Dissabte, 8 maig 2021

Quatre dècades de la revolució de les Minyones de Terrassa

La colla presenta el projecte “40è Aniversari de les Minyones de Terrassa. Sense les dones no hi ha castells”

|

- Publicitat -

Aquest 2020 es compliran quaranta anys d’un fet excepcional per l’època del moment com va ser el primer castell femení amb què els Minyons de Terrassa van sorprendre a tot el món casteller. Fou un 4de6 amb dones al tronc a partir del pis de segons, i que es convertiria en el naixement de les Minyones, un grup de dones que es va formar en el si de la mateixa colla. “No vam néixer per complir una funció feminista, l’únic objectiu només era fer castells en igualtat de condicions”, diu Maria Dern, una de les instigadores i cap de colla de les Minyones.

Aquell dia, les castelleres es van convertir en protagonistes de la reivindicació de la dona als castells amb una acció que pretenia demostrar que elles també estaven preparades per ocupar qualsevol posició en les construccions, i no només aquelles que principalment quedaven reservades a la pinya. Al cap d’uns dies, aquell insòlit 4de6, fins i tot va ser fotografia de portada a La Vanguardia, que la va titular com “el feminisme arriba als castells”.

Portada de La Vanguardia del 22 de novembre del 1980

Al 1980, tot just feia un any que s’havien fundat els Minyons, una nova colla allunyada de la zona històrica i on la dona va entrar a formar part de l’entitat des del primer moment. “Els Minyons érem un grup d’amics molt joves i no tenia cap sentit que nosaltres estiguéssim allà sense fer res”.

Les Minyones van continuar reivindicant-se amb els seus castells en més ocasions, assolint tota la gamma dels castells de 6 d’aquell moment. I així durant dos anys, fins que el 1982 van considerar haver aconseguit complir amb el seu objectiu.

Entre les places on van aixecar aquells castells femenins destaca la de Valls, en plena Candela del 1981 i davant de tot el món casteller. No va ser fàcil “perquè per poder fer un o dos castells vam haver d’anar a convèncer, colla per colla, a totes les colles que actuaven aquell dia”, diu la Maria, que encara recorda el silenci d’incredulitat que es va fer a plaça mentre es reivindicaven. O també a Vilafranca, durant una processó de Sant Fèlix.
La Maria Dern reconeix que fora de l’ambient dels Minyons no tothom encaixava bé aquells castells de dones, i si bé rebien algunes tímides felicitacions, “altres castellers ens giraven la cara”, assegura.

A l’àrea tradicional els castells encara només estaven reservats als homes, i a Terrassa les Minyones marcaven el camí. “Aleshores ens haurien dit que vam empoderar-nos, quan en aquell moment aquesta paraula pràcticament no existia”.

2de6 de les Minyones de Terrassa

Si bé en altres ambients castellers com als Bordegassos de Vilanova o els Castellers de Barcelona ja hi havia una minsa presència femenina, i sempre als poms de dalt, la reivindicació de les malves va ser el detonant perquè a poc a poc, més dones guanyessin protagonisme en altres posicions, dintre i fora dels mateixos Minyons. “La rebuda de les dones en les colles de la zona més històrica va ser dura, però al final tothom va incloure nenes als poms de dalt, i a poc a poc, a més dones en pisos inferiors. Vam ser tossudes, però vam ajudar a normalitzar”.

En la majoria de les colles històriques, acceptar la introducció de la dona va ser un procés lent i ple de debats interns, que en alguns casos no van fàcils de gestionar. Avui en dia, però, ningú no entendria el món casteller sense elles. De fet, ha estat un dels factors que més ha influenciat en el gran nivell assolit els darrers anys, on les colles han trencat tots els sostres. “Va ser interessant obrir l’aixeta. La història ens ha donat la raó”, diu orgullosa la Maria.

Per celebrar que enguany es compleixen 40 anys del naixement de les Minyones, des de la colla s’ha presentat el projecte “40è Aniversari de les Minyones de Terrassa. Sense les dones no hi ha castells”, que inclourà diversos actes, no només per recordar l’efemèride, sinó per continuar reivindicant el paper de la dona als castells. Ho faran amb una trobada entre castelleres de diferents generacions en què es voldrà observar els punts de vista que van ocupar fa 40 anys i els aspectes que preocupen ara, “perquè malgrat els quaranta anys de diferència, avui dia alguns aspectes encara són vigents”.

Logo al mocador dels 40 anys de les Minyones

De moment la celebració ja té logo, un mocador casteller per l’ocasió, i el vídeo “Jo sóc Minyona”, que recull el testimoni de diverses dones que han format part de la colla. Durant l’any, donaran a conèixer altres actes, com una exposició de fotografies o xerrades al voltant dels castells i la dona, a més de l’acte central, que consistirà a tornar a fer castells femenins, sempre i quan el moment de la situació sanitària ho permeti.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.