Dijous, 08 de desembre del 2022

Classificar les colles…sense punts

|

- Publicitat -

Carles Esteve | Periodista casteller

[dropcap]A[/dropcap]vui falta un mes per saber quines seran les colles que competiran al Concurs de Castells 2014. Seran 42 dues colles repartides en tres jornades i distribuïdes per un sistema complex, comptabilitzant les tres millors construccions de les cinc millors diades des de l’1 de setembre del 2013 fins al 31 d’agost del 2014.

Publicitat

El fet de comptar diades del darrer trimestre del 2013, sense límit, fa que la classificació no reflecteixi l’estat real de les colles. Una mesura que pretén equilibrar els calendaris diversos del món casteller amb una interanualitat que no contempla que durant l’hivern les colles canvien, i molt. Es podria ajustar aquesta distorsió posant un límit a les diades comptades de l’any anterior al Concurs, evitant que algunes colles es classifiquin gràcies a tres o quatre actuacions de la temporada passada. Actuacions que en la majoria no es van produir en l’interval d’entre l’1 de setembre i el primer diumenge d’octubre. També podria ser una altra opció: comptar l’any en curs i tan sols el setembre de l’any anterior.

En tot cas, l’opció que veig més clara i revolucionaria seria classificar les colles pel nivell demostrat a la plaça en l’any en curs. Cert és que algunes colles descansen a l’agost, però molts d’elles comencen més d’hora que les que actuen a l’estiu.

El diumenge podria ser per les colles de 9, el dissabte per les colles de 8 i a Torredembarra les de 7. Amb aquest criteri, i aplicant els talls oportuns de nivell, el Concurs d’engany quedaria avui així:

  • Diumenge, colles que hagin descarregat un castell de 9 (a partir del 4de9f): 10 colles, incloent-hi Minyons de Terrassa.
  • Dissabte, colles que hagin descarregat un castell de 8 (a partir del 4de8): 12 colles.
  • Torredembarra, colles que hagin descarregat com a mínim dues construccions diferents de la gamma alta de 7 (a partir del 4de7a): 16 colles.

La competició segur que seria més igualada, sense colles desubicades per culpa de la suma arbitraria de punts. Les colles i afeccionats sabrien en tot moment on estan, prescindint dels punts. Una altra qüestió és com prescindir dels punts en el dia de competició, en aquest sentit també és possible però això us ho explico un altre dia.

 calculadora

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.