Diumenge, 28 de maig del 2023

Albert Martínez: “Límit a la Colla Vella no n’hi ha, ens el marquem nosaltres”

|

- Publicitat -

La Colla Vella dels Xiquets de Valls està imparable. Domina una àmplia gamma de castells i té molta ambició. El 2018 està sent el seu gran any i amb la sensació que encara pot continuar fent coses molt grans.

El passat dissabte ho va tornar a demostrar en l’aniversari dels verds brodant el segon 2de8 sense folre descarregat de la seva història. Pocs minuts després de la diada vam conversar amb el seu cap de colla, Albert Martínez, en la seva segona temporada al capdavant de la formació.

Publicitat

 

Quina valoració fas d’aquesta gran actuació?

És una gran actuació sí. Sobretot iniciar amb el 5de9f ha estat molt bé perquè hi havia un parell de canvis que teníem ganes de fer i donar una mica de joc i ha anat perfecte. Després ja hem encarat el 2 i ens ha fotut els pèls de punta. Aquí a Vilafranca ja és una altra història. Fer el 2 aquí representa un pas molt important; per la canalla i la tranquil·litat que ha tingut amb els aplaudiments a l’hora de sortir, a l’hora de descarregar amb serenor… Un pas important. No només fer el 2 sinó la manera com s’ha fet i en el lloc què s’ha fet, crec que li dóna un plus important.

En quin estat està la Colla Vella!

És el que hem anat buscant, no és mèrit de ningú, sinó simplement de tota la colla. Aquesta gent que en té moltes ganes, que venen dia si i dia també, i que piquen i que treballen… Això és el que ens ha portat a fer el volum d’inici de temporada, amb el 3 i el 4de9f (simultanis) que ja quasi no en parla ningú.
D’aquí surt tot això, del treball i les ganes de ser-hi, de cuidar la canalla… Ja vam dir l’any passat que havíem fet els 3 castells de Santa Úrsula amb 3 poms de dalt diferents, això va passar una mica com una anècdota, aquests valors ara surten i es va notant tot això.

Es va notant la presència de molts castellers però també et queixaves una mica del volum de gent. Suposo que et refereixes a això per poder encarar els castells de 10?

Clar! Això suposo que ho pateix tothom, no només nosaltres. Jo ja vaig avisar fa dos anys i l’any passat ho vaig tornar a dir; que el castell de 10 és molt difícil perquè has de tenir molta gent “a tope” per assajar. No a plaça, perquè a plaça cau, el carregues i et marxa. L’has d’assajar i l’has de tenir programat per assajar per què quan poses laterals dalt i hi ha tot el pes, això pesa molt i s’obre i té els seus problemes. Si això no es pot assajar, et sorprèn. Tenim problemes per assajar les manilles i esperem tenir gent i motivar la gent, però costen.

Creus que els castells de 10 s’estan posant més difícils que els castells nets? 

Sí. I arribarem a entendre que potser fins i tot el 4 o el 3 (de 10) seran molt més difícils que el 2de8, com que no t’hi cap sencer a la xarxa, a lo millor acabarem dient això.
El que està clar és que nosaltres no estem gaire de sort amb això per què quan tenim el 2de8sf ara resulta que el castell de 10 és més difícil. Quan tenim el castell de 10 resulta que era més difícil el 2, i quan no teníem el 4 (de10) era el “no va más”. Estem una mica de pega amb aquestes circumstàncies, però intentarem tenir-los tots.

Entre els viatges a Sicília i Washington ja porteu unes 40 actuacions aquesta temporada. És important gestionar bé totes aquestes sortides.

Sí i també crec que són importants les pautes. Hi ha molta gent que encara diu que si no haguéssim parat, aquest 2de8sf podria haver arribat a la Bisbal. Jo crec que ha quedat palès i demostrat que les pautes que tenim marcades, si la gent les fa, les agraeixes, i de mica en mica la gent ho va encarant. Ja hem vist en quin estat de forma hem arribat, inclús havent parat 7 o 8 dies després de Firagost. Crec que això ho necessitem i ens va bé i crec que és una manera que la colla ho està encarant bé. Això ens marca una mica aquesta dinàmica que portem.

On és el límit de la Colla Vella?

Límit a la Colla Vella no n’hi ha. El límit en aquest moment ens el marquem nosaltres, ho vaig dir l’altre dia a l’assaig; depèn de nosaltres, no depèn de ningú més. Ens podem permetre treballar el castell que en aquest moment vulguem. Arribarà o no arribarà, però ens podem permetre aquest luxe de treballar qualsevol dels castells que estan descarregats, els tenim a l’abast i això és un gran què.

Apreta més la colla al cap de colla, o al contrari?

En aquest moment apreta més la colla al cap de colla…Molt, la colla apreta moltíssim! En algun algun moment he hagut de posar un fre de mà tremendo. La colla apreta, no tothom, però apreta. En té moltes ganes, als assajos estan “a tope”.

Què et plantejaràs per Sant Fèlix? Els dos castells nets, el castell de 10, o hi ha alguna sorpresa més?

Nosaltres hem de tenir clar que el que hem de fer primer és intentar descarregar els castells que ja teníem descarregats o els que teníem a l’abast, i en això ens hem de centrar molt. Ara crec que el proper objectiu de la colla hauria de ser el 4 (el 4de9sf). Esperarem a veure si arriba per Vilafranca. Divendres vam fer un molt bon assaig del 4 i veurem com evoluciona tot això. Tenim dus diades abans d’arribar aquí, hem d’aprofitar el temps. Hem de fer algunes coses que ens toquen, tot això ajuda, tot això dóna punts i fa que després no t’ho trobis i t’ajudi a fer aquests reptes importants que venen.

Com està el 9de9f?

Com estava fa 3 mesos. Hem fet un parell d’assajos més que dels que havíem fet per Santa Úrsula. La prioritat no és el 9de9f en aquest moment, sinó descarregar els castells que ja teníem. Si ho aconseguim, valorarem si podem anar una mica més enllà.

Creus que és important pel món casteller aquest canvi d’ordre, que la Colla Vella estigui per davant dels verds i es pugui mantenir aquí dalt?

Crec que és important que la Colla Vella es mantingui. Que estiguem per damunt o per sota dels verds, en aquest moment crec que això és una valoració que fa cadascú es fa. Els verds saben el que estan fent, tenen programat el que fan, saben on són els seus límits. I no pateixis que en qualsevol moment tornaran a estar on estan.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.