Dimecres, 20 octubre 2021

Anecdotari de #SantFèlix

|

- Publicitat -
Un repàs a l’extens anecdotari de la Festa Major de Vilafranca per aquest 2013, que no deixa de ser sempre curiós i motiu de celebració, a més aquest any amb raons molt interessants.
logotwitterfestadirectePep Ribes
@pepribes

[dropcap]A[/dropcap] banda de que enguany es compleixen 300 anys de la primera presència documentada de la Moixiganga a Vilafranca, l’any 1713, podem destacar dates molt significatives de la importància de la diada de Sant Fèlix en la evolució i significació històrica del fet casteller.

130 anys (1883), de la instal·lació del rellotge a la façana de la Casa de la Vila de Vilafranca

Un element essencial i gairebé imprescindible de la diada castellera de Sant Fèlix. Quants cops no hem mirat el rellotge durant la diada castellera?

Per la Festa Major de 1883 la façana del Palau Gòtic que acull la Casa de la Vila estrena rellotge, que seria remodelat fins el seu aspecte actual l’any 1909.

5de8pombantic


80 anys (1933) del primer 4/8 descarregat de la Renaixença Castellera

Després de la Colla Vella dels Xiquets de Valls pogués carregar a L’Arboç del Penedès l’any 1932, el primer castell de vuit de la nova època castellera, la Colla Nova dels Xiquets de Valls, va assolir completar-lo a la diada de Sant Fèlix de 1933.

4de8collanova
El 4de8 descarregat també un any després per la Colla Nova (1934)

55 anys (1958), del primer 4/8 descarregat de la reorganitzada Colla Vella dels Xiquets de Valls

Vilafranca i la diada de Sant Fèlix de 1958, va poder gaudir del primer castell de vuit descarregat de la Colla Vella, que des de l’any 1947 torna a actuar amb aquesta denominació, i que dura fins els nostres dies, després dels anys de “barreja” dels Xiquets de Valls.

4de8collavella
4de8 descarregat per la Colla Vella. (arxiu Colla Vella)

50 anys (1963), de la inauguració del Monument als Castellers
 

El monument als Castellers de Catalunya, un altra símbol previ a la entrada de les colles a la plaça de la Vila el dia 30 d’agost. Obra de Josep Cañas (autor també del monument del Vendrell), sufragat per subscripció popular i de pedra calcària, que podem trobar a la plaça de Jaume I.

pilarsmonument
Inauguració del monument Als Castellers

40 anys (1973), del primer 3/8 descarregat a Vilafranca del segle XX

L’any 1951, els Nens del Vendrell poden descarregar per les Fires de Santa Teresa al Vendrell el primer 3/8 del segle. L’any següent el 1952 el carreguen a la Diada de Sant Fèlix. Però Vilafranca ha d’esperar 21 anys, per veure el pare dels castells descarregat a la seva plaça, que va portar la rúbrica de la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

3d8collavella

35 anys (1978), de la  primera actuació del segle XX (i potser de la història) que es veuen 4 colles descarregant castells de vuit.

En una fantàstica Diada de Sant Fèlix de 1978, els Nens del Vendrell, les colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca, van descarregar el quatre de vuit el mateix dia, un fet sense precedents (Sant Fèlix de 1997 ja veu 3 4/8 descarregats i 1 de carregat). També es la darrera actuació per Sant Fèlix dels mítics i sempre combatents Nens del Vendrell a Sant Fèlix.

30 anys (1983), del primer castell de nou carregat a Vilafranca del Segle XX

No podia ser un altra que la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que després d’encetar la nova època d’or amb el 4/9f. a Valls l’any 1981, porta el castell de nou a Tarragona el 1982, essent el torn de Vilafranca i la seva diada de Sant Fèlix el 1983. Un quatre que els vallencs carreguen sota el deliri d’una plaça a vessar i expectant.

També es l’any del primer P/6 aixecat per sota dels Falcons de Vilafranca en la entrada prèvia a les colles castelleres a plaça el dia 30 d’agost.

 

 4de9fCV1983

25 anys (1988), del primer castell de nou descarregat a Vilafranca del Segle XX.

En aquest cas va ser obra de la Colla Joves Xiquets de Valls, que l’any 1986 va ser la primera colla en descarregar el 3/9f. L’any 1987 la Joves el carrega per Sant Fèlix i els Castellers de Vilafranca, el seu primer castell de nou, per Sant Ramon. Per la diada de Sant Fèlix de 1988, la colla vallenca no va dubtar en tornar-lo portar a Vilafranca descarregant el que seria el segon 3/9f. descarregat del segle XX i el tercer sumant el 4/9f. de la Vella de Valls l’any 1981.

L’any 1988 es també el primer dels dos anys de Sant Fèlix amb 5 colles (1989 el segon) amb la presència dels Xicots de Vilafranca que carregen la seva primera T/7.

20 anys (1993), de la primera actuació del segle XX (i probablement de la història) que 3 colles descarreguen castells de nou.

A més les tres formacions, Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Minyons de Terrassa, ho feien amb el 4/9f., el que donava més vàlua a la fita assolida. Anotar que es tractava a més dels primers castells de nou descarregats a Vilafranca per la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que havia carregat el primer deu anys abans, i dels Minyons de Terrassa (a més el primer que la colla egarenca descarregava fora de Terrassa).  Encara que pugui semblar llunyà estem parlant de només fa 20 anys. Com canvien els temps.

Una darrera dada que no vull deixar d’esmentar que no es va produir el dia de Sant Fèlix però si a la Festa Major de Vilafranca:

15 anys (1998), del primer 4/8 carregat dels Xicots de Vilafranca -29 d’agost-

No voldria acabar sense destacar la diada de Vigília de Sant Fèlix de 1998, per recordar el primer castell de vuit carregat dels Xicots de Vilafranca, el quatre de vuit del 29 d’agost.

4de8xicots

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.