Dissabte, 15 maig 2021

Un llibre repassa la trajectòria històrica del fet casteller a Torredembarra

|

- Publicitat -

El Pati del Castell de Torredembarra prsenta aquest dimecres (19.30h) el llibre ‘Torredembarra: tres segles de castells (1771-2018)’, un treball que recull la vinculació històrica d’aquesta vila amb el fet casteller. Editada per Cossetània Edicions, l’obra està escrita pels torrencs Josep Bargalló, David Morlà i Gerard Recasens.

Un tomb per la història

La publicació repassa la història de la vila com a plaça castellera, que es remunta al segle XVIII fins a l’actualitat, incloent estadístiques, quadres de dades i imatges. Precisament és a Torredembarra quan el 1771 es documenta la utilització del terme “torres o castells” referint-se a les construccions setcentistes d’un ball de valencians. La gran afició pels castells va permetre acollir grans diades i viure construccions significants com els castells de 9, el primer 5de8 descarregat de la història o el 3de8 aixecat per sota, ja durant el segle XIX. El llibre destaca l’existència i totes les referències de la primera colla local, els Xiquets de Torredembarra, que van actuar entre el 1889 i el 1905, o com la importància de la vila com a plaça es reforçaria més tard, quan s’hi veurien els dos únics 3de8 assolits a la primera meitat del segle XX i el primer 4de8 de la postguerra.

Un altre dels capítols d’aquest llibre és la història de l’actual formació local, els Nois de la Torre, nascuts el 1975 i que aquest 2018 ha signat una de les seves millors temporades.

‘Torredembarra: tres segles de castells’ està escrit per Josep Bargalló, l’actual Conseller d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, membre dels Nois de la Torre des de la seva fundació i que acumula diversos estudis i articles sobre el món casteller, el graller David Morlà, que ha signat diversos treballs sobre cultura popular, i el periodista Gerard Recasens, membre de la colla i que ha estat responsable de DiariCasteller i ha col·laborat en diversos mitjans castellers.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.