Dissabte, 18 maig 2024

La història dels Castellers de Vilafranca, en llibre

|

Els Verds presentaran dissabte vinent 23 de novembre el llibre ‘Castellers de Vilafranca, volum I‘ coincidint amb el 65è aniversari de la seva fundació. La colla posa fi a un dels reclams més esperats pels seus castellers i afins; l’edició d’un llibre repassant la trajectòria d’aquesta colla del Penedès nascuda a l’any 1948.

Josep Torreño | Vilafranca del Penedès

Eloi Miralles i Figueres és l’autor del llibre. Farmacèutic de professió, ha signat diverses obres relacionades amb el fet casteller i la Cultura Popular, i  és membre dels Castellers de Vilafranca des dels anys 70. Amb ell ens citem per conèixer aquesta obra, “Castellers de Vilafranca, volum I“, que es presentarà dissabte vinent a l’Auditori Municipal de Vilafranca. Precisament ens citem en un dels punts de la vila més destacats per la trajectòria de la colla, al Cafè del Coro de Vilafranca -el Cafè del Nen- com era conegut antigament. “Va ser el punt de trobada de la colla, de manera que en un corraló que donava al carrer de La Palma, s’hi feien els assaigs. També vam disposar d’un espai per dur a terme les tasques administratives de la colla“.  

Publicitat
Un llibre d’història castellera

En aquest primer volum d’aquesta enciclopèdia,  ens trobem amb un llibre d’història castellera, no només dels Verds, que va des de les primeres referències del Ball de Valencians a Vilafranca,  datades de 1771,  passant per les actuacions dels atàvics Xiquets de Valls del segle XIX i els inicis dels Castellers de Vilafranca, a l’any 1948.  “Potser alguns companys de la colla se sentiran desorientats, perquè en aquest primer volum la camisa verda no apareix enlloc. Vaig tenir clar de bon principi que si la colla va anar uns anys vestits amb camisa de color vermellós o rosat, calia diferenciar-ho de la concepció tradicional dels Castellers de Vilafranca de color verd “. I és que en aquest primer llibre parteix des de la fundació de la colla vilafranquina fins a l’any 1956, aleshores quan vestien els colors de camisa rosat o vermellós, protagonistes dels seus primers castells, abans d’instaurar-se amb la camisa verda que mantenen fins avui dia.

eloimiralles1
L’autor del llibre, Eloi Miralles, amb una de les imatges que formen part del primer volum de la història dels Castellers de Vilafranca

Miralles també repassa la curiosa trajectòria dels primers Castellers de Vilafranca, documentats a finals dels anys 20 del segle passat. Eren afeccionats castellers que donaven suport a les dues colles dels Xiquets de Valls col·laborant a les seves pinyes i en algun tronc. Aquells afeccionats, dividits,  perquè eren partidaris d’una o altre de les dues colles vallenques, es trobaven a l’antiga taverna de Cal Noi-Noi, situada a l’entrada del Museu del Vi vilafranquí. Sembla que el naixement d’aquella colla vilafranquina es produeix quan la dualitat castellera a Valls s’estanca “Als 1927 o 28, a Valls se sap que només hi va actuar una sola colla, hi ha versions que diuen que totes dues es van fusionar o, la que potser és la més autoritzada, diu que només hi actua la Vella i l’altre s’hauria disolt”, apunta Miralles “Això va fer que la rivalitat a Vilafranca, que es posava de manifest entre partidaris d’una o altre colla, quedés en un no res, i van ajuntar-se”.  Van arribar a actuar per primera vegada a les festes de la Societat El Casal, per la Mercè de l’any 1928 sota el nom de Castellers de Vilafranca, però tot i així no va progressar, segons Miralles, “per la tornada de la dualitat castellera a Valls al 1930, quan els de Cal Noi-Noi també van tornar-se a dividir”.

Castellers de Vilafranca, 1948-1956

L’herència d’aquells primers castellers vilafranquins va acabar de donar els seus fruits una vintena d’anys després. El clima de certa eufòria viscuda a la vila gràcies a la diada castellera de Sant Fèlix de 1948, amb la Muixerra de Valls i els Nens del Vendrell apuntant-se els 4de8 o la torre de 7,  va desencadenar amb la idea de recuperar una colla. L’aventura comença un dimarts 14 de setembre de 1948 a Sant Cugat Sesgarrigues, amb castells de 6. Amb gent com l’Oriol Rosell al capdavant, que ja havia aixecat castells anteriorment, va repescar afeccionats i gent nova per tirar endavant la colla. Durant aquells inicis, els primers castells van ser coronats amb canalla del Vendrell, atesa la bona amistat que unia el cap de Colla dels Nens, Jan Julivert, i Oriol Rosell.  Pocs anys després l’intercanvi amb el Vendrell també servia per coronar, amb la primera canalla vilafranquina, castells tan destacats dels Nens com el primer 3de8 del segle XX, l’any 1951.  Els següents anys però, aquests intercanvis van marcar les relacions d’ambdues colles, fins al punt de torçar-se aquella unió. “Vilafranca progressava a poc a poc, però es va trobar amb el handicap que els seus punts bons, la canalla, ens la sostreien. Això va generar una polèmica, que van desenvolupar-se amb enfrontaments, no només verbals. Una situació insostenible. L’any 1956 només actuem al gener, per Sant Raimon” explica Miralles. És aleshores quan la colla obre un parèntesi de 17 mesos i restarà inactiva totalment. Un episodi que serveix per tancar aquest primer volum que es reprèn amb l’actuació a Manresa, l’any 1957, amb la tornada de l’activitat i amb l’estrena de les camises de color verd que caracteritzen fins avui dia als Castellers de Vilafranca. Però per això haurem d’esperar al segon volum.

Llegeix també  Sants estrena els 8 pisos
rosats
Torre de 6 aixecada durant la diada de Sant Ramon a Vilafranca, 1950 quan la colla vestia amb el color rosat de les camises.

Disseny a càrrec de dos components de la colla

És un llibre perfecte per regalar” -comenta l’autor- “de gran format, amb lletra petita i amb més de 250 fotografies“.  I és que a primer cop d’ull ja es veu com la fotografia és un dels pilars d’aquest llibre, on apareixen moltes d’inèdites o les primeres fotografies castelleres fetes en color, tirades per Esteve Bou. Editat per Andana, conté gairebé 400 pàgines,  amb un disseny exclusiu sorgit de l’estudi de disseny vilafranquí Bildi Grafiks, a càrrec de Martí Ferré i Agnès Simon. Tots dos també són components de la colla i pares d’una petita aixecadora – o cassoleta, com diuen al Penedès-. Eloi Miralles destaca els esforços i hores dedicades de manera desinteressada per part d’un estudi de disseny que ha rebut nombrosos premis i reconeixements pels seus treballs.

Presentació del llibre

La presentació del primer volum es durà a terme el proper dissabte 23 a l’Auditori Municipal de Vilafranca a partir de les 18 hores, emmarcat en els actes de celebració del 65è aniversari de la colla, en un acte presentat per Ricard Rafecas, director del setmanari “El 3 de Vuit”, amb la presència de l’autor, Eloi Miralles i l’autor del pròleg del llibre, l’exconseller en Cap i estudiós del fet casteller Josep Bargalló, el Director General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya Lluís Puig, així com l’alcalde de la vila Pere Regull i el president de la colla, Josep Cabré. L’acte, obert a tothom,  es completarà amb la visualització de diversos vídeos, amb música i altres sorpreses, i a l’acabar, es podrà adquirir l’exemplar del llibre.

Publicitat

Subscriu-te al canal de WhatsApp!

Segueix-nos a les xarxes

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Més notícies