Setmanari digital i casteller

Dissabte, 21 maig 2022

Castellers de Vilafranca, 50 anys a Sant Fèlix

|

- Publicitat -
Juli Selma | Vilafranca del Penedès

La relació dels Castellers de Vilafranca amb Sant Fèlix s’inicia l’any 1965 quan la colla va aconseguir un nivell casteller equiparable al de les millors colles del moment. Els Verds, que havien nascut al 48, van haver d’esperar 17 temporades abans no van poder gaudir de l’honor i el privilegi que representa participar en la Diada cabdal de la temporada castellera. D’ aquesta manera, aquest any es compleixen 50 participacions dels Verds a la Diada de Sant Fèlix, on els de Cal Figarot han maldat sempre per portar els millors castells cada any. Això ja es veu en les primeres participacions dels Verds en la Diada del dia 30, i així anem trobant el primer 4de8 descarregat de la colla l’any 1971, el primer Pilar de 6 descarregat de la colla el 1972 i el primer 3de8 descarregat l’any 1974. Al 85 arribaria el primer 5de8 i, finalment al 89 el primer castell de 9 descarregat pels Verds també per Sant Fèlix, d’aquesta darrera fita es compleixen enguany 25 anys.

primer 4de8 castellers de vilafranca
1971. Primer 4de8 descarregat pels Castellers de Vilafranca (Foto Josep Maria Petrus).

 

Publicitat

Arriba la Gamma Extra i ho fa per Sant Fèlix

Els Castellers de Vilafranca han demostrat sempre un gran esperit innovador i una il·lusió per portar el món casteller a recuperar els vells mites del segle XIX i per aconseguir nous reptes amb castells que no s’han provat mai. El primer d aquests castells que van intentar va ser la torre de 9 amb folre i manilles, castell que van provar per primer cop per Tots Sants del 1989 i que van seguir provant sense sort en els anys vinents. L’èxit arriba per Sant Fèlix del 1995 en una Diada que quedarà gravada per sempre en tots els afeccionats castellers. Els Castellers de Vilafranca aconseguien la millor actuació de la Història fins aquell moment amb el 4de9f, la tde9fm, el 3de9f carregat i el pilar de 7f carregat. Aconseguien el seu castell somniat, (segona colla en aconseguir-ho després de la Colla Vella que ja ho havia assolit per Sta. Úrsula del 1994), i feien el pas definitiu per fer el salt al lideratge del món casteller que arribaria a partir d’aquell moment i, a excepció d’algun any estel·lar dels Minyons o de la Colla Vella, duraria ben bé fins a l’actualitat. L’endemà d’aquesta diada somniada, per Sant Ramon, aconseguien recuperar pel món casteller el Pilar de 8fm, que no es veia des del s. XIX.

1ª_Torre_de_9_amb_folre_i_manilles_descarregada_de_la_colla
La primera torre de 9 amb folre i manilles dels Castellers de Vilafranca. Sant Fèlix de 1995.

 

En els anys que vindrien a continuació, els Verds aconsegueixen mantenir els màxims castells a la Diada de Sant Fèlix. Així al 96 en la diada de la pluja, carreguen la torre de 9 i el Pilar de 8 emmanillats; al 97 carreguen el seu primer 5de9f en una diada que per primera vegada es veuria fins a 3 vegades coronat, i juntament amb la torre de 9 emmanillada i el 4de9fa aconsegueixen de nou superar el llistó de la millor Diada de la Història, que ells mateixos havien establert en la Diada de Tots Sants de l’any anterior. Al 98 i encarant-se cap a un dels millors concursos que hom recorda i que s’acabarien enduent els Verds en un memorable cos a cos amb la Colla Vella, repeteixen amb torre de 9fm i 4de9fa i intenten per primera vegada el castell de 10 pisos. Al 99 torre de 9 i pilar de 8 emmanillats descarregats, i el 2000 nova exhibició de potencial i novament millor actuació de la història fins a la data: 4de9fa5de9ftde9fm carregada i pde8fm.

2001: 3de10 per la diada del Patró

Els Verds portaven 2 temporades sense trobar la combinació ideal pel castell de 10, i el 2001 hi van bolcar totes les energies per aconseguir descarregar el castell que el món casteller només havia vist un cop per part dels Minyons l’any 98. El resultat d’aquest esforç va ser el primer castell de 10 que va veure la Diada de Sant Fèlix, en forma de 3de10fm carregat i que per uns instants va semblar que tenia prou corda per ser descarregat. Al costat del 4de9fa descarregat, i el 5de9f i el pilar de 8fm carregats, tornava a constituir un altre cop la millor actuació de la Història.

El 2002 i en una gran pugna amb els Minyons, els Verds s’enduen el pols descarregant de nou els 4de9fatde9fm i pilar de 8fm.
A partir daquí els Verds anirien aconseguint noves exhibicions històriques i de mica en mica s’aniria veient com per la Diada del dia 30 quedaven algunes passes per davant dels seus rivals. Així el 2003 tornen a carregar el tres de 10 i ho acompanyen amb la tde9fm descarregada i el 4de9 amb agulla, aquest cop només carregat. El 2004 i amb canvi de cap de colla després de 9 temporades, els Verds carreguen el 4de9fa, que sí que descarregarien l’endemà, el 5de9f, i, per primera vegada a la Festa Major, la torre de 8 sense folre.

2005: Diada memorable amb el castell més difícil

2005td9fc
La torre de 9 amb folre. El castell considerat de major dificultat dels que s’han assolit fins a dia d’avui, se’l van apuntar els Verds durant la diada de 2005.

Per Tots Sants del 2004 els Castellers de Vilafranca havien portat a plaça un intent molt seriós d’un castell que pocs anys abans pocs creien possible i que significa un salt a un altra generació de castells: la torre de 9 amb folre. Per la Diada del dia 30 del 2005, aconseguien carregar aquest castell de dificultat suprema i acompanyant-lo del 4de9fa, i dels 3de10fm i pde8fm carregats. Tancaven una actuació memorable que es mantindria durant 7 anys al capdamunt dels rànquings castellers com una actuació de referència que semblava molt difícil de superar. A la tercera ronda d’aquesta excepcional Diada, els Verds oferiren un 3de10 molt a punt de ser descarregat, doncs el colós només va cedir quan els setens ja sortien per un desencaix entre manilles i quarts.

El 2006 veuria de nou un altra exhibició destacadíssima tot i que els Verds continuaven sense poder descarregar el castell de 10: 4de9fa5de9f3de10fm c i pilar de8fm.
Els anys següents continuaria el domini de la gamma extra per part dels Verds però sense incorporar novetats per la Diada del patró, així trobem el 2007 torre de 9 i pilar de 8 emmanillats descarregats i 4de9f i agulla carregatEl 2008 els 3 mateixos castells descarregats. El 2009 i per primera vegada des del 94, els Verds no surten amb la millor actuació de plaça per la Diada del seu patró, la Vella els supera, doncs els Verds “només” aconsegueixen descarregar 4de9fa i torre de 9fm, després d haver mostrat el seu inequívoc caràcter lluitador i competitiu intentant el 3 de 10 i el 3 de 9 amb agulla, castell aquest darrer, que els Verds si que descarregarien per primera vegada en la història del món casteller l’endemà en la Diada de Sant Ramon.

El 2010 veu descarregar de la mà dels Verds un altre gran pòquer: 4de9fa5de9ftde9fm carregada i el pilar de 8fm. Aquest seria el darrer Sant Fèlix abans que es concretés el bon treball fet els darrers anys pels homes liderats per David Miret en forma de castells col·lossals descarregats. Aquesta revolució començaria per Tots Sants del 2010 amb la primera torre de 8 sense folre de la Història que tindria continuïtat els propers anys, cosa que ha fet aixecar el llistó de manera espectacular. El 2011 els Verds tornen a provar el castell més difícil sense sort però  que descarreguen 4de9fatde9fm i pd8fm.

2012 i 2013: La feina dóna els seus fruits i els verds aconsegueixen l’actuació somniada

Canvi de cap de colla a finals del 2011 i continuació del treball de l’assaig com a reflex de la cultura de l’esforç, es transformen de mica en mica en noves i velles fites descarregades i en les millors actuacions mai vistes. El 2012 els Verds descarreguen el mític 4de9 sense folre i el mastodòntic 7de9f, i el 2013 arriba per  i per partida doble el 3de10fm descarregat.

Sant Fèlix del 2012 ofereix per primer cop en la Diada del patró 4 gammes extres descarregats, i quins gammes extres! 4de9fa3de9fatde8pde8fm, tot descarregat.

I el 2013 la que a hores d’ara tothom considera la millor actuació que mai sha vist: 4de9fa3de10fm4de9pde8fm, també tot descarregat. D’entrada el castell insígnia dels verds, el que quasi mai falla i obre sempre les portes de les grans diades; Després l’espina dels darrers anys, el monstre que per  es rendeix i no només un cop sinó 2 cops en un sol any; el mite del XIX, que alguns van batejar com a castell total, i el gran pilar, tot junt cuinat per constituir un registre molt difícil de superar en un any que de ben segur trigarem a tornar a veure. L’any en què els Castellers de Vilafranca van aconseguir uns registres extraordinaris i no van patir cap caiguda fins al darrer castell de la temporada que va ser un intent sobre l’inèdit 4de10fm.

 

3d10fm
Primer 3de10 amb folre i manilles descarregat pels Castellers de Vilafranca. Sant Fèlix 2013 (Foto Daniel Soler)
Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.