Dimecres, 14 abril 2021

Una enquesta del CEPAC revela que nou de cada deu castellers de la ciutat de Barcelona tornarien a l’activitat quan la situació sanitària ho permeti

Forma part de Observatori de l’Afectació de la Covid-19 que impulsa aquesta entitat

|

- Publicitat -

Les primeres dades de l’Observatori de l’Afectació de la Covid-19 a les colles de la ciutat de Barcelona, impulsat per el Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells (CEPAC), apunten que 9 de cada 10 castellers i castelleres de la ciutat tornaran a l’activitat un cop ho permeti la situació sanitària. La dada és un dels principals resultats d’una enquesta en què han participat 952 membres de les vuit colles barcelonines.

Guillermo Soler, com a secretari de la CEPAC, presentava aquest dilluns les primeres dades de l’Observatori en un acte virtual obert per el president de l’entitat, Miquel Botella, i que va comptar amb la participació de Francesc Fabregat, Cap de l’Institut de Cultura de Barcelona, i Sergi Font, president de la Coordinadora de Colles Castelleres com a col·laboradors de la iniciativa.

Grau alt de compromís

L’estudi, en base a les respostes recollides entre el 21 de gener i el 4 de febrer, també revela, per exemple, el pessimisme sobre un possible retorn a l’activitat durant aquest 2021 i es considera que aquest s’hauria de produir amb les màximes garanties sanitàries. El 49,5% dels membres de les colles diuen que tornarien a fer castells amb el mateix compromís que tenien abans de l’esclat de la pandèmia, un 23,2% apunten que ho faran encara amb més compromís, mentre que el 17,1% optarien per un retorn però amb un compromís inferior. D’altra banda, només un 10,2% dels enquestats asseguren que potser ja no tornaran a la colla.

Preocupació per l’aturada castellera

El primer resultat de l’observatori també revela que el 73,8% dels enquestats es mostren preocupats pels efectes perjudicials que ha provocat l’aturada en les seves colles, i en canvi un 11% pensen que són optimistes i que durant el 2021 les colles tornaran a fer castells. Malgrat tot, la majoria està a favor de no precipitar la tornada a l’activitat per motius de salut.

Retorn conjunt i coordinat

Les preferències dels participants en el qüestionari proporcionen dades sobre com hauria de ser el retorn a l’activitat, i que aquest hauria de ser “conjunt i coordinat entre totes les colles i també dins les mateixes”. Per exemple, el 67,2% rebutgen un hipotètic retorn als assajos en grups reduïts i el 76,2% rebutja donar prioritat a grups concrets com els castellers de tronc.

Sis de cada deu enquestats els fa “respecte” tornar a assajar per motius sanitaris, i set de cada deu creuen que al principi qui torni a assajar haurà d’estar vacunat o fer-se una prova de diagnòstic. En aquest sentit, el 70,1% asseguren que es vacunaran sense cap recança, mentre que un 20,4% preveuen fer-ho, però després de comprovar-ne la seguretat i eficiència. Només un 2,9% manifesten obertament la seva negativa a vacunar-se. D’altra banda, la possibilitat que els castellers hagin d’assumir directament el cost de les proves diagnòstiques només compta amb el suport d’un 18,9%.

El projecte impulsat per la CEPAC, que pretén no només recollir la màxima informació sobre els efectes de la pandèmia en les colles castelleres sinó també acompanyar-les en el procés de tornada a l’activitat, es desenvoluparà al llarg de tot el 2021 i més enllà, ja que la previsió és que la recerca abasti com a mínim la primera temporada castellera que arrenqui amb normalitat. Igualment, l’Observatori farà una tasca retrospectiva per recollir la informació corresponent a les temporades 2019 (la darrera de “normalitat”) i 2020. La recerca combinarà tècniques qualitatives i quantitatives per tal d’abordar l’impacte de la Covid-19 en totes les seves dimensions: estrictament castellera, social, econòmica, compromís dels castellers, estat anímic del col·lectiu o les condicions del retorn a l’activitat.

 

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.