ben segur tots tenen la seva part de raó, tots!

Ara bé, a mi m’agradaria anar una mica més enrere i intentar buscar el pecat original d’aquestes situacions, en què suposo que tots estarem d’acord que ningú desitja. Ni tan sols els castellers de les colles que es troben fent aquestes actuacions.

   

A la Coordinadora de Colles Castelleres existeix el concepte de colla en formació, en què se l’ajuda i se l’assessora en tot el referit al fet fundacional d’una colla, pel que fa a les assegurances, estatus i tot el tema legal i burocràtic que comporta. Aquest cap de setmana passat es va fer una jornada completament referida a aquests temes de gestió administració, directiva, etc. Una formació, un assessorament que em sembla absolutament necessari.

En canvi no se’ls dona cap assessorament al fet més important, que és fer castells. Colla en formació, però cap formació de castells pròpiament dits i això considero que és una gran contradicció. No hi ha formació tècnica castellera i crec que aquest buit, aquesta mancança, hauria de mirar d’omplir-se d’alguna manera per evitar veure segons quines imatges habituals en castells menors i així poder deixar de dir aquell tic tan recurrent de: “i la Coordinadora què fa?”.

És clar que ja s’espavilen i demanen ajuda a algun conegut o saludat d’una altra colla i que els doni un cop de mà als assajos en aquests aspectes més inicials. Una ajuda solidària, lloable, però que potser no té prou fonament o concreció tècnica específica. Penso que de la mateixa manera que en el tema preventiu mèdic i en l’aspecte directiu la Coordinadora té la seva estructura assessora, en el camp més casteller tècnic no n’hi ha, deixant així de banda el tema que hauria de ser més important en la nostra activitat, que és fer castells.

Jordi Andreu
Analista i Casteller

   

Segueix-nos a les xarxes socials:

FER UN COMENTARI

Escriu el teu comentari
El teu nom

Opinió

Maltractem el 2

Article d'opinió de Jordi Andreu

10 adjectius pel Sant Fèlix 2019

Article de Cugat Comas