Diumenge, 12 juliol 2020

Un quatre de nou com a punt d’inflexió

|

L’actuació del passat dissabte ha resituat els Castellers de Vilafranca en un moment clau de la temporada. Des del 9 de juny a l’Hospitalet no encaraven un castell de 9 pisos i al Pla de la Seu ajuntaven els dos bàsics per primera vegada aquest 2019, amb l’estrena del 4de9f, a més del renovat pilar de 7. No va ser fàcil -pels dos intents desmuntats-, però va suposar tota una injecció de moral en les files de la camisa verda, reflectida en les celebracions a plaça tot i ser construccions assequibles per la formació.

Superada una de les proves de foc, el cap de colla Toni Bach ha valorat positivament aquests registres que qualifica com “un pas endavant”. Fins i tot, lluny de perjudicar-los, considera que els intents desmuntats els han beneficiat “perquè surts de plaça amb gairebé dos tresos de 9 i dos quatres de 9, amb el que això significa per aquesta gent nova”.

Els joves demanen pas

Publicitat

En el primer 4de9f descarregat del curs els vilafranquins han fet debutar a un segon i a un terç, han recuperat l’aixecadora de l’infortunada llenya de la Diada de Cal Figarot de l’estiu passat, a més d’alguns quints i sisens que, per primera vegada, ocupaven un pis inferior de l’habitual, unes novetats que han fet baixar la mitjana d’edat notablement, on a banda dels baixos i segons, el component del tronc més gran té 33 anys. En concret l’edat dels terços d’aquest 4 van dels 20 als 29 anys, a quarts dels 22 als 33, i dels 13 als 28 en el pis de quints, és a dir, una mitjana de 25, 27 i 20 anys respectivament. És l’exemple clar de la regeneració dels troncs que la tècnica s’ha proposat especialment aquest 2019, el darrer any del mandat actual.

Altafulla, Mataró i Vilanova 

El Pla de la Seu ha marcat un punt d’inflexió en la temporada dels penedesencs. Ara, però, el calendari pot exigir noves passes i algunes es podrien produïr aquest juliol. Per dissabte vinent, la intenció és repetir la mateixa actuació a Altafulla “continuarem en la línia de no esverar-nos”, diu Toni Bach, tot i que reconeix que treballen amb els propers objectius, com els castells amb l’agulla o la torre de 9 emmanillada, que volen presentar “quan abans poguem”, però subratlla que “el més assenyat serà repetir l’actuació de Tarragona”.

Per la tècnica, les passes van seguint el camí marcat, tan en la renovació dels troncs com en la programació a les places. D’aquesta manera, és possible que la torre de 9 aparegui a Les Santes de Mataró “com feiem fins fa ben poc, tot i que toca afinar-la per dalt”, i a continuació “millorar l’actuació la setmana següent” a Vilanova.

El castell de 10

Diumenge després de l’actuació que inaungurava la reforma del local van fer una prova de 3de10fm fins al pis de quints. Ni es descarta, ni Bach vol assegurar que el castell de 10 vagi per quart any consecutiu a la capital del Garraf, però les sensacions de la prova van satisfer. “En el ritme de treball que tenim s’ha de fer algun retoc, però la idea es poder arribar-hi. Si no fem les proves pertinents i no tenim el 3de9f com ens agradaría, el deixaríem per després de les vacances”.
Un dels factors que podria influir no portar-lo tan aviat com els darrers anys és el fet de no poder repetir alineacions en el 3de8, “l’han fet vuit terços diferents, que a final de temporada està bé dir-ho, però ara hauries d’estar repetint la mateixa alineació”.

Sigui com sigui, per Bach la importància del cap de setmana passat rau en el fet que “s’han girat les sensacions de que anem malament. Simplement, no anem com abans però anem molt bé” i assegura que “s’està veient la feina que des de fora en resultats la gent no la pot apreciar i a les places gairebé et venen a donar el pèsam, però nosaltres d’aquest treball n’estem contents”.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.