Dijous, 19 Setembre 2019

Un llibre repassa la trajectòria històrica del fet casteller a Torredembarra

El Pati del Castell de Torredembarra prsenta aquest dimecres (19.30h) el llibre ‘Torredembarra: tres segles de castells (1771-2018)’, un treball que recull la vinculació històrica d’aquesta vila amb el fet casteller. Editada per Cossetània Edicions, l’obra està escrita pels torrencs Josep Bargalló, David Morlà i Gerard Recasens.

Un tomb per la història

   

La publicació repassa la història de la vila com a plaça castellera, que es remunta al segle XVIII fins a l’actualitat, incloent estadístiques, quadres de dades i imatges. Precisament és a Torredembarra quan el 1771 es documenta la utilització del terme “torres o castells” referint-se a les construccions setcentistes d’un ball de valencians. La gran afició pels castells va permetre acollir grans diades i viure construccions significants com els castells de 9, el primer 5de8 descarregat de la història o el 3de8 aixecat per sota, ja durant el segle XIX. El llibre destaca l’existència i totes les referències de la primera colla local, els Xiquets de Torredembarra, que van actuar entre el 1889 i el 1905, o com la importància de la vila com a plaça es reforçaria més tard, quan s’hi veurien els dos únics 3de8 assolits a la primera meitat del segle XX i el primer 4de8 de la postguerra.

Un altre dels capítols d’aquest llibre és la història de l’actual formació local, els Nois de la Torre, nascuts el 1975 i que aquest 2018 ha signat una de les seves millors temporades.

‘Torredembarra: tres segles de castells’ està escrit per Josep Bargalló, l’actual Conseller d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, membre dels Nois de la Torre des de la seva fundació i que acumula diversos estudis i articles sobre el món casteller, el graller David Morlà, que ha signat diversos treballs sobre cultura popular, i el periodista Gerard Recasens, membre de la colla i que ha estat responsable de DiariCasteller i ha col·laborat en diversos mitjans castellers.

   

Segueix-nos a les xarxes socials:

FER UN COMENTARI

Escriu el teu comentari
El teu nom

Opinió

10 adjectius pel Sant Fèlix 2019

Article de Cugat Comas

La contrareforma

Article d'opinió de Cugat Comas