Dimecres, 29 setembre 2021

Dies d'història

20 anys del primer castell de 9 dels Bordegassos

Els Bordegassos de Vilanova van donar un impuls a la seva trajectòria anotant-se la primera torre de 8 amb folre, en la seva festa major de 1998. Aquella construcció va ser la primera d’un seguit de noves fites que acabaria catapultant-los com a colla de 9. I és que unes setmanes més tard, a la Mercè de Barcelona, arribaria el seu segon castell folrat, el pilar de 7, que en aquell moment només dominaven les quatre colles punteres de l’època. Els vilanovins disposaven d’un gran espadat i aquell any se l’acabarien adjudicant en 9 ocasions, més que cap altra formació. A més, van tancar la temporada anotant-se el 5de8, descarregat al primer intent.

L’any 1999 passejarien la gamma alta de 8 i a una setmana de la festa major l’amplien a Les Santes gràcies al seu primer 4de8 amb l’agulla.

Durant l’estiu s’especulava en la possibilitat del castell de 9 per la festa major, engrescant la capital del Garraf amb una campanya per captar gent als assajos empaperant la ciutat amb una misteriosa campanya on apareixia un 9 i un interrogant. També un jove Sergi López, vilanoví, i ara un dels actors catalans més internacionals del món del cinema, va contribuir protagonitzant una simpàtica campanya.

Amb set tresos de vuit a la butxaca i havent sovintejat les torres i els pilars folrats, efectivament, els de la camisa groc terrós van encarar tal dia com avui de fa 20 anys, el seu primer intent d’un castell de 9. Era la primera ronda de la seva festa major. La construcció va pujar nerviosa però solvent fins a coronar. Després de l’aleta, a càrrec del mític enxaneta de la colla, el Souley, un pis de quarts molt perjudicat va tenir dificultats per defensar-lo i va acabar trencant-se.
Els Bordegassos però, havien fet història convertint-se en colla de 9, la desena colla que ho aconseguia en l’època moderna. Malgrat la llenya, la formació va acabar signant la seva millor actuació de la història, amb el 4de8 amb l’agulla i el 5de8, segon i tercer descarregats de la seva trajectòria respectivament, i rematant-la amb el pilar de 7 folrat. També aquell dia, Vilanova va convertir-se en plaça de gamma extra gràcies a la torre de 9 amb folre i manilles dels Castellers de Vilafranca.

Els de Vilanova van completar la feina el mes següent, a la Mercè de Barcelona, descarregant el primer 3de9f, a més de protagonitzar sense èxit l’únic intent sobre el 4de9f de la colla. Posteriorment, tancarien la temporada sense poder-lo revalidar, encadenant diversos intents desmuntats de 3de9f a Tots Sants de Vilafranca i en la seva pròpia diada.

L’any 2000 el tornarien a carregar en la seva festa major, i a finals de novembre es descarrega per segona ocasió. Aquell, però, va ser el darrer castell de 9 descarregat pels vilanovins, i també l’últim castell de 9 global descarregat del segle XX.

La història del castell de 9 vilanoví culmina el 2001, en la seva diada, coronant-lo per última vegada. L’any següent farien els seus darrers atacs dels 9 pisos, quedant en desmuntats en dues ocasions en una Diada de la festa major de Vilanova que es recorda com una de les primeres rondes més estranyes: Els Castellers de Vilafranca també van desmuntar el 3de9f en dues ocasions i a la Colla Vella dels Xiquets de Valls li va quedar en intent fallit, també per partida doble.
Els Bordegassos tancaven a inicis dels anys 2000 l’etapa més brillant de la seva història, havent deixat un gran llegat i actuacions memorables. Avui, vint anys del primer castell de 9 vilanoví, s’enyora una època que, qui sap, algun dia tornarà.